Claudio Monteverdi – Krijn Koetsveld over de geniale en vernieuwende componist – inspirator voor toen en nu

BESTEL CLAUDIO MONTEVERDI 1567 – 1643

In zijn boek met CD ‘Claudio Monteverdi 1567 – 1643, Geniaal vernieuwer, inspirator voor toen en nu’ gaat  Krijn Koetsveld in op het leven en de werken van deze grote componist. Claudio Monteverdi leefde in Italië in een wel heel turbulente tijd en was een van de grote vormgevers van de nieuwe stijl in de muziek.

Als jongeman leerde hij de oude wetten van het componeren van vooral Marcantonio Ingegneri. Hij schreef onder diens bezieling zijn eerste boek van madrigalen. Via de uiteindelijke negen boeken van madrigalen kunnen wij zijn leven op de voet volgen. Elk boek is een nieuw moment in zijn ontwikkeling als componist. Uiteindelijk krijgt hij de baan van zijn dromen in Venetië als maestro di cappella, maar hij schrijft voor andere hoven, onder meer Mantua, Milaan, Turijn en Parma, opera’s en andere muziekspektakels. Hij genoot van de erkenning die uiteindelijk is gekomen voor dat jongetje uit het onbetekenende Cremona.

Het boek bestaat uit negen hoofdstukken, per madrigaalboek één. Kijkend vanuit het perspectief van Monteverdi, en ook vanuit het perspectief van de uitvoerder, de liefhebber anno nu. Gebiologeerd door de prachtige hoofse poëzie, maar ook geïntrigeerd door de vernieuwer Monteverdi die steeds op zoek is naar andere mogelijkheden om emotie op bijzondere wijze in muziek uit te drukken. Per hoofdstuk wordt ingezoomd op één kenmerkend madrigaal. Bij het boek is een CD gevoegd waarop die te beluisteren zijn.

BESTEL CLAUDIO MONTEVERDI 1567 – 1643