Logon 2021-4

DOWNLOAD LOGON 2021-4 (PDF)

BESTEL HET TIJDSCHRIFT LOGON 2021-4 OP PAPIER

ONTVANG LOGON EEN JAAR LANG PER POST IN NEDERLAND: € 32,50 VOOR 4 NUMMERS

Medusa

Er ontstaat angst, wanneer de Vaderster uit het zicht raakt. Afzondering, verstening, de eenzame dood in zijn vele gedaanten. Ik zie hen allemaal en ik wil hen kennen, de mensen zo alleen, die op de rotsbodem, het kilste zuidpunt van hun zelf stoten — en er niets vinden. Die in uiterste wanhoop niets anders kunnen dan toekijken, terwijl heel hun zekerheid, hun wereld en hun wereldbeeld, hun hoop en vertrouwen; alles waarop ze bouwen, afbrokkelt tot zand en keiharde steen. Geen grassprietje dat er groeit, een eenzaamheid als een sneeuwstorm op Antarctica, of een feestje waar je niet wil zijn.

En dat dan doorstaan. Dan blijven waarnemen. Want met je is altijd de waarnemer! Durf je dat niet aan, zal je nooit anders dan eenzaam zijn. Dan zijn vrienden illusies, bedwelming, en jijzelf onecht.

Maar blik je die realiteit in de ogen, durf je die brand te doorstaan tot je er niet meer bent, dan begrijp je waarom je eerst die eeuwenoude rots van eenzaamheid moest vinden. Dan ken ik je, en wij elkaar.

Daar begint het, daar zie ik de dageraad rijzen. Jij maakt die vrij, het kan niet anders.

‘Eenzaamheid eindigt met liefde’, las ik ergens. En welke pijn niet? Je brak uit het niet zijn, en werd een vriend.

En altijd gaat er, hoog in het zenit, in de noordpool van je zijn, een ster met je mee. Een licht, altijd.

Peter Huijs

ONTVANG LOGON EEN JAAR LANG PER POST IN NEDERLAND: € 32,50 VOOR 4 NUMMERS