1 De Alchemie van het geluk, mystiek en het leven van alledag – Inayat Khan
‘Alchemie van het geluk’ bevat een serie hoogst opmerkelijke lezingen van de grote soefi-mysticus Inayat Khan (1880-1927). gewijd aan het thema ‘leren te leven’. Inayat Khan leeefde van 1880-1927 en was de eerste die het soefisme naar het Westen bracht. De meeste van zijn lezingen werden opgetekend in de jaren 1920-1927. Dit boek is een ondogmatische stimulans tot bewust en doelgericht leven en is een ontdekkingstocht naar het eigen wezen. Dit is geen tocht zonder pijn, maar wel naar een geluk dat van alle mythe en poespas is gezuiverd. De oeroude vraag naar de zin van het leven staat centraal in dit boek, waarbij Inayat Khan de oplossing zoekt in de voor hem typerende verbinding van mystiek met het leven van alledag.
LEES MEER OVER DE ALCHEMIE VAN HET GELUK
2 Het goede leven, lessen van het langlopende wetenschappelijke onderzoek naar geluk – Robert Waldinger en Marc Schulz
‘Het goede leven’ van Robert Schulz en Marc Waldinger bevat de onderzoeksresultaten van de Harvard Study of Adult Development, het langstlopende onderzoek ter wereld over de vraag waarom sommige mensen langer leven dan anderen. Het resultaat is een herkenbaar, praktisch toepasbaar en prettig leesbaar boek. Waldinger en Schulz laten zien wat goed leven is en leren ons hoe we ons geluk kunnen bevorderen. Het geheim zit hem in het geluk dat wij vinden in onze sociale relaties. Geluk staat niet gelijk aan succes of hoeveel geld wij hebben, maar is voor iedereen toegankelijk.
LEES MEER OVER HET GOEDE LEVEN EN BEKIJK VIDEO
3 De grondwet voor geluk, de universele wijsheid van de Bergrede – Hein Stufkens
Alle mensen willen gelukkig zijn, maar ze weten niet precies wat hen gelukkig maakt. Dat zei de Romeinse filosoof Seneca al in de eerste eeuw. Maar in diezelfde eeuw was er een leraar die haarscherp wist wat een mens gelukkig maakt: Jezus van Nazareth. In zijn beroemde Bergrede heeft hij dat samengevat. Die Bergrede is een revolutionaire tekst, die door de eeuwen heen velen heeft geïnspireerd, onder wie de Russische schrijver Tolstoj en de Indiase mysticus en politiek leider Mahatma Gandhi. Maar het is ook een tekst die op veel weerstand stuitte. Op allerlei manieren hebben theologen en machthebbers geprobeerd de inhoud ervan onschadelijk te maken.In dit boek laat de filosoof Hein Stufkens de Bergrede opnieuw klinken: als een urgente boodschap voor onze tijd en als een oproep tot een spirituele revolutie.
LEES MEER OVER DE GRONDWET VOOR GELUK
4 Op naar geluk, de psychologie van een fijn leven – Ap Dijksterhuis
Ons geluk hebben we voor een aanzienlijk deel in eigen hand. Voor 50 procent zelfs, zo vertelt de hedendaagse wetenschap ons. In de zoektocht naar het begrijpen van geluk verbindt Ap Dijksterhuis met veel vaart en humor de moderne psychologie en neurowetenschap met de klassieke westerse filosofie en oosterse filosofie. De lezer wordt meegenomen langs het boeddhistische ideaal van mindfulness en het heilzame effect van reizen, langs de vraag of we een vrije wil hebben, langs de overeenkomst tussen het geloof in een God en het bezoek aan een popfestival, langs de wijsheid van John Lennons moeder en de valkuilen van de consumptiemaatschappij, langs Socrates‘ ideeën over de zorg voor de ziel, langs de beste manier om de juiste doelen te stellen, en de typisch eenentwintigste-eeuwse vraag hoe vaak je, voor je eigen gemoedsrust, nu eigenlijk je e-mail moet lezen. In zijn bestseller Het slimme onbewuste schreef Dijksterhuis dat, hoewel ons gedrag vooral bestuurd wordt door het onbewuste, we ons bewustzijn nodig hebben om geluk te ervaren.
5 Spinoza en de weg naar het geluk, een filosofie van de eenvoud – Fréderic Lenoir
In het uiterst toegankelijke en verhelderende Spinoza en de weg naar het geluk laat de Franse bestsellerauteur Frédéric Lenoir zien welke verrassende levenslessen er te trekken zijn uit het uitzonderlijke leven en denken van de zeventiende-eeuwse filosoof Spinoza. Spinoza was niet alleen een revolutionair denker, maar bovenal een filosoof van de levenskunst en de blijheid. Zijn filosofie kan ons helpen betekenis te vinden in het leven – misschien zelfs geluk.