1 Dicht bij het einde, terug naar het begin – memoires van een psychiater
Heb geen spijt van de dingen die je niet hebt gedaan. Zorg dat je tevreden bent met het leven dat je leidt. Wees goed voor jezelf en voor anderen. Dat zijn drie levenslessen die Irvin Yalom leerde in zijn lange loopbaan als psychiater en als schrijver. In zijn memoires kijkt hij terug op zijn eigen bewogen leven. Als jongen in een joods-Russisch gezin dat kort na de Eerste Wereldoorlog naar Amerika is geëmigreerd, is het lezen van boeken voor de jonge Irvin de enige manier om te ontsnappen aan het ‘geestelijke getto’ waarin hij opgroeit. In de literatuur vindt hij een schuilplaats, een alternatieve werkelijkheid, een bron van inspiratie en wijsheid. Het schrijven van romans zou voor hem het hoogste blijven wat je als mens kunt bereiken – al koos hij uiteindelijk voor een loopbaan als psychiater. Zijn leven lang bleef Yalom gefascineerd door de verhalen die zijn patiënten hem toevertrouwden. Het zijn deze verhalen die hem als wetenschapper inspireerden, en die de basis zouden vormden voor zijn boeken – die niet alleen voor hemzelf, maar ook voor lezers over de hele wereld een schuilplaats werden. Dicht bij het einde, terug naar het begin is het persoonlijkste boek.
2 Een kwestie van dood een leven
De internationaal vermaarde psychiater en bestsellerauteur Irvin D. Yalom wijdde zijn werkende leven aan het begeleiden van mensen met angsten en verdriet, maar werd nooit geconfronteerd met de noodzaak zichzelf bij te staan. Totdat zijn vrouw, schrijfster Marilyn Yalom, ongeneeslijk ziek bleek. In Een kwestie van dood en leven vertellen Marilyn en Irvin hoe ze een grote en onvermijdelijke opgave aangingen: voor haar de taak om goed te sterven, voor hem om zonder haar verder te leven. De Yaloms waren in veel opzichten bevoorrechte mensen: ze hadden een liefdevol gezin, een huis in Californië onder een schitterende eikenboom, een grote vriendenkring, een enthousiast wereldwijd lezerspubliek en een lang, harmonieus huwelijk. Maar opeens viel de schaduw van de dood over alles heen. Om en om beschrijven ze hun laatste maanden samen en Irvin zijn eerste maanden alleen. Zo geven ze een zeldzaam inkijkje in het leven na de confrontatie met de dood en na het verlies van een geliefde. In dit indringende boek stellen ze universele vragen over intimiteit, liefde en rouw, met de levenswijsheid van twee mensen die diep over alles hebben nagedacht. Een kwestie van dood en leven is een zoektocht naar steun, troost en een zinvol leven.
BESTEL EEN KWESTIE VAN DOOD EN LEVEN
3 Het raadsel Spinoza
Wie was Spinoza? Wie was deze moedige, geniale filosoof die met zijn geschriften de wereld veranderde, maar op zijn 23ste in de ban werd gedaan door de hele joodse gemeenschap van Amsterdam, inclusief zijn eigen familie? Hoe zag zijn innerlijk leven eruit? En: wat was drie eeuwen later precies de fascinatie van de nazi’s met Spinoza? Waarom roofden ze zijn bibliotheek leeg, maar verbrandden ze zijn boeken niet? Deze vragen hielden de psychiater en romancier Irvin D. Yalom een half leven bezig. In zijn bestseller Het raadsel Spinoza maakt hij niet alleen van de filosoof een mens, maar onthult hij ook de ware toedracht rond het ‘Spinozaprobleem van de nazi’s’.
LEES MEER OVER HET RAADSEL SPINOZA
4 Nietzsches tranen, roman van een obsessie
In Nietzsches tranen wordt een brug geslagen tussen fictie en non-fictie. Het decor: Wenen aan het eind van de negentiende eeuw, de psychoanalyse staat op het punt door te breken. De hoofdfiguren: Friedrich Nietzsche, de ‘filosoof met de hamer’, en Dr. Joseph Breuer, een van de grondleggers van de psychoanalyse. Het drama: Nietzsche loopt met zelfmoordplannen rond nadat Lou Salomé geweigerd heeft zijn vrouw te worden. Dr. Breuer is bezeten van een patiënte en weet zich geen raad met zijn obsessie. Op verzoek van Lou Salomé begint Breuer een poging om Nietzsche te ‘behandelen’, maar hij ontdekt dat Nietzsche spelenderwijs zijn, Breuers, problemen ter hand neemt. In een meesterlijke en spannende reeks sessies ontwikkelt zich een bizarre vriendschap tussen de twee mannen, die de lezer onontkoombaar betrekt bij de afgronden van de geest.
5 Eendagsvlinders – en andere verhalen uit de psychotherapie
We zijn allemaal mensen van de dag. Er komt een tijd dat je alles bent vergeten, er komt een tijd dat iedereen jou is vergeten. Tweeduizend jaar geleden hield keizer Marcus Aurelius zichzelf – en zijn lezers – in zijn Overpeinzingen al dit soort lessen voor. Tegenwoordig zijn de meeste psychoterapeutische behandelingen kortdurend en gericht op categorieën als depressie, verslaving of angst. Yalom gelooft daar niet in. Uit onderzoek blijkt keer op keer wat hij uit eigen ervaring weet: de belangrijkste factor in een effectieve therapie is de relatie tussen therapeut en cliënt. Yalom hecht de grootst mogelijke waarde aan het opbouwen van een eerlijke en helpende relatie met zijn cliënten. Het gaat hem niet alleen om het ziektebeeld, maar om de hele mens In dit boek werpt Yalom aan de hand van zijn ervaringen met een tiental patiënten nieuw licht op wezenlijke levenskwesties die iedereen raken, zoals ouder worden, de angst voor de dood, het maken van keuzes, fundamentele eenzaamheid en het zoeken naar een betekenisvol leven. Iedereen die geïnteresseerd is in de menselijke psyche en in persoonlijke groei zal zich kunnen identificeren met de tijdloze, existentiële vragen die in dit boek aan de orde komen.