Bach, zijn meesterwerken en muzikale universum – Christoph biedt een uniek perspectief op het muzikale genie

 

BESTEL BACH, ZIJN MEESTERWERKEN EN MUZIKALE UNIVERSUM

Met ‘Bach – zijn meesterwerken en muzikale universum’ heeft de eminente Bach-kenner Christoph Wolff een nieuwe kroon gezet op de meer dan vijftig jaar onderzoek die hij verrichtte naar het werk en het leven van de veelzijdigste en invloedrijkste componist uit de westerse cultuurgeschiedenis. Als de meest vooraanstaande Bach-geleerde van onze tijd biedt hij in dit boek een uniek en ongeëvenaard perspectief op het oeuvre van het muzikale genie.

Aan de hand van even fijnzinnige als verhelderende analyses van sleutelwerken zoals Das Wohltemperierte Klavier, de koraalcantates, de Matthäus-Passion, de Goldbergvariaties, de Mis in b en Die Kunst der Fuge en biedt Wolff een overweldigend rijk palet aan inzichten in Bachs meesterwerken alsook in zijn muzikale universum waar hij als componist alle denkbare grenzen verlegde. Hieronder zijn Bachs ‘Die Kunst der Fuge’ en ‘Mis in b’ te beluisteren die werden uitgevoerd door Jordi Savall en Hespèrion.

BESTEL BACH, ZIJN MEESTERWERKEN EN MUZIKALE UNIVERSUM

Christoph Wolff werd in 1940 geboren in Duitsland. Hij was onder meer hoogleraar muziekwetenschap aan Harvard University in Cambridge, Massachusetts, en tussen 2001 en 2013 tevens directeur van het Bach-Archiv in Leipzig. Hij was gasthoogleraar in Princeton en Bazel, is hoogleraar honoris causa aan de Universiteit van Freiburg, en tevens (sedert 1982) lid van de American Academy of Arts and Sciences. Wolff ontving talrijke prestigieuze onderscheidingen voor zijn Bach-studies, zoals in 2021 de Bach-Medaille van de stad Leipzig.

Tot zijn maatgevende publicaties over Johann Sebastian Bach behoren naast talrijke artikelen onder meer:

    • Bach; Essays on his Life and Music (1991)
    • Die Bach-Familie (1994)
    • The New Bach Reader(1998)
    • en zijn overal ter wereld bejubelde Bach-biografie ‘Johann Sebastian Bach – zijn leven, zijn werk, zijn genie’ (2019), die verscheen bij uitgever dezes.

BESTEL BACH, ZIJN MEESTERWERKEN EN MUZIKALE UNIVERSUM

REVIEWS

Dit boek van Wolff is een echt onmisbare toevoeging aan zijn grandioze overzicht van het leven en werk van Johann Sebastian Bach en maakt alle beloften meer dan waar.
Music & Letters

Voor iedere serieuze liefhebber van Bachs duizeling wekkende oeuvre bestaat er simpelweg geen beter en rijker boek over Bachs meesterwerken en muzikale universum.
Library Journal

De namen Johann Sebastian Bach en Christoph Wolff zijn al vele jaren onafscheidelijk. Dat de een nu een biografie over de ander heeft geschreven, is bovenal een uitdrukking van dankbaarheid en van enorme bewondering. We weten niet wat Bach van dit boek zou hebben gevonden, maar hij zou zeker buitengewoon verheugd zijn geweest over de integriteit en de lucide inzichten van de schrijver.
Gustav Leonhardt

‘Johann Sebastian Bach’ is een monumentaal werk dat zonder enige twijfel zijn weg zal vinden naar de bibliotheek van elke waarachtige liefhebber van muziek. […] Deze biografie toont ons bovenal Wolffs diepe liefde en oprechte respect voor het alomvattende genie van Bach – als componist, als instrumentalist, als leermeester, als theoloog en ook als ondernemer. Wolff schetst daarenboven in klare lijn het beeld van Bach als gewoon mens […]. Dit is een boek dat het verdient met warme aandacht te worden gelezen – en steeds weer opnieuw te worden herlezen.
Isaac Stern

Het kolossale boek van Christoph Wolff moet je lezen als je iets over Bach wilt weten. – Een subliem standaardwerk.
Maarten ’t Hart

BESTEL BACH, ZIJN MEESTERWERKEN EN MUZIKALE UNIVERSUM

LEES MEER OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN OVER MUZIEK