BESTEL EEN VLEUGJE WIJSHEID – € 5,95
Op de lancering van het boekje ‘Het grote herinneren’, gebaseerd op een tekst van Erich Kaniok (1937-2019), op vrijdagmiddag 14 oktober 2022 in Haarlem zal ook het boekje ‘Een vleugje wijsheid’ van uitgeverij Zintenz verkrijgbaar zijn. Het is geschreven door Erich Kaniok en zijn zoon Leo. Na de onderstaande inleiding volgen drie korte parabels en de inhoudsopgave uit het boekje..
‘De grootste innerlijke rust komt voort uit het
ontwikkelen van liefde, dankbaarheid en vergeving.’
(Boeddha)
De 45 verhalen in dit boekje laten je daar misschien een vleugje van voelen. Dat vleugje kan het begin zijn van een briesje, een beetje kan het begin zijn van een windvlaag, een windvlaag kan heel krachtig worden en uitgroeien tot een storm.
Een vleugje wijsheid kan een zachte aanraking zijn. De storm van wijsheid echter kan je leven doen wenden. Wijsheid is geen informatie, geen vergaarde kennis, zij komt als een briesje vanuit onze levensbron. Daarom kan er in wijsheidsverhalen een speciale kracht verborgen zitten, een kracht die beleven kan verrijken, veranderen, die misschien zelfkennis of zelfinzicht schenkt.
Een vleugje zelfkennis kan wonderen verrichten, en soms een innerlijke storm opwekken. In elk verhaal zit een scherfje wijsheid. En zo’n scherfje heeft de eigenschappen van een hologram; in elk stukje zit de hele wereld verborgen, want uiteindelijk is waarheid niet te verdelen, ook al schijnt ze in vele gedaanten of verhalen.
Erich en Leo Kaniok
DE FORMULE
De mysticus kwam terug uit de woestijn.
‘Vertel ons,’ zeiden de mensen, ‘wat Eenheid is.’ Maar hoe kon hij ooit vertellen wat hij in zijn hart had ervaren? Kan Eenheid in woorden gevast worden? Tenslotte gaf hij hun een formule, heel onnauwkeurig, heel ontoereikend, in de hoop dat sommigen van hen verleid konden worden het zelf te ervaren. Ze grepen zich vast aan de formule. Ze maakten er een heilige tekst van. Ze legden hem als een heilig geloof op aan anderen. Ze deden grote moeite hem in vreemde landen te verspreiden. Sommigen gaven er zelfs hun leven voor. De mysticus was bedroefd. Het was beter geweest als hij niets had gezegd.
INCOMPETENTIE
De meester zei altijd nadrukkelijk dat de laatste barrière voor ons om Eenheid te bereiken het woord en de idee ‘Eenheid’ was. Dit maakte de mensen boos en gepikeerd kwamen zij de zaak met de meester doorpraten. ‘Maar het woord “Eenheid” kan ons toch zeker naar Eenheid leiden?’ zeiden de mensen.
‘Dat kan,’ zei de meester kalm.
‘Hoe kan iets én helpen, én een barrière zijn?’
Toen zei de meester: ‘De ezel die je tot de deur brengt, helpt je nog niet het huis binnen te komen.’
EEN GENIE MET EEN ZWAKKE PLEK
Er was eens een wetenschapper die de kunst bezat om zichzelf te reproduceren. Hij beheerste dat zo perfect dat het onmogelijk was een kopie van het origineel te onderscheiden. Op een dag hoorde hij dat de engel des doods hem zocht en dus maakte hij twaalf kopieën van zichzelf. De engel was radeloos, want hoe moest hij er nu achter komen welke van de dertien exemplaren die hij voor zich had de wetenschapper was. Dus zag hij ervan af en keerde naar de hemel terug. Maar het duurde niet lang. Hij was immers een vakman voor het menselijke, ja het meer dan menselijke. En zo kwam hij met een truc! Hij zei: ‘Meneer, u moet wel een genie zijn, dat u zulke perfecte kopieën van uzelf kunt maken. Maar ik heb toch een zwakke plek in uw werk ontdekt, het is niet zo ernstig … slechts een miniem foutje …’ Onmiddellijk sprong de wetenschapper op en riep: ‘Onmogelijk. Waar zou die fout dan moeten zijn?’
‘Hier!’ zei de engel en hij haalde de man uit de rij kopieën en voerde hem weg.
INHOUDSOPGAVE
De formule
Incompetentie
Een nacht zonder onderdak
De wolf en de waakhond
Ik kan niets anders
De droom van Narpa
Lege bladzijden
Geef me je hand
Het verschil tussen poorten en monden
De drie gouden beeldjes
De kraai en de pauw
Zijn en schijn
De werkelijke tuin
Liefde en de regels van Mozes
Het gevaarlijke mantra
Vrede met alles
Schuldig
De weddenschap van Boeddha
Een genie met een zwakke plek
Picknick met God
Het Zelf
Alles is relatief
Het geheim van de leegte
De beeldhouwer
Gezichtspunt
Een ruil met problemen
Het verhaal van het zand
De tempeldans van meera
Het antwoord
Drie zonen
Broeder schildpad gaat op zoek naar wijsheid
Chiyono en haar emmer water
Alexander de Grote ontmoet Diogenes
De laatste verrassing van de Chinese mysticus
Milarepa en de onbetrouwbare meester
Het viooltje en de tuin van de koning
De meester, de tuinman en de bezoeker
Roddelpraatjes
De koning stelt zijn drie zoons op de proef
Einde of begin
De filosoof, de mysticus en de onweersbui
De papegaai
De vlinder
De samoerai
De stilte van de nacht