Logon 2021-2

DOWNLOAD LOGON 2021-2 (PDF, 76 PAGINA’S)

LEES OP ISSUU.COM (BLADEREN)

ONTVANG LOGON EEN JAAR LANG PER POST IN NEDERLAND: € 32,50 VOOR 4 NUMMERS

De werkelijkheid

Voor de werkelijkheid ga ik graag opzij. Ik kan er niet bij; ik ben te klein, hij is te groot voor mij. Hier kom ik te kort. Ik citeer hier graag Roek Lips,Trouwjournalist, onlangs in een interview met Edy Korthals Altes, inmiddels 97 jaar. Hoe deze éminence grise het formuleert; het kan niet beter worden gezegd… ‘Wij mensen leven permanent in een wonder.’
– Dat is de ene, heerlijke werkelijkheid.

‘Als je alleen al denkt aan de geboorte van de mens, hoe leven tot stand komt… Wetenschappelijk kunnen we dat steeds beter uitleggen en toch blijft het een wonder dat dit levensbeginsel  er ís. Het wonder van onze natuur mogen we nooit ondergeschikt maken aan onze geniale uitvindingen. Nooit. Maar wij hebben de neiging om ons te gedragen als Pluizer in het boek De kleine Johannes van Frederik van Eeden. Op het moment dat Johannes gehoord heeft van een boek waarin het geheim van de wereld beschreven staat, met het antwoord op alle vragen, en daarnaar op zoek gaat, komt hij Pluizer tegen. Die lacht hem uit om zijn zoektocht en zegt dat het boek niet bestaat. Volgens hem is de enige manier om het geheim van dingen te ontdekken ze zelf te onderzoeken en alleen uit te gaan van wat je zelf kunt analyseren. Om duidelijk te maken wat hij bedoelt, pakt hij een vlinder, trekt de vleugels uit elkaar en confronteert Johannes met een miserabel hoopje drab en draadjes.
Hij zegt: ‘Dit is nou jouw vlinder’.’ Tot zover Edy Korthals Altes.
– Dat is een andere, gruwelijke werkelijkheid.

Geen van beide realiteiten valt te ontkennen, lijkt me. Zonder het wonder is er slechts as, drab en draadjes. Geldt dat niet ook voor mij, sta ik niet ook in een dubbele werkelijkheid? Ik denk aan de uitspraak ‘gnothi seauton’, ken uzelf; en ik begrijp dat dit vast is wat wordt bedoeld. Ken uzelf! Een waarachtig mens vat het: diezelfde dubbele werkelijkheid is in jezelf. Dank, mijnheer Korthals Altes, door u ontving ik een glimp van de werkelijke aard van de schepping:
Een geheel, de waarheid van de hele creatie.

Peter Huijs

DOWNLOAD LOGON 2021-2 (PDF, 76 PAGINA’S)

LEES OP ISSUU.COM (BLADEREN)

ONTVANG LOGON EEN JAAR LANG PER POST IN NEDERLAND: € 32,50 VOOR 4 NUMMERS