Beluister ‘De arend’ uit ‘Verhalen uit de Rozentuin’ – van € 14,50 voor € 7,50

 

BESTEL VERHALEN UIT DE ROZENTUIN VAN € 14,50 VOOR € 7,50

‘Verhalen uit de Rozentuin’ is een bundel verhalen voor kinderen van twaalf tot achttien jaar die verteld zijn op het conferentiecentrum Noverosa in het kader van het jeugdwerk van het Rozenkruis. Vanaf 1 juni 2023 is ‘Verhalen uit de Rozentuin’ blijvend afgeprijsd van € 14,50 naar € 7,50. Via de speler hierboven is het verhaal ‘De arend’ te beluisteren. Hieronder volgen de tekst van het begin van ‘De arend’ en de inhoudsopgave van de verhalenbundel. 

De arend

De wind die door het geopende autoraampje naar binnen komt, brengt het rolgordijntje, dat op de zijruit bevestigd is, klapperend in beweging. Het grijze doek bolt nu eens naar links de auto in, dan weer naar rechts, tegen het zijraampje aan. Verveeld zit Joekio tegen de bewegingen van het rolgordijntje te kijken.

Lang heeft hij naar de vakantie uitgezien. De laatste schooldagen kropen voorbij. Buiten was het warm. De zon zorgde elke dag opnieuw voor een zinderende en trillende hitte. Binnenin de klas was het ook warm. De zonnewering, de vrolijke, oranje halfronde schermen voor het raam houden wel de warme zonnestralen buiten, maar niet de warmte. Karel, zijn leraar, had het met zijn rood aangelopen hoofd ook zichtbaar warm.

Elke warme dag opnieuw dacht Joekio aan de vakantie. Geen wiskunde-opgaven meer. Geen invuloefeningen voor Nederlands. Geen biologie meer, allerlei organen en celfuncties invullen op een kaart en dan onthouden. Niet dat hij middelbare school vervelend vond. Joeki ging meestal graag. Hij zat in een leuke groep met veel vrienden. De leraren waren over het algemeen heel aardig en vertelden vaak enthousiast en boeiend.

Maar toch: vakantie, dat is geweldig. Elke dag kon je lezen en spannende dingen doen. Zwemmen, vliegeren op het strand, hutten bouwen in het bos, met de fiets crossen over landweggetjes net buiten de stad, kamperen met je vader en moeder en zus. De enige overgebleven verplichtingen waren eten en slapen. De rest kon je zelf kiezen.

Joekio had er in de klas vaak aan gedacht: vakantie is vrij zijn. Doen waar je zin in hebt. Maar nu is het vakantie en zit hij zich te vervelen op de achterbank van de auto. Zijn oudere zus zit een boek te lezen. Joeki vindt dat ze al veel te lang zit te lezen.

In het begin van de autorit hadden ze nog allerlei spelletjes gedaan. Met pa en ma hadden ze in de auto luidkeels vrolijke liedjes gezongen. Mensen in de auto’s die passeerden hadden vol verbazing gekeken naar zoveel luidruchtige pret. Zijn zus bedacht waanzinnige raadseltjes. Joekio, waarom hebben olifanten rode oogjes? ‘Tja, dat zou ik niet weten,’ zei hij naar lang nadenken. ‘Nou, dan vallen ze niet op in de kersenboom’.

Zo kon hij ook wel raadsels bedenken. ‘Waarom hebben stekelvarkens stekels?’
‘Omdat ze teveel en te sterke gel hebben gebruikt!’
‘Waarom hebben krokodillen zo’n grote bek?’
‘Waarom hebben giraffen geen snavels?’
Een hele poos zijn ze zo doorgegaan, met de meest malle raadseltjes, totdat ze moe waren van het lachen en zelfs zijn vader geen zot raadseltje meer bedenken kon.

Maar ja, dat leek al weer uren geleden. Joekio had honger en dorst, maar eigenlijk ook weer niet. Want als ze op een parkeerplaats de benen strekten, wat heen en weer renden en de meegenomen boterhammen aten, dan had hij geen trek. Op vakantie gaan was nu eigenlijk niet zo leuk meer. Een lezende zus, ma die vrolijk leek achter het stuur, maar ook chagrijnig kon reageren als je haar iets teveel vroeg. Vader die nu ook niet meer gestoord wilde worden omdat hij anders niet goe op kon letten en ze de juiste afslagen zouden missen op de autoweg. En dan zou de vakantietocht nog lange duren.

De achterbank lag vol met …

INHOUDSOPGAVE

Woord vooraf
Het verhaal
De man met een meter verschil in zich
Take 9
De vlieg
Johan Zonderrust
Het solarium
De arend
Goudzoekers
Thompkins
Janos en het andere
Een schuldige aanwijzen
Een beursnotering
Het gat in de schaduw
Caïro Gizeh
Al Nova
Het spoor van de oude karavaan
De komeet der nieuwe dingen
Wie verkoopt er nu zijn lach?
Musée de ‘l Homme
Het Woord
De dode en ik
Gevangen achter open deuren
Reddingsplan voor een woestijndorp
Honneponnetje
Naud
Reisbrieven

Bron: Verhalen uit de Rozentuin

BESTEL VERHALEN UIT DE ROZENTUIN VAN € 14,50 VOOR € 7,50

BELUISTER DE LANGSPEELPLAAT NOVEROSAKLANKEN

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN VAN HET JEUGDWERK VAN HET GOUDEN ROZENKRUIS