Gala-concert van Jordi Savall en Hespèrion in de grot Lombrives in Zuid-Frankrijk op zaterdagavond 11 september 2021

Uitgeverij Rozekruis Pers heeft de wereldberoemde Spaans-Catalaanse dirigent, componist en musicus Jordi Savall en het ensemble Hespèrion XXI geboekt. Deze specialisten in oude muziek verzorgden op zaterdagavond 11 september 2021 een galaconcert in de grootste grot van Europa: de Lombrives in Zuid-Frankrijk. Het concert was een programma-onderdeel van het driedaagse symposium De gouden draad van die vrije geest dat wordt gehouden naar aanleiding van de uitgave van het nieuwe boek ‘Les Lieux où soufflé l’esprit – Le Sabarthez comme miroir de l’humanité’ in Tarascon, de woonplaats van Antoine Gadal, aan wie dit boek van Peter Huijs en Mirjam Duivenvoorden is gewijd. 

Op het symposium en het concert wordt, evenals in het boek – waarvan de Nederlandse editie  Plaatsen waar de geest waait – De Sabarthez als spiegel van de mensheid al verschenen is in juni 2021 – aandacht besteed aan de katharen.  Jordi Savall en Hespèrion XXI hebben veel opgetreden met het unieke muzikale programma Le Royaume Oublié – La Tragédie Cathare. De grote maestro is allround en heeft ook talloze uitvoeringen van klassieke meesterwerken gedirigeerd zoals Magnificat van Bach, The Messiah van Händel en de negende symfonie van Beethoven.

HET BEGIN VAN DE TRANSCRIPTIE VAN DE VIDEO

Jordi Savall: ‘Wanneer ik een programma doe, denk ik altijd: ik moet de geschiedenis bestuderen om de verbindingen te zien tussen de muziek en de historie. Wanneer je een lied, een liefdeslied van de troubadours, of van Monteverdi, of van Händel zingt en speelt, heb je vandaag dezelfde gevoelens als als de mensen hadden van tweehonderd jaar geleden, vierhonderd jaar geleden of vijfhonderd jaar geleden. De muziek is elke keer nieuw als de zanger en het instrument spelen. Dat is iets fantastisch. Je moet naar de geschiedenis kijken en begrijpen wat de situatie was in die tijd, hoe de muziek werd gespeeld en hoe de relatie was tussen de muziek en de samenleving.’

Jordi Savall is een van de meest veelzijdige musici van zijn generatie. Al meer dan vijftig jaar laat hij de wereld kennismaken met vergeten muzikale wonderen. Hij graaft deze oude muziek op uit de archieven en voert haar uit op zijn viola da gamba of als dirigent. Zijn activiteiten als concertartiest, pedagoog, onderzoeker en maker van nieuwe projecten, zowel muzikaal als cultureel, maken hem tot een van de hoofdrolspelers in de herwaardering van historische muziek. Samen met Montserrat Figueras richtte hij verschillende ensembles op, zoals Hespèrion XXI (1974), La Capella Reial de Catalunya (1987) en Le Concert des Nations (1989) waarmee hij een universum aan gevoel en schoonheid ontsluit en wereldwijd toegankelijk maakt voor miljoenen muziekliefhebbers.

In de loop van zijn carrière heeft hij uit dit middeleeuwse, renaissance, barokke en klassieke repertoire meer dan 230 platen opgenomen, met bijzondere aandacht voor het Spaanse en mediterrane muzikale erfgoed. Zijn werk is bekroond met tal van prijzen, zoals verschillende Midem Awards, International Classical Music Awards en een Grammy Award. In concerten slaat zijn muziek een brug tussen volkeren en culturen, die zeer verschillend zijn en soms zelfs met elkaar in conflict, en schept onderling begrip en vrede.