Vijf boeken over Haarlem: bezienswaardigheden en geschiedenis

Wil je een dagje of enkele dagen uit? Misschien is Haarlem dan een goede keuze. Haarlem is een bijzondere stad met een rijke historie en bezienswaardige gebouwen, hofjes en musea die je kunt verkennen. Je bent natuurlijk van harte welkom in Pentagram boekwinkel , Bakenessergracht 1, ca. 7 minuten lopen van NS-station. Wil je goed voorbereid op pad, dan kunnen de onderstaande vijf boeken behulpzaam zijn. 

1 De canon van Haarlem – Kim Bergshoef
De bloemenstad, Spaarnestad, hofjesstad, stripstad en orgelstad. Zomaar enkele van de vele benamingen van een van de oudste steden van Nederland: Haarlem. Met de Hout (waar in vervlogen tijden de graven van Holland jaagden) als riant stadspark en de duinen en landgoed Elswout op een steenworp afstand is Haarlem een populaire bestemming voor een weekendje weg. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat Haarlem de meeste eet- en drinkgelegenheden per hoofd van de bevolking heeft. Deze canon van Haarlem bevat 50 geschiedenisverhalen die de stad en haar historie nóg meer doen leven. Ideaal voor in je koffer voor het weekendje weg, in je tas (of in je hand) tijdens een stadswandeling of om lekker thuis te lezen als je al een echte ‘mug’ bent.

BESTEL DE CANON VAN HAARLEM (eBOOK)

2 De weldadige hofjes van Pieter Janszoon Codde en Nicolaas van Beresteyn in Haarlem – Wim Cerutti
Het Hofje Codde en Van Beresteyn, gelegen aan de voet van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo aan de Leidsevaart, is misschien wel het meest onbekende van de 21 hofjes die Haarlem telt. Het hofje is ontstaan uit een samengaan van twee hofjes. Het Hofje van Codde werd in 1608 gesticht door Pieter Codde, een priester die voor de reformatie verbonden was aan de Grote of St. Bavokerk. Het bevond zich ‘achter het Klokhuis’, waar nu de rechtbank is gevestigd. Het Hofje Van Beresteyn werd in 1688 gesticht door Nicolaas van Beresteyn, telg uit een (invloed)rijke regentenfamilie. Het lag in de Lange Herenstraat in de Nieuwstad, de stadsuitbreiding direct ten noorden van de middeleeuwse stad, waar nu het Stationsplein is. Het Hofje van Codde werd in 1872 gesloopt en verplaatst naar de Lange Herenstraat en zo werden beide hofjes buren, met een gemeenschappelijke tuin.

BESTEL DE WELDADIGE HOFJES VAN CODDE EN VAN BERESTEYN

3 Dwalen door Haarlem
Met nog zo’n 20 historische hofjes voert Haarlem met recht het predicaat hofjesstad. U vindt er een aantal 18e-eeuwse hofjes die behoren tot de meest monumentale panden van de stad, maar ook het oudste nog bestaande hofje van Nederland dat al in 1395 werd gesticht. De verborgen oases van rust worden nog steeds bewoond en zijn onder bepaalde voorwaarden te bezichtigen. ‘Dwalen door Haarlem’ is een complete en rijkgeïllustreerde reisgids van de stad, gemaakt door Haarlemmers die er al jaren wonen en alle ins and outs kennen. De gids begint met een stukje geschiedenis en drie stadswandelingen door binnenstad en buitenwijken. In aparte hoofdstukken komen musea en galeries, eten en drinken, allerlei bezienswaardigheden, uitgaan, slapen aan bod. Met overzichtelijke plattegrondjes die je laten zien waar je moet zijn.

BESTEL DWALEN DOOR HAARLEM

4 De koepelkathedraal van Haarlem – Michel Bakker en Antoon Erftemeijer
De KoepelKathedraal aan de Leidsevaart in Haarlem (ook wel bekend als de Nieuwe St. Bavo) geldt als een van de belangrijkste monumenten van Nederland. De bouw ervan vond plaats in de periode 1895-1930. Sindsdien zijn voortdurend nieuwe decoraties toegevoegd, tot op de dag van vandaag: glas-in-loodramen, beelden, mozaïeken, wandschilderingen en kerkmeubilair. Daarmee werd het gebouw ‘getooid als een bruid’, zoals de Bijbelse wapenspreuk van de kathedraal luidt. De rijk geïllustreerde gids De koepelkathedraal van Haarlem is geschreven en uitgegeven ter gelegenheid van de afronding van de complete restauratie van gebouw en interieur (2005-2019). Dit handzame, toegankelijk geschreven en prettig geprijsde boek biedt een uitvoerige toelichting bij de architectuur en de beeldende kunst. Een duidelijke plattegrond maakt de bezoeker wegwijs en meer dan 110 foto’s en afbeeldingen geven de lezer een schitterend beeld van de besproken blikvangers in en rond de basiliek.

BESTEL DE KOEPELKATHEDRAAL VAN HAARLEM

5 De Adriaan, biografie van een stadsmolen – Chris Brunner
Welke Haarlemmer kent De Adriaan niet, de molen die zo prachtig aan het Spaarne en aan de rand van de oude binnenstad ligt? Veel minder mensen weten echter iets over de bewogen, 240 jaar lange geschiedenis van deze bijzondere windmolen. Ooit belangrijke, maar nu bijna vergeten producten als tras en snuiftabak werden er geproduceerd. Ondernemers van uiteenlopende aard durfden, zelfs in crisistijden, steeds opnieuw te investeren in nieuwe soorten bedrijven op deze molen. De Haarlemse historicus Chris Brunner presenteert deze kleurrijke geschiedenis voor het eerst in een uitvoerig geïllustreerd boek.

BESTEL DE ADRIAAN, BIOGRAFIE VAN EEN STADSMOLEN