Planten gebruiken: groene middeleeuwen, wildplukken, kleine groentetuin en de magie van planten

1 De groene middeleeuwen – Linda Ijpelaar en Claudine A. Chavannes-Mazel
‘De groene middeleeuwen’ geeft antwoord op vele vragen, zoals: Wat waren de functies en de betekenis van planten, hun wortels en hun vruchten in de middeleeuwen? Wortel en pastinaak kennen we sinds de Romeinen, maar wanneer kwamen bloemkool en spinazie op tafel? Stoelt de hedendaagse antroposofische uitleg van de vier humeuren werkelijk op de antieke geneeskunde? Welke planten kon men in een negende-eeuwse kloostertuin vinden? Welke zijn de 88 planten van Karel de Grote? En het boek gaat in op kwesties zoals: De kleurstoffen die planten leveren voor kleding, schilderijen en wapenschilden. De symbolische betekenis van planten in de sacrale en wereldse literatuur – van de honderd planten uit de Bijbel (zoals het brandende braambos) tot theaterproducties waarin maagden in bloemknoppen schuilen en volksgeloof waarbij vreemde wezend in struiken wonen. Al deze zaken en nog veel meer komen aan bod in ‘De groene middeleeuwen’, met een hoofdrol voor het schrift en de prachtige illustraties uit talrijke boeken, waarin fantasie en werkelijkheid soms wonderlijk verweven zijn.

BESTEL DE GROENE MIDDELEEUWEN

2 In het wild geplukt – Lieve Galle
De groenten en fruit die we in de winkel kopen hebben weinig smaak en bieden een fractie aan mineralen en andere voedingsstoffen in vergelijking met de uiterst voedzame wilde varianten. Wilde planten zijn dé missing link in ons voedingspatroon. De 36 planten in dit boek komen stuk voor stuk vrij algemeen voor in Nederland en België. Je vindt ze vaak op verrassende plekken: in je tuin, tussen de straatstenen, in de berm of onder je voeten. Ze bieden een nieuwe smaakervaring en hebben verschillende onderdelen die eetbaar zijn. Maar planten in de natuur plukken betekent zoveel meer dan enkel een smaakbom boordevol voedingsstoffen verzamelen. Het is een zintuiglijk avontuur. Je brengt meer tijd door in de buitenlucht, voelt de zon op je huid, je hoort de vogels zingen, je ruikt de aarde en de bloemen. Je voelt je verbonden, deel van het grote geheel. De lekkere recepten nodigen uit om het verzamelde plantaardig wild te bereiden tot heerlijke smoothies, lekkere salades, dips, pesto’s of kruidenazijntjes …Lieve Galle is herboriste en wildplukexperte. Ze geeft lezingen, verzorgt excursies, kruidenworkshops en jaaropleidingen wildpluk.

LEES MEER OVER IN HET WILD GEPLUKT

BESTEL IN HET WILD GEPLUKT

3 Praktisch handboek voedselbossen – Martin Crawford
Voedselbostuinieren is een inspirerende manier om eetbare gewassen te verbouwen – waarbij de natuur de kans krijgt om het meeste werk te doen. De groeiwijze van jong, open, natuurlijk bos wordt nagebootst, met een grote diversiteit aan meerjarige gewassen in groeilagen van verschillende hoogte. Een weldoordacht ontwerp leidt ertoe dat er weinig aanleiding is tot bodemomkering, onkruid wieden of plaagbeheersing. Door een zorgvuldig afgestemde soortenkeus wordt een gezond en veerkrachtig systeem gevormd waarin het bodemleven zich herstelt en de bodemvruchtbaarheid op natuurlijke wijze in stand wordt gehouden.
Voedend en weldadig als natuurlijke leefruimte voor mensen, vogels, insecten en andere dieren en een genot voor alle zintuigen. In ‘Praktisch Handboek Voedselbossen’ lees je alles wat je moet weten, voor de herbestemming van je achtertuin of de inrichting van een groter perceel. Met adviezen over planning, ontwerp (toegepaste permacultuur principes), aanplant en onderhoud. Ook worden ruim 450 geschikte gewassen besproken voor de diverse groeilagen – vrijwel allemaal eetbaar en een vitale verrijking van het menu met tal van onbekende smaken.

BESTEL PRAKTISCH HANDBOEK VOEDSELBOSSEN

4 Een kleine groentetuin – Nellie Tourmente en Pierre Tourmente
Om groenten te kweken hebt u niet altijd een grote tuin nodig. In dit boek worden verschillende mogelijkheden beschreven voor een groentetuin op een balkon of terras. Tomaten, sla, radijsjes en aardappelen groeien even goed in potten en plantenbakken en vormen bovendien een kleurrijke decoratie. Aan de hand van duidelijke foto’s wordt elke compositie in detail beschreven: welke planten of zaden u nodig hebt, hoe u de groenten of kruiden moet planten, welke verzorging ze vragen, wanneer u kunt oogsten… Bovendien krijgt u praktische tips voor de aanschaf van potten, plantenbakken en potgrond, voor het onderhoud van uw zelfgekweekte groenten en voor het decoratieve aspect van uw groentetuin. Dankzij dit boek eet u binnenkort verse tomaten, courgettes, wortelen en basilicum uit uw eigen groentetuin op het balkon of terras!

EEN KLEINE GROENTETUIN IS UITVERKOCHT

5 De magie van planten – Christine Buckley
Stap in de wilde wereld van geneeskrachtige planten. Waar? Vlak voor je eigen voordeur! Vraag jij je weleens af: wat is dat nu precies, kruidengeneeskunde? Of: welke wilde planten kan ik veilig eten en waar vind ik die? Dan is dit het boek voor jou: een veldgids voor welzijn en gezondheid, vlot geschreven door kruidengeneeskundige Christine Buckley, en boordevol nuchtere wetenswaardigheden plus praktische tips.  Van kattenkruid tot weegbree en van brandnetels tot rozemarijn, in dit boek vind je alles wat je weten moet voor een goedgevulde kruidenapotheek. Ontdek hoe je wonden verbindt met ‘onkruid’ uit je achtertuin, hoe je een kruidenthee samenstelt die wonderen doet voor je seksleven en hoe je de kracht van planten kunt inzetten voor een momentje van broodnodige rust.  Christine Buckley weet niet alleen alles van planten en kruiden, ze is ook een ervaren kok en beeldend kunstenaar. Als auteur heeft ze meegewerkt aan online publicaties zoals Well+Good, Kitchn en Healthyish en als kunstenaar aan tentoonstellingen van MoMA Studio en de Biënnale van Honolulu.

BESTEL DE MAGIE VAN PLANTEN

LEES OVER DE BOVENSTAANDE VIJF BOEKEN OVER TUINEN

LEES OVER HET SYMPOSION ‘MENS EN NATUUR’ OP ZONDAG 29 MEI IN BILTHOVEN