Bijbel top 3 – Essay’s maand van de Bijbel 2024, 2023, 2022, 2021 en 2020

1 Bijbel top 3 – 25 bijbellezers met hun meest geliefde teksten – 2024
In dit essay bij de Maand van de Bijbel 2024 vertellen 25 bijbellezers en bijbelgeleerden over hun meest geliefde teksten in de Bijbel. Er zijn bijdragen van onder meer de Amsterdamse migrantenvoorganger Samuel Lee (theoloog des vaderlands 2019), PKN-predikant Nynke Dijkstra, theoloog Arnold Huijgen, NBG-directeur Rieuwerd Buitenwerf, PKN-scriba René de Reuver, auteur Wil Derkse, TV-man Andries Knevel en de zusters Madeleine Bouwman en Chiara Bots. Leo Fijen schrijft in het Woord vooraf: ‘Ik hoop van harte dat de lezer van deze bundel mag ervaren wat ik zelf zo vaak meekreeg: de persoonlijke keuze van woorden uit de Bijbel is alleen maar relevanter geworden in de wereld van vandaag en heeft daardoor betekenis voor veel mensen.’

BESTEL BIJBEL TOP 3

2 Blijven dromen – Bijbelse briefwisseling over de toekomst van kerk en geloof – 2023
Als bekende tv-persoonlijkheden en doorgewinterde kerkgangers toeren Andries Knevel en Leo Fijen door het land met hun lezingen. Ze spreken met jong en oud over de toekomst van kerk en geloof en komen talrijke vernieuwende initiatieven tegen. Juist aan de basis, bij vrijwilligers, bij groepen als studentenverenigingen en waar men oog heeft voor elkaar, daar vinden zij geloof. In deze briefwisseling lees je hoe beide mannen – de een katholiek, de ander protestant – nadenken over een hoopvolle toekomst voor de kerk. De briefschrijvers vertellen elkaar openhartig over hoe zij blijven volhouden en hoe de Bijbel hen daarbij inspireert. ‘Wanhoop niet broeder Andries, genade is er voor veel meer mensen dan de statistieken suggereren. En om die kostbare genade gaat het. In mijn hart, in jouw hart.’ 

BESTEL BLIJVEN DROMEN

3 Zing een nieuw lied – Hanna Rijken en Thomas Quartier – 2022
Het essay van de Maand van de Bijbel 2022 gaat over iets dat we in het afgelopen jaar hebben moeten missen, waardoor duidelijk werd hoezeer we ernaar verlangen: zingen. Het lied in de Bijbel, het lied in een christelijke cultuur. In dit essay schrijven twee liedkunstenaars, theoloog en musicus Hanna Rijken en de muzikale Benedictijnse monnik prof. dr. Thomas Quartier, over het lied in hun leven en de liederen die hen het meeste raken. Welk lied springt in haar op als het gaat over de geboorte van Hanna’s dochter en hoe resoneert dit met de liederen in de Bijbel? Wat kan Thomas nog zingen in tijden van verdriet, als iemand sterft? Beide auteurs vertellen wat zij voor bijzondere ervaringen hebben in de muziekcultuur vandaag. Bijvoorbeeld bij jongeren die worden geraakt door klassieke liturgie als in de evensong. Waar lopen mensen vandaag warm voor? Ook zoeken ze naar de stilte in de muziek, in drukke tijden kan muziek helpen stil te worden.

LEES MEER OVER ZING EEN NIEUW LIED

BESTEL ZING EEN NIEUW LIED

4 Houvast – Zoeken naar de bron van hoop – 2021
In dit essay schrijven Mgr. Gerard de Korte en René de Reuver elkaar brieven over de Bijbel. Welke rol speelt dit boek in hun leven, op welke, vaak moeilijke momenten gaf dit boek hen troost en houvast? En hoe kan de Bijbel vandaag hoop bieden als zoveel mensen in onzekerheid leven en houvast soms ontbreekt? Een persoonlijk en troostrijk essay over het hart van de Bijbel.

HOUVAST IS NIET MEER NIEUW LEVERBAAR

5 Vele kamers – mijn weg door de Bijbel – Jacobine Geel – 2020
De Bijbel is volgens Jacobine Geel een boek dat in de loop van de vele eeuwen bij elkaar is geleefd en geloofd. Ook in haar eigen leven waren er veel momenten waarop het boek een belangrijke plek innam. Hoe, wat en waar? Daarop probeert ze in dit essay antwoorden te formuleren. ‘Ik hoop dat mensen zelf in de Bijbel gaan ronddwalen. Er valt genoeg te beleven, ook als je niet aan de dogmatiek wilt toekomen.’ Jacobine Geel is theologe en onder andere bekend als presentator van levensbeschouwelijke programma’s van KRO-NCRV. Dit essay schreef zij voor de Maand van de Bijbel, een initiatief van verschillende christelijke organisaties om de Bijbel als belangrijk boek op de agenda te zetten.

LEES MEER OVER VELE KAMERS

VELE KAMERS IS NIET MEER NIEUW LEVERBAAR

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN OVER DE NAG HAMMADI GESCHRIFTEN