Vijf boeken over stilte: H.P. Blavatsky, symposion, Leo Kaniok, Michel Le Van Quyen en Thich Nhat Hanh

1 De Stem van de Stilte – H.P. Blavatsky
Toen H.P. Blavatsky het schrijven van haar meesterwerken had voltooid, richtte ze haar aandacht meer in het bijzonder op de behoeften van mensen die oprecht ernaar verlangen hun medemensen te helpen. Het resultaat was De stem van de stilte, een klassiek devotioneel boekje van grote schoonheid en kracht. De ethische regels in dit boek zijn vertaald uit het ‘Boek van de gulden voorschriften’, dat is ontleend aan dezelfde oude bron als de Stanza’s van Dzyan waarop De geheime leer is gebaseerd.  Ze maakt duidelijk wat het essentiële verschil is tussen de twee paden van spirituele volmaking. Het ene wordt gevolgd door hen die de waarheid alleen voor hun eigen verlichting zoeken; het andere door mensen die vooral gedreven worden door mededogen en de vurige wens om het welzijn van de hele mensheid te verbeteren. 

BELUISTER OF LEES HET BEGIN VAN DE STEM VAN DE STILTE

BELUISTER OF LEES EEN ANDER GEDEELTE UIT DE STEM VAN DE STILTE

BESTEL DE STEM VAN DE STILTE

2 Stemmen van de stilte – Symposionreeks 23
De eerste twee van de drie voordrachten van het symposion Stemmen van de stilte in 2009 op het landgoed Renova in Bilthoven waren gewijd  aan George Mead en het boek Zegezangen van Hermes’ Gnosis met opnieuw vertaalde teksten van Mead. Mead maakte begin vorige eeuw een Westerse wijsheidsschat, die meer dan vijftien eeuwen door de gevestigde theologie was vergeten of verdrongen, weer beschikbaar voor het grote publiek. Hij hoopte dat de inhoud van die bronnen ‘hen die tot nu niets gehoord hebben over de Gnosis, de weg moge wijzen naar een hoger leven’. De laatste voordracht, was gewijd aan het boekje ‘De Stem van de Stilte’ van Helena Blavatsky.

LEES DE DERDE VOORDRACHT UIT STEMMEN VAN DE STILTE

LEES DRIE BOEKFRAGMENTEN UIT STEMMEN VAN DE STILTE

BESTEL STEMMEN VAN DE STILTE

3 Stilte, een ode aan het leven – Leo Kaniok
Inspiratieboekje en CD ‘Stilte’ Full Color boekje met zelf geschreven meditaties, bespiegelingen, oefeningen en verhalen over stilte. Met prachtige illustraties en foto’s. Inclusief luister-CD met extra verhalen en meditatie-oefeningen.
‘Wat is het wezen van het zelf?’ wilde een groot heerser van een wijze weten. De wijze deed er het zwijgen toe.
Ik vroeg u wat het wezen van het zelf is,’ herhaalde de man ongeduldig. Maar de wijze zweeg.
Boos brulde de heerser: ‘Ben je soms doof? Ik vroeg je wat het wezen van het zelf is Ik wil nu meteen het antwoord van je horen!’
De wijze antwoordde kalm: ‘Ik heb je al drie keer antwoord gegeven, maar je luistert niet naar me. Het wezen van het zelf is stilte.’

BESTEL STILTE, EEN ODE AAN HET LEVEN

4 Wat stilte met je hersenen doet – Michel Le Van Quyen
De Franse neurowetenschapper Michel Le Van Quyen wordt op een dag wakker met een aangezichtsverlamming. Als de diagnose luidt dat hij overwerkt is, krijgt hij absolute rust voorgeschreven. Hij zoekt de stilte op, gaat mediteren en doet verrassende ontdekkingen: de stilte doet hem goed en helpt hem te genezen. Hij is benieuwd hoe dit fenomeen stilte werkt en gaat op onderzoek uit. Hij leidt ons langs verschillende vormen van stilte en toont ons de voordelen ervan. Zo verhoogt stilte onze creativiteit, verbetert ze ons geheugen en onze verhouding tot onszelf en tot de ander. Met praktische oefeningen laat hij zien hoe we ons kunnen ontspannen en stilte om ons heen kunnen creëren. In dit verhelderende boek toont Le Van Quyen ons de verbazingwekkende kracht van stilte.

LEES EEN FRAGMENT EN DE INHOUDSOPGAVE

BESTEL WAT STILTE MET JE HERSENEN DOET

5 Stilte, luisteren in een wereld van lawaai – Thich Nath Hanh
Dit boek legt uit waar je, in een wereld vol drukte en lawaai, de stilte kan vinden. Thich Nhat Hanh stelt in ‘Stilte’ dat ons hoofd vol lawaai zit omdat we non-stop denken. Daardoor horen we de roep van het leven en de roep van de liefde niet meer. De zenmeester legt uit hoe we kunnen leren luisteren naar de stilte. Mindfulness wijst de weg naar stilte in jezelf. Je krijgt de innerlijke ruimte om diep te luisteren. Dan kom je erachter wie je bent en wat je met je leven wilt. Dan wordt ook je leven rijker en harmonieuzer, met meer aandacht voor verbinding: met jezelf, met anderen, met de dagelijkse omgeving en met de natuur.

LEES MEER OVER STILTE, LUISTEREN IN EEN WERELD VOL LAWAAI

BESTEL STILTE, LUISTEREN IN EEN WERELD VOL LAWAAI