In de derde podcast bij de serie van zes inloopochtenden ‘Taoïsme en Rozenkruis’ citeert de schrijfster Elly Nooyen uit onder andere de bovenstaande drie boeken, die hieronder kort worden besproken. De tekst van de lezing van de derde inloopochtend is te lezen op het blog van de website tijdvoortao.nl .
1 Taoïsme, de weg om niet te volgen – Patricia de Martelaere
Het taoïsme wordt alom erkend als een van de hoofdstromingen van de klassieke Chinese filosofie. Maar wordt het ook begrepen? De prachtige, poëtische en vaak paradoxale teksten hebben aanleiding gegeven tot tal van interpretaties van obscure en esoterische studies tot populaire managementhandboeken. In deze inleiding tracht Patricia de Martelaere aan de hand van fragmenten uit de belangrijkste teksten de centrale vragen van Lao Zi en Zhuang Zi filosofisch te doorgronden.’
BESTEL TAOÏSME, EEN WEG OM NIET TE VOLGEN
2 Zhuang Zi, de volledige geschriften – Kristofer Schipper
De geschriften van Zhuang Zi behoren tot de meesterwerken uit de wereldliteratuur. Zhuang Zi (spreek uit: Dzwángdze) is een tijdgenoot van Aristoteles, maar zijn ideeën zijn totaal anders. In deze grootscheepse verzameling van fascinerende verhalen, diepzinnige beschouwingen en scherpe maatschappijkritiek gaat het in de eerste plaats om onze eigen vrijheid. Hij lacht om menselijke vooroordelen en taboes en heeft niets op met het zinneloos najagen van onhaalbare idealen. In plaats daarvan toont ons hoe wij, in eenvoud en stilte, door ons dagelijks werk en door meditatie, de Tao van de eenheid tussen mens en natuur kunnen volgen. Dit is een van de oerteksten van het taoïsme. Het heeft een zeer grote invloed uitgeoefend, niet alleen op de filosofie, maar ook op de kunst van het Verre Oosten. Kristofer Schipper geeft hier de eerste volledige Nederlandse vertaling en waar nodig toelichting.
LEES MEER OVER ZHUANG ZI, DE VOLLEDIGE GESCHRIFTEN
BESTEL ZHUANG ZI, DE VOLLEDIGE GESCHRIFTEN
3 Weg in Tao, de kunst van innerlijke alchemie – Elly Nooyen
Gezien door de ogen van een denkbeeldige leerling-wijze wordt diens weg tot in Tao beschreven. Dit is de weg van universele innerlijke alchemie, of transfiguratie. Het is een onzichtbare weg, als de vlucht van een vogel. Terwijl de tijdelijke mens deze volgt, verdwijnt iedere tweeheid die tussen hem en Tao in staat. Tegelijkertijd ontwikkelt zich geleidelijk een heel andere mens, een waarvan de blauwdruk zich in ons hart bevindt. Een mens, gezien als een onsterfelijke energieconcentratie, die in harmonie is met de volkomen eenheid in Tao.
BESTEL WEG IN TAO SOFTBACK – BESTEL WEG IN TAO E-BOOK
4 Wat kan ik leren van de taoïsten – Jan de Meyer
Wat is de weg, die in het taoïsme centraal staat, en waarom is het zo moeilijk er iets zinnigs over te zetten? In vijftig eenvoudig toegelichte citaten uit de klassieke teksten van het taoïsme maken we kennis met de essentie van deze fascinerende en ondanks alles nog steeds springlevende levensbeschouwing. Waarom is ‘niet-doen’ de beste manier om iets te doen? Wat is de plaats van de mens in de natuur en de kosmos? Waren de taoïsten de eerste ecologisten? Wat kunnen we leren van het water en van zuigelingen? Waarom is het nuttig om nutteloos te zijn? Waarom is relativeren zo heilzaam? Iedereen die deze pijler van de Chinese cultuur beter wil begrijpen, zal in dit boek veel waardevols ontdekken. Ook al werden de taoïstische klassieken ruim twee millennia geleden samengesteld, ze werken ook vandaag nog inspirerend door hun onconventionele kijk op de werkelijkheid. Het taoïsme is de drager van een universele boodschap, waarin alles draait om vitaliteit en creativiteit, harmonie en geweldloosheid, en het breken met verstikkende conformismen. Jan De Meyer (1961) is sinoloog en literair vertaler. Hij bestudeert het taoïsme al bijna veertig jaar en vertaalde onder meer de taoïstische klassieken Liezi en Wunengzi (Nietskunner).