1 De strijd van het mens-zijn
In deze uitgave staat een thema centraal dat uniek is voor het werk van Rudolf Steiner: het mysterie van het kwaad. Wat zijn het voor krachten die ‘goed’ dan wel ‘kwaad’ in de wereld brengen, waar komen ze vandaan, en hoe werken ze? Met deze vragen heeft Steiner zich uitvoerig en genuanceerd beziggehouden, in zijn hoofdwerk De wetenschap van de geheimen der ziel, maar ook in tal van voordrachten. De hier gekozen voordrachten spitsen zich toe op de problematiek van onze huidige tijd. Sinds enkele eeuwen heeft zich een ingrijpende verandering in het bewustzijn van de mensen voorgedaan. Wij hebben zelfbewustzijn en zelfstandigheid veroverd in de omgang met de materiële kant van het bestaan. Deze ontwikkeling heeft haar doel al lang bereikt, aldus Rudolf Steiner. Het is nu zaak met de verworven zelfstandigheid door te stoten naar de geestelijke dimensies van het leven. Dat is de strijd die wij dienen te voeren om ons eigen mens-zijn. Bij die strijd ontmoeten we geestelijke tegenstrevers en medestanders. Over de aard van deze helpende en tegenstrevende krachten en over de wegen naar een werkelijk menselijke cultuur gaan deze voordrachten. Het nawoord van Mathijs van Alstein plaatst Steiners visie op het kwaad in een groots perspectief.
BESTEL DE STRIJD VAN HET MENS-ZIJN
2 Uit de sterren, de lange weg naar een nieuwe geboorte
Wie ben ik en waarom ben ik die ik ben? Het idee dat je er al eerder was, dat je (on)hebbelijkheden bij jou horen en dat ook je ontmoetingen geen toeval zijn, voelt voor steeds meer mensen als reëel. Reïncarnatie? Maar wat er dan gebeurt tussen twee levens in, hoe het voorbije leven wordt verwerkt en het nieuwe wordt voorbereid, blijft toch een mysterie. Op dat verborgen gebied werpt het spirituele onderzoek van Rudolf Steiner een onvermoed licht. De reis die de ziel na de dood doormaakt, voert haar in zekere zin tot aan de sterren. Op die weg moet veel worden afgelegd en gereinigd, voordat de ommekeer kan worden gemaakt en het kleed van het nieuwe leven kan worden geweven. Uniek aan deze voordrachten is de nadruk op de laatste fase: de uiteindelijke afdaling van de ziel, het moment van de conceptie en bijzondere aspecten van de embryonale ontwikkeling. En dan, als het kind eenmaal geboren is, laat het met zijn grandioze ontwikkelingsstappen zien waar het vandaan komt. Hoe deze ‘bode van de geestelijke wereld’ te ontvangen en te begeleiden vormt het sluitstuk van Steiners beschouwingen. Een boek voor ouders, opvoeders en ieder die zich vragen stelt over het leven.
BESTEL UIT DE STERREN, DE LANGE WEG NAAR EEN NIEUWE GEBOORTE
3 De bijen
De voordrachten die Rudolf Steiner in 1923 over de bijen hield hebben aan waarde niets verloren. Integendeel, de voorspelling die Rudolf Steiner deed dat de bijen het zeer moeilijk zullen krijgen als we honderd jaar met de kunstmatige bijenteelt zouden doorgaan, is helaas maar al te zeer waar. De kunstmatige bijenteelt begon rond 1908-1912. De overgrote meerderheid van de imkers handelt nog altijd kunstmatig manipulatief. De toegankelijke voordrachten in dit boek geven – ook voor de leek – inzicht in de geheimen van het bijenvolk. Rudolf Steiner gaat in op de relatie van de bijen tot de zon, en tot het menselijk organisme. Hij behandelt de werking van de honing en de consequenties daarvan voor de menselijke voeding. Ook de plaats die de bij inneemt in het dierenrijk komt ter sprake. Met een nawoord van Theo Georgiades, waarin onder andere is opgenomen een interview met de kunstenaar Joseph Beuys over bijen in de kunst.
4 Christian Rosenkreutz en de rozenkruisers
Er hangt nog steeds een waas van geheimzinnigheid rond de klassieke rozenkruisers. Het werk van Christian Rosenkreutz is in de historie bewonderd èn verketterd. Eeuwenlang werkte de rozenkruisersbeweging in het verborgene. De geesteswetenschap wel nu een nieuw licht op deze spirituele beweging. Rudolf Steiner bespreekt onder andere:
- Wie zijn de rozenkruisers?
- Wat was en is hun invloed op onze cultuur?
- Wie was Christian Rosenkreutz?
- Wat is de relatie van de rozenkruisers tot de antroposofie?
Met zijn geesteswetenschappelijke methode onderzoekt Rudolf Steiner de spirituele impulsen van de individualiteit Christian Rosenkreutz en van de rozenkruisersstroming. Een boek met onthullende feiten en visies.
LEES EEN GEDEELTE UIT CHRISTIAN ROSENKREUTZ EN DE ROZENKRUISERS
BESTEL CHRISTIAN ROSENKREUTZ EN DE ROZENKRUISERS
5 Theosofie, essentie van het mens zijn
In het boek Theosofie (1904) gaf Rudolf Steiner de eerste volledige beschrijving van het mens- en wereldbeeld van de antroposofie. Steiner beschrijft de mens hier als een wezen dat op drie verschillende manieren in contact staat met de wereld: via zijn lichaam, zijn ziel en zijn geest. Hij geeft een verantwoording van de reïncarnatie- en karmagedachte, en schetst vervolgens in een weids panorama de bovenzinnelijke wereld en het leven na de dood. Ten slotte wordt een weg tot innerlijke ontwikkeling beschreven die voor ieder mens in deze tijd begaanbaar is. Theosofie heeft het karakter van een werkboek. De ervaringen waarop het is gestoeld zijn zowel aan het gewone leven als aan het helderziende onderzoek ontleend. Ze worden met wetenschappelijke precisie doordacht en geformuleerd. Wie zich actief in Theosofie verdiept, wordt een ander mens. Roel Munniks schreef bij deze uitgave een stimulerend nawoord.