Wijsheid van de stoere octopus – Rani Sha over lessen over zelfliefde uit de natuur

BESTEL WIJSHEID VAN DE STOERE OCTOPUS

LEES OVER HET SYMPOSION ‘MENS EN NATUUR’ OP ZONDAG 29 MEI IN BILTHOVEN

Avocado, garnaal of spin… Het planten- en dierenrijk weet wat slim en liefdevol leven inhoudt. De oester bijvoorbeeld tovert een aanval van buitenaf (een zandkorrel) om tot een parel. En de octopus leert ons dat een beetje bluffen als je onzeker bent best mag en ook behoorlijk wat oplevert. En wie kan er nog somber blijven als je kijkt naar de zonnebloem?

In ‘Wijsheid van de stoere octopus’ van Rani Shah leren we over het goede leven van dé experts uit de natuur. Als we goed naar de natuur kijken kunnen we rust vinden, in harmonie leven, en onze naasten liefhebben. Een aandoenlijk en tegelijkertijd wetenschappelijk boek vol levenslessen, inzichten, humor, en geweldige illustraties. Heerlijk om cadeau te geven, aan anderen of jezelf, en geweldig om te krijgen.

VOORWOORD

Het is een prachtige dag vandaag. Een dag waarop je wakker werd en dacht: ik wou dat ik wist wat een axolotl was, en wat-ie me zou kunnen leren over selfcare. Als dat inderdaad de gedachte was waarmee je wakker werd, dan ben ik een heel goeie helderziende. Maar maak je geen zorgen als het niet je eerste gedachte was vandaag. Of als je nog nooit van een axolotl hebt gehoord. Ik ga je álles leren over hoe dit lieflijke schepsel, samen met een aantal andere planten en dieren, jouw leven mooier maakt. Blijf dus nog even in de buurt, want het belooft een groots avontuur te worden.

Hiken, op safari gaan, diepzeeduiken, een tripje naar de maan – de mens heeft nogal indrukwekkende manieren ontwikkeld om de planeet en alles wat erop leeft te ontdekken. Maar om de natuur te ontdekken hoef je niet per se een rijke avonturier te zijn. Het enige wat je echt nodig hebt, is nieuwsgierigheid.

Bekende nieuwsgierige aagjes uit de geschiedenis zijn de Griekse filosoof Thales van Milete, die de eerste zonsverduistering wist te voorspellen door goed naar de sterren te kijken, en mijn favoriet, de welbekende Charles Darwin, die zijn evolutietheorie ontwikkelde door de dieren op de Galapagoseilanden te bestuderen. Minder bekend, maar net zo nieuwsgierig naar de natuur: ikzelf. Maar toen ik een keer een poging deed om met de plaatselijke vogels te communiceren, jaagde ik met mijn klanken alleen de plaatselijke kinderen weg.

Ons nederige stulpje, de planeet aarde, is een fascinerende plek. Al vierenhalf miljard jaar lang brengt deze planeet ingewikkelde structuren voort, ook wel ‘ecosystemen’ genoemd, bestaande uit duizenden, soms wel miljoenen verschillende planten en dieren die samen een gemeenschap vormen. En al die planten en dieren hebben unieke eigenschappen en gedrag ontwikkeld, om goed te kunnen gedijen en om zich voort te kunnen planten. Of het nou de bloem is die met haar felgekleurde blaadjes insecten aantrekt zodat er bestuiving kan plaatsvinden, of de kat die met haar geweldige ogen ook ’s nachts een prooi kan vangen – planten en dieren kunnen alleen voortbestaan als ze hun eigen welzijn vóór alles laten komen.

Laten we, voordat je in paniek raakt, even wat beter kijken naar ons moderne begrip van selfcare. Je hoeft niet gelijk alle technologie de deur uit te doen of boven op een bergtop te gaan zitten. Tenzij je de loterij hebt gewonnen of op tijd in bitcoin bent gestapt, zul je nou eenmaal moeten werken – en daar komt op enig moment ook een smartphone of een computer bij kijken.

Selfcare, in de moderne zin van het woord, gaat over balans. Het is meer dan een sporadisch gezichtsmaskertje of af en toe wat druppels geurolie. In bredere zin gaat selfcare erover dat je je mentale, fysieke en emotionele welzijn prioriteit geeft – en dat kan van alles betekenen: meer slapen, meer sporten, of gewoon iets moois aantrekken en je chique voelen zonder reden.

Selfcare is: jezelf eraan herinneren om lief voor jezelf te zijn.
En hoewel selfcare tegenwoordig heel hip is, is het natuurlijk al een eeuwenoud concept. In oosterse geneeskunst, waarbij het meer draait om een preventieve benadering van psychische en lichamelijke gezondheid dan simpelweg om ziektes genezen, wordt het al eeuwenlang omarmd. Van influencers die de laatste wellness-hypes aanprijzen tot aan dure shoppingtherapie die als selfcare wordt verkocht, we horen deze term veel gebruikt én mis- bruikt worden, en dat kan verwarrend zijn.

Heel veel geld uitgeven of sociale contacten uit de weg gaan is niet waar selfcare om draait. Een goed begrip van selfcare kan ons helpen bij het over-innen van de eventuele aarzeling die we voelen als we onszelf op de eerste plek zetten, zodat we zonder schuldgevoel tijd aan onszelf kunnen besteden. Selfcare is niet egoïstisch – het is een stap naar een betere versie van onszelf, zowel mentaal als fysiek, zodat we onze doelen kunnen bereiken, betere relaties kunnen onderhouden en zo veel mogelijk uit ons leven kunnen halen.

Om langer dan een generatie te kunnen overleven en gedijen, hebben alle levende wezens één essentiële eigenschap nodig: het vermogen om goed voor zichzelf te zorgen. In het wild kan self- care behoorlijk dramatische, kleurrijke vormen aannemen. Een paar voorbeelden:

  • OCTOPUSSEN zijn zo geëvolueerd dat ze onderwater-camouflage hebben – zo ontsnappen ze aan vijanden en vangen ze hun prooi.
  • SCHILDPADDEN hebben een hard schild ontwikkeld waarmee ze hun lage snelheid compenseren en een minder makkelijk doelwit voor roofdieren zijn.
  • CHEETA’S zijn geëvolueerd tot ongekend snelle jagers.

Het leven op aarde bloeit alleen als alle wezens, ongeacht hun vorm of grootte, fatsoenlijk voor zichzelf kunnen zorgen. Wij mensen hebben soms het gevoel dat ons afweersysteem flinterdun is geworden, door alle stress die bij het moderne leven hoort. We moeten terug naar de basis. Laten we kijken naar de planten en dieren in de wonderbaarlijk wilde wereld om ons heen, en van hen een aantal waardevolle lessen leren over omgang met stress, angst en mogelijke burn-out. Dus hijs die rugzak maar op je rug, neem een slok water, en bereid je voor op een selfcare-safari!

INHOUDSOPGAVE

Voorwoord: welkom in de jungle

Het stekelvarken
De libelle
De spin
De zonnebloem
De kwal
De groene meerkat
De aolotl
De garnaal
De parasiet
Het wombat
De luiaard
De oester
De vogel
De olifant
De boskikker
De octopus
De avocadoboom
De koningin van de nacht

Tot slot: heb de (en je) natuur lief
Dankwoord

BESTEL WIJSHEID VAN DE STOERE OCTOPUS

LEES OVER HET SYMPOSION ‘MENS EN NATUUR’ OP ZONDAG 29 MEI IN BILTHOVEN

LEES OVER DE BOVENSTAANDE KINDERBOEKEN OVER DE NATUUR