Homegrown – recepten voor en ideeën van Kyra de Vreeze voor een lokaal, vitaal en zelfvoorzienend leven

BESTEL HOMEGROWN

Kyra de Vreeze leert je in ‘homegrown.’ hoe je een eigen moestuin onderhoudt en kookt met lokale en zelfgeteelde seizoensproducten. We vinden het vanzelfsprekend dat de supermarkten vol liggen met prachtig geteelde groenten, maar wat weten we zelf eigenlijk over het telen, verwerken en conserveren van eten? Pak de regie terug en ontdek hoe je met liefde voor de aarde voedsel kunt verbouwen en kunt koken (ja, ook in de stad!). Het resultaat is dat je je nog nooit zo goed gevoed en vitaal gevoeld hebt.

INLEIDING

Het idee voor homegrown ontstond begin 2020. Toen opeens – met het tot stilstand komen van de internationale handel en het sluiten van winkels – pijnlijk duidelijk werd hoe kwetsbaar ons wereldvoedselsysteem daadwerkelijk is. Ook bij mij, iemand die haar gezin al voornamelijk lokaal geteelde maaltijden voorschotelde, ging er een belletje rinkelen. Dat al het wc-papier uitverkocht was deed me niet zoveel: wij kochten het al in bulk in en ik was door het gebruik van wasbare luiers bekend met katoenen billendoekjes.

Waar ik me wel zorgen om maakte was dat ik niet precies wist hoe ik zuurdesembrood moest bakken, dat ik niet echt wist hoe dit graan groeide en wie dit in mijn buurt teelde. Hoe moest ik mijn gezin voeden als ik een week of een maand niet kon winkelen? Ik wist hoe ik moest koken met prachtige, voor mij geteelde groenten, die ik bij de biologische boer kocht of daar zelf oogstte. Maar wat wist ik nou eigenlijk van het zaaien, verwerken en conserveren van eten? Opeens was daar een urgentie die ik daarvoor nog niet zó sterk had ervaren: dit MOET (en kan!) anders. Ik moest aan de slag met de basis, met de grond onder mijn voeten, om in mijn eigen dagelijkse leventje, bottom-up, verandering te realiseren.

Jezelf voeden is immers zoveel meer dan consumeren. Het is zoveel meer dan het aanschaffen van de beste superfoods bij de duurste webwinkels of het kiezen voor producten met het label ‘beter leven’ bij de grootste supermarkt van Nederland.

Om goed gevoed te zijn, moet je je handen (en hoofd en hart!) uit de mouwen steken. Het vereist je aandacht en aanwezigheid. Het vereist een relatie met de aarde, de planten en al het andere. Een relatie die je – net als elke andere vruchtbare relatie – onderhoudt. Die verbinding tussen jou en de aarde, met de essentie van het leven, dat is wat écht voedt. Het geeft je een voldoening en een kracht die je nooit eerder ervaren hebt. Een gevoed ‘zijn’ dat niet zuiver fysiek is, maar lichamelijk, geestelijk én spiritueel.

HET BEGIN

In het oneindige universum van mogelijkheden ontstond de aarde. De aarde, een hemellichaam dat wij ons thuis mogen noemen. Wij zijn voor onze vitaliteit afhankelijk van de staat van het terrein van dit hemellichaam. Ook wij zijn hemellichamen, wonend op het hemellichaam aarde. En wanneer we naar de hemel kijken, zien we de sterren, waar wij vandaan komen.

Wanneer sterren sterven, worden alle elementen die zij in zich droegen de ruimte in gespoeld. Die golf van elementen vermengt zich tot gassen en mineralen. Dit mengsel van gassen en mineralen vormt weer asteroïden. De asteroïden vormen zich weer tot planeten. En op die planeten kunnen weer water en andere ingrediënten voor leven ontstaan. Al die elementen samen vormen ons.

De aarde is gemaakt van deze sterren. Wij zijn gemaakt van deze sterren. Al onze lichamen zijn gemaakt van sterrenstof. Ons lichaam is het terrein waarmee we ervaren en ontdekken. Wij als hemellichamen hebben een wisselwerking met elkaar. We communiceren en zijn met elkaar verbonden. Sterker nog, we zijn voor onze vitaliteit afhankelijk van deze verbinding met elkaar.

Wij zijn gevormd uit het lichaam van een ster. Wij wonen op het lichaam van de aarde. Wij wonen in ons lichaam, dat is ons terrein. En op en in ons terrein wonen weer anderen. Ons hemellichaam is het thuis voor ontelbare vormen van micro-organismen: bacteriën, gisten en schimmels. Ook die staan in verbinding met elkaar en met ons. Ook die staan in verbinding met het hemellichaam aarde en met de sterrenstof waarvan we uiteindelijk allemaal gemaakt zijn.

NATUURWETTEN

De aarde, de natuurlijke wereld, waar wij en al het andere een onderdeel van zijn, kent vele ‘natuurwetten’: principes die laten zien hoe het leven in elkaar steekt. Laten we er een paar onderzoeken om ons deze aangeboren wijsheid, die we door de razendsnelle moderne ontwikkelingen uit het oog verloren zijn, weer te herinneren.

Wanneer je iets wil snappen, ga dan op onderzoek uit naar de root, de wortel. Alles is eigenlijk een herhaling van hetzelfde principe. Wat zich in het groot afspeelt, speelt zich zo ook in het klein af. Macro is micro en omgekeerd.

