Symposionreeks 42: ‘Het Schone, het Goede, Het Ware – drie symposia over de trias van Plato’

DOWNLOAD 34 VAN DE 168 PAGINA’S

BESTEL ‘HET SCHONE, HET GOEDE, HET WARE’ (SYMPOSIONREEKS 42)

Midden in het tijdperk van de waan, van de massa-desinformatie en het fakenieuws, komt Stichting Rozenkruis met drie symposia over het Schone, het Goede en het Ware. Zij doet dat, omdat zij gelooft dat in die drie abstracte grootheden de diepste grond en het hoogste doel van menszijn ligt. Tussen de harde aardse werkelijkheid en de verheven eigenschappen van het goddelijke zijn, is daar de menselijke geest, de unieke geestvonk, dat principe, dat maakt dat we ‘ik’ kunnen zeggen. 

De voordrachten die zijn gehouden zijn gepubliceerd in het boek Het Schone, het Goede, het Ware, drie symposia over de trias van Plato, symposionreeks 42, dat in november 2018 beschikbaar kwam. 

Waar komen wij vandaan? 
Wij weten het niet. 
Waarheen gaan wij?
Het is ons onbekend. 
Wie zijn wij, in het Ware? 

De drie symposia over de Trias van Plato zijn een zoektocht geweest, vanuit een groot aantal richtingen en invalshoeken, naar antwoorden op deze vragen – die de mens hebben begeleid vanaf de tijd dat hij zich vragen kan stellen. 

Het kenvermogen, dat nodig is om de abstracte waarden van ‘het schone, het goede en het ware’ te kunnen begrijpen noemt Plato de ziel. Door haar kan men weten, wat de ziel al weet voordat zij geboren wordt, maar de mens, na zijn geboorte, gewoonlijk weer vergeet. Het goede, het schone en het ware stimuleren de mens om het juiste te doen, die vergeten kennis te hervinden en steeds hoger, abstracter te stijgen in zijn zoektocht.

BOEKEN BIJ HET SYMPOSION OVER HET GOEDE

BOEKEN BIJ HET SYMPOSION OVER HET WARE

Socrates leert ons dat we onze ziel kunnen leren kennen door in de meest schitterende spiegel te kijken die er is: namelijk God. Heeft u die ziel al eens ontmoet? Heeft u al eens haar wereld van licht, vrijheid en dynamische stilte ervaren? Als uw antwoord ‘ja’ is, voelt u zich dan een gezegend mens? Dankbaar voor de ervaring? En vol aspiratie om deze nieuw ontdekte metgezel beter te leren kennen? Of voelt u eerder droefheid vanwege uw onvermogen om te behouden wat zo dierbaar is? Want zoals Szymborska dicht: niemand heeft de ziel ononderbroken en voor altijd. Ze laat zich niet vangen of oproepen. Ze komt op haar moment. Het juiste moment. Moge dit spoedig zijn.’ (Uit het symposion ‘Het Goede’)

De uitgave bevat bijdragen van Asghar Seyed-Gohrab, Francis Smets, Rico Sneller, Rokus de Groot, Paul van der Velde, Wendelijn van der Brul,  Jan Warndorff, Ankie Hettema, Peter Teunis Marja de Vries, Esther Maarsen, Hannie te Grotenhuis, Jacomijn Hendricks, Jos Kessels, Jean-Pelé Fomété, Rachel Ritman en Peter Huijs. 

DOWNLOAD 34 VAN DE 168 PAGINA’S

BESTEL ‘HET SCHONE, HET GOEDE, HET WARE’ (SYMPOSIONREEKS 42)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *