37 Rozenkruis nu! Wij gaan nu met kracht nieuwe wegen

Rozenkruis nu! – online jaarprogramma 2024 – week 37
Wij gaan nu met kracht nieuwe wegen (hymne 193)
14 september 2024

 

WEEK 1 – WEEK 2WEEK 3 – WEEK 4WEEK 5WEEK 6 – WEEK 7 – WEEK 8 – WEEK 9WEEK 10 – WEEK 11 – WEEK 12 – WEEK 13WEEK 14 – WEEK 15 – WEEK 16 – WEEK 17 – WEEK 18 – WEEK 19 – WEEK 20WEEK 21WEEK 22WEEK 23 – WEEK 24 – WEEK 25 – WEEK 26WEEK 27 – WEEK 28 – WEEK 29 – WEEK 30WEEK 31 – WEEK 32 – WEEK 33 – WEEK 34 – WEEK 35 – WEEK 36 – WEEK 37

BESTEL DE CHINESE GNOSIS

De wil is de hoogste en grootste kracht die de mens kan bezitten. Daarom wordt de wil – de hogepriester – genoemd. Als de lagere mens door het proces van transfiguratie is opgegaan in de hogere mens, door middel van de ziel, zal de wil, als een waarlijk koning-priesterlijk vermogen, kunnen worden aangewend, kunnen worden verbonden met het vuur van de God-heid.  Zo zal dan een vurig kruis kunnen worden getrokken, alomvattend en volstrekt, verticaal stromend uit de bovennatuur, en horizontaal spreidend over heel de wereld. Nu gaat het er niet om in hoeverre u dat proces reeds gerealiseerd hebt, maar het gaat er om dat u mee gaat doen. Het gaat er om dat u er in treed. 

Uit: De Chinese Gnosis
Hoofdstuk 33-2: Wie zichzelf overwint is almachtig

BESTEL DE CHINESE GNOSIS

Hoe kunnen we in dat proces treden? Het begint met verlangen, een verlangen naar eenheid, waarheid, Liefde, Licht. Welk woord we er ook aan geven het gaat om het hoogste verlangen waar een mens toe in staat is. Dan komt er een antwoord als een gouden draad, die je kan volgen in je leven. Het is deze gouden draad die voert tot zelfkennis, tot bewustzijn.
In dat licht zien we onze persoonlijkheid met alle tekortkomingen. En met onze wil trachten we deze tekortkomingen te herstellen om een beter mens worden. Soms is het nodig, maar in hoeverre kunnen we een perfect mens worden?

Als we met onze eigen wil een verandering nastreven zal deze altijd ten dele zijn, zo laat ons het eeuwen oude Yin en Yang symbool zien. Werkelijke verandering komt voort uit de nieuwe ziele-ontwikkeling. Daarvoor is eerst transfiguratie nodig, maar wat is dat en hoe werkt dat?

Stel je persoonlijkheid eens voor als een vaas. Wat maakt een vaas tot een nuttig voorwerp? Dat is de lege ruimte in de vaas. Maar is de vaas leeg? Nee, de vaas is gevuld met het ik, het ego, met karma… Wij kunnen ons ego niet de opdracht geven zelf uit de vaas te klimmen, laat staan ons karma. Wel kunnen we het Licht in de vaas laten schijnen door ons zuivere verlangen.

In dat Licht zien we ons zelf en als Johannes de Doper bedenken we: ik moet minder worden en Hij moet wassen. Die Hij is de Christuskracht, de oorspronkelijke Licht mens- de nieuwe ziel, die dan geboren is het midden van ons persoonlijkheidsstelsel, in de vaas. Dat ruimte maken met liefde is een totale vernieuwing, we noemen dit proces daarom transfiguratie.

Het gaat daarbij om de houding van ‘Niet mijn wil maar uw wil geschiede’.  Of in de woorden van de Tao Teh King – Wu wei – het doen door niet doen. 
Dat klinkt misschien passief, maar dat is het in geen geval! Want de Licht-mens is in het begin als een klein Licht vonkje dat verzorgd moet worden om niet uit te doven.

Dat verzorgen vereist alertheid van ons bewustzijn, de wereld is vol afleiding door het continu beweeg van tegengestelde, zichtbare en onzichtbare krachten. Daarom staat als handreiking in de Bijbel; Waar twee of meer in mijn naam vergaderd zijn ben ik in hun midden. Ja, dan ademt de nieuwe ziel de zuivere inspiratie, de zuurstof van de groep, zo vullen we elkaar aan, versterken en spiegelen we elkaar.

Ondertussen leef je midden in de maatschappij en je leert je eigen lessen, je bewustzijn groeit, de nieuwe ziel groeit en daarmee de verbinding met het Licht. De gouden draad is dan de verticaal instromende Goddelijke Licht kracht geworden die we vanuit ons midden – door onze handelingen – horizontaal in de wereld spreiden. Zo vormen we een kruis in de wereld, een kruis van hoop, Lichtkracht en werkelijke vernieuwing.

Zo gaan we met kracht nieuwe wegen.

 

HYMNE 193

Wij zien nu de Lichtende Morgen,
de Morgen van ’t Nieuwe Land.
Weg zijn nu de donkere wolken,
de duisternis rond het verstand.
De ziel heeft de wade doorbroken,
die ons lang in boeien hield.
Wij zien nu het Doel van het Leven,
nu ’t Rozenkruis ons zo bezielt.

Wij gaan nu met kracht nieuwe wegen,
het Pad zo lang voorbereid,
Aquarius, doel van het leven,
waar zich nu het Lichtkleed aan wijdt.
De Ster staat onwankelbaar stralend
in ’t microcosmisch gewaad.
En zij zal niet langer meer falen,
de Sterrengang gaan van Gods Raad.

Ons wijst slechts het spoor van de Liefde,
de kracht die ons nu doorstroomt.
In Liefde gaan wij dan te zamen
naar ’t land waar de Broederschap woont.
Wij gaan tot het Sanctum Sanctorum,
het Huis van de Heil’ge Geest,
doorwaden de zee onzer driften
en vieren het Opstandingsfeest.

BESTEL DE CHINESE GNOSIS

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN VAN J. VAN RIJCKENBORGH