Zo functioneert de menselijke huid volgens dezelfde principes als de huid van de aarde (de topsoil) en omgekeerd. De bodem is de huid van het hemellichaam aarde. De gezondheid van de bodem staat in directe relatie met de gezondheid van onze eigen huid. Onze huid is een begrenzing, zodat wij als mens binnen de wereld en het grote universum, onze integriteit kunnen bewaren. Datzelfde geldt voor de aarde.

Onze huid is niet alleen onze buitenste laag, vanbinnen zijn we ook bekleed met huid. Het slijmvlies van ons darmstelsel, de gut lining, is ook huid. En alle andere organen hebben ook weer hun eigen huid binnenin ons lichaam. Onze huid en ons lichaam zoemen van het leven: ze herbergen 40.000 soorten bacteriën, 300.000 soorten parasieten, 500.000 soorten schimmels en daarnaast miljarden soorten virussen. Onze tanden zitten zo vol met microbisch leven dat een gram plak ongeveer dezelfde hoeveelheid bacteriën bevat als alle mensen die ooit geleefd hebben. Er zijn net zoveel bacteriën in je lichaam als dat er cellen zijn.

Ook de aardbodem zoemt van het leven, van bacteriën, parasieten en virussen. Een theelepel gezonde bodem bevat tussen de 100 miljoen en 1 miljard bacteriën. De bodem bevat 10 tot de macht 9 aan virussen. Er wordt gezegd dat alle 10 tot de macht 31 virussen op onze aarde (dat zijn er 10 000 000 000 000 000 000 000 000 000 000) achter elkaar gelegd een weg zouden vormen van 100 miljoen lichtjaren lang.

De bodem bevat niet alleen al het bovenstaande, het bevat ook mycorrhiza: een samenlevingsvorm van schimmels en planten die via de wortels met elkaar in verbinding staan. Bijna alle planten werken ondergronds samen met schimmels. Schimmels absorberen bijvoorbeeld mineralen en water uit de bodem die ze vervolgens afstaan aan een plant. In ruil daarvoor krijgen ze suikers terug, die ze gebruiken als voeding voor henzelf. Ook biedt deze structuur een bescherming tegen potentiële ziekteverwekkers en toxiciteit of gif. Je zou het een soort immuunsysteem kunnen noemen. Dit is de symbiotische en wederkerige structuur waarmee onze natuur werkt. Er wordt gegeven en ontvangen. Alles is wederzijds en alles is verbonden.

Dat zie je ook aan de relatie van de bodem met de mens, bijvoorbeeld als het op voeding aankomt. Planten, de basis van al onze voeding, krijgen hun voedingsstoffen uit de bodem. Ze nemen mineralen (sterrenstof!) op en geven die weer door aan ons. Kort gezegd: hoe gezonder de bodem, hoe gezonder de plant, en hoe voedzamer de plant is, hoe beter gevoed wij zijn. Als er een schakel niet vitaal is, dan is de volgende dat ook niet.

Is de bodem uitgeput, dan raakt de plant uitgeput en zijn wij uitgeput. Is de bodem gestrest, dan raakt de plant gestrest en worden wij gestrest. Bestaat er onvoldoende verbinding in het ecosysteem van de bodem, dan verliest het ecosysteem van de plant zijn verbinding en ervaren wij in ons ecosysteem, ons lijf en leven, ook weer een tekort aan verbinding.

RECEPTEN

De vegetarische recepten die ik hierna deel bestaan uit ingrediënten die je om de hoek kunt vinden. Je zult geen cashewnoten, pindakaas of kokos tegenkomen. Wel ga je koken met kastanjes, lijnzaad en hazelnoten. Deze recepten proberen het land en de seizoenen te eren. Het zijn basisrecepten die je naar believen kunt combineren. Daardoor worden de modulaire recepten haalbaar voor iedereen, altijd.

De ene dag wil je wel zelf verse pasta maken, maar heb je geen tijd om de saus ook from scratch te koken. De volgende dag gebruik je kant-en-klare pasta, maar maak je de saus wel zelf. Jij kiest hoe intensief je het maakt. Misschien vind je het leuk elke maand iets nieuws te leren maken. De ene maand maak je zelf azijn. De volgende maand ga je aan de slag met de pasta. De maand erna verdiep je je in het maken van culinaire extracten.

De bedoeling van de recepten is dat je jezelf verbindt met de basis van je voeding. Ik laat je kennismaken met de smaakvolle, voedzame en heilige ingrediënten die je verbinden met de plek waar je leeft en stel je voor aan de planten die je verbinden met het seizoen waarin ze groeien. Verbinding is alles en begint bij de basis.

Dank je wel dat je met me meekookt!

Tip: Kies bij het maken van deze recepten voor ingrediënten die zo veel mogelijk biologisch (dynamisch), seizoensgebonden en lokaal verbouwd zijn. Of… verbouw ze zelf!

INHOUDSOPGAVE

Inleiding

De basis
Het begin
De aarde, dat zijn wij
Natuurgeneeskunde
Onze rol
Alles is een geschenk
Gemeenschap

Naruurwetten
Alles is verbonden
Symbiose
Bottom-up
Diversiteit brengt vitaliteit
No waste
Faciliteren, niet manipuleren
Er is overvloed

Praktische ideeën
Vitale voeding
Je eigen eten verbouwen
Grow your own
Wildplukken
Earthing
Community sufficiency
Zelfoogsten
Direct trade
Bulk
Food hubs
Teruggeven aan de aarde
Energie ‘besparen’
Andere manieren van consumeren
Dankbaarheid

Recepten
Deegwaar
Sauzen
Fermenten
Fruit
Groente
Zoet
Erbij
No waste

Nawoord
Inspiratie
Register

BESTEL HOMEGROWN

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN OVER PLANTEN GEBRUIKEN