Vijf boeken over honingbijen: de bijentuin, de bijenhoudster en het bijeffect

1 Honingbijen, een natuurlijke en minder natuurlijke historie – Jaques van Alphen
Honingbijen is een met passie geschreven boek over de evolutie, de ecologie en het gedrag van honingbijen. Jacques van Alphen beschrijft het onderzoek dat het gedrag van  honingbijen ontrafelde en de bijzondere mensen die dit met slimme experimenten deden. Hij geeft antwoord op de vraag hoe een bijenvolk van enkele tienduizenden individuen zonder leider kan functioneren. Ook komt het ingewikkelde seksuele leven van honingbijen en, een probleem waar Darwin al over nadacht, de ideale verhouding van de aantallen mannetjes en vrouwtjes aan bod. Alle aspecten van het ingewikkelde seksuele leven blijken belangrijk zijn voor het weerbaar maken van bijen tegen nieuwe ziekten en parasieten.

LEES MEER OVER HONINGBIJEN

BESTEL HONINGBIJEN

2 Zakboek voor de bijentuin – Bart Vandepoele, Bruno Remaut en Marc Verachtert
De laatste jaren schieten de acties rond bijen als paddenstoelen uit de grond. Dit snoezige diertje zet heel veel mensen aan om iets positiefs te doen aan de biodiversiteit en het milieu in de eigen omgeving. De lezer van ‘Zakboek voor de bijentuin’ wordt meegenomen in het boeiende verhaal van bestuiving, kleurrijke zoemende borders en snoephagen. In fit fraaie vormgegeven boek van Bart Vandepoele, Bruno Remaut en Marc Verachtert maakt je kennis met de belangrijkste bijensoorten, maar ook met de mooiste planten en struiken die van je tuin een waar bijenparadijs maken. Het boek is niet alleen bedoeld voor tuin- en plantenliefhebbers. Ook leerkrachten en verantwoordelijken van groendiensten vinden er alle praktische informatie in om hun groene zones bij-vriendelijk te maken.

LEES MEER OVER ZAKBOEK VOOR DE BIJENTUIN

BESTEL ZAKBOEK VOOR DE BIJENTUIN

3 Britt bij de bijen, vlieg mee met de honingbij – Britt van Marsenille
Prachtig prentenboek over één van de belangrijkste dieren op aarde: de bij. Wist jij dat een bij ruikt met haar voelsprieten? En weet je wat het verschil is tussen bijen en wespen? Hoe leven bijen en hoe maken ze honing? Welke bloemen vinden ze lekker? En misschien wel het allerbelangrijkste: hoe kan jij bijen redden? Bijen zorgen er namelijk voor dat wij lekker kunnen eten: meer dan de helft van wat op ons bord ligt, hebben we aan hen te danken. Dat er wereldwijd volledige bijenvolken sterven, is dan ook een groot probleem. Met ‘Britt bij de bijen’ wil Britt Van Marsenille kinderen op een speelse manier meenemen in de bijzondere wereld van de honingbij en hen zo bewust te maken van het belang van bijen. De prachtige illustraties van Katrien Vanderlinden brengen de bijenwereld met een kleurrijke knipoog tot leven.

LEES MEER OVER BRITT BIJ DE BIJEN

BESTEL BRITT BIJ DE BIJEN

4 De bijenhoudster, een waargebeurd verhaal over familiebanden, honingbijen en het leven – Meredith May
Meredith May was vijf jaar oud toen er voor het eerst een honingbij over haar arm kroop. Ze woonde op dat moment bij haar grootvader, een excentrieke bijenhouder die honing maakte in een roestig oud busje. Die eerste bij was angstaanjagend en opwindend tegelijk, en in de jaren daarna ontdekte ze dat alles wat ze over het leven en familie moest weten verborgen lag in de geheime wereld van de bijen. Het was het begin van een levenslange vriendschap. De bijenhoudster is een buitengewoon mooi geschreven verhaal over onverwachts je plek en roeping vinden, en hoe een klein, vaak verkeerd begrepen insect een leven kan veranderen.

LEES MEER OVER DE BIJENHOUDSTER

BESTEL DE BIJENHOUDSTER

5 Het bijeffect, leven samenwerken van bijen – Ramon Hagedoorn

Honingbijen vergaderen nooit, hebben geen verschillende afdelingen en evalueren hun werk niet. Toch is de opbrengst van hun werk glashelder: ze bestuiven bloemen. En dat doen ze met zijn allen, ogenschijnlijk zonder gemor. Honingbijen overleven al miljoenen jaren in volken van tienduizenden individuen. Wij mensen niet. Hoewel we beginners zijn in grootschalig samenwerken, doen we bijna niet anders meer. Volgens Ramon Hagedoorn zijn we er zelfs verslaafd aan. Dat is een risico, voor ons en voor onze omgeving. Een oplossing is om zaken (weer) in klein verband te gaan organiseren. Maar kan dat wel?  Bestuderen van bijen biedt uitkomst. ‘Het Bijeffect’ biedt praktische handvatten voor beter samenwerken. Wil jij weten hoe we de boel beter met elkaar kunnen regelen? Bijen hebben een antwoord, en jij straks ook.

LEES MEER OVER HET BIJEFFECT EN BEKIJK VIDEO

BESTEL HET BIJEFFECT

LEES OVER DE SYMBOLIEK IN DE BOVENSTAANDE EEUWENOUDE PRENT