De Stichting Collectieve Promotie van het Nederlandse Boek (CPNB) kiest jaarlijks een thema voor de maand van de spiritualiteit. Zij geeft een bekende Nederlandse auteur de opdracht een essay te schrijven dat aansluit op het thema, en dat in de maand van de spiritualiteit en vaak ook daarna in druk verkrijgbaar is in boekwinkels voor enkele euro’s. Het doel is om aandacht te vragen voor spirituele onderwerpen en zo de verkoop van spirituele boeken te bevorderen. Het essay van de maand van de spiritualiteit kan veelal ook als e-book worden aangeschaft. Hieronder volgt een overzicht van de essays die tot nu toe zijn uitgegeven.
2013 – Doodstil – essay van de maand van de spiritualiteit 2013, Jan Mulder, ISBN 978-90-596-5189-0
Doodstil is een droogkomisch betoog voor de stilte. Het toont Jan Mulder in topvorm: speels, nuchter en wanhopig op het hilarische af. Jan Mulder verhuisde een paar jaar geleden naar het platteland van Groningen, naar het geboortehuis van zijn vrouw Johanna, waar het uitzicht reikt tot aan de horizon, 360 graden in het rond.
Mulder schrijft in Doodstil over de wonderschone stilte die hij zich nog herinnert uit zijn jeugd: ‘We gaan voor de fijne stilte, met een zingende vogel erbij, een eenmotorig vliegtuigje hoog in de lucht, een boom vol zoemende bijen erbij kan ook.’ Maar als hij de hysterie van de oprukkende windmolens in zijn tuin opmerkt is het gedaan met de rust. Het drijft hem tot wanhoop en diep vanbinnen weet hij dat hij een bloedige strijd tegemoet gaat, een conflict tussen goed en kwaad, stilte en lawaai, rechts en links, vrouw tegen man.
2014 – Troost – essay van de maand van de spiritualiteit 2014, Arie Boomsma, ISBN 978-90-596-5237-8
De eerste keer dat een mens getroost wordt vindt plaats in het prille begin van het leven, als een vader of moeder een kind in de armen neemt en tot kalmte brengt. Maar naarmate we ouder worden verandert de manier waarop we troost vinden. In plaats van alleen onze ouders gaan ook andere mensen een rol spelen en putten we troost uit de kunsten, de natuur en geloof. Maar hoe werkt troost? Aan de hand van persoonlijke herinneringen onderzoekt Arie Boomsma die vraag. Wat gebeurt er precies na tegenslag: een relatiebreuk, gesmoorde ambities, ziekte of de dood van een vriend? Is troost hetzelfde als het wegnemen van pijn, een manier om het leven lichter te maken?
2015 – Kompas – essay van de maand van de spiritualiteit 2015, Isa Hoes, ISBN 978-90-851-6403-6
In het essay Kompas beschrijft Isa Hoes haar veranderende lichaam door de jaren heen, op de eerlijke en open wijze die we kennen van haar veelgeprezen autobiografische boek Toen ik je zag. Leidraad hierbij zijn de onderwerpen die in haar leven een belangrijke rol spelen: haar jeugd, relatie, carrière als actrice en de weerslag die deze aspecten fysiek op haar hadden en nog steeds hebben.
2016 – Mooi werk – essay van de maand van de spiritualiteit 2016, Ben Tiggelaar, ISBN 978-90-596-5366-5
Werk: iedereen heeft ermee te maken. Werken voor brood op de plank. Werken voor je zelfontplooiing. Werken om je leven zin te geven. Het werk doet tegenwoordig een steeds groter beroep op de mens; we worden aangemoedigd om het beste uit onszelf te halen en voortdurend bereikbaar te zijn. Een werkdag duurt meestal niet meer van 9 tot 5 maar vloeit over in onze vrije tijd. Dat biedt kansen en uitdagingen: je eigen grenzen leren stellen en je mogelijkheden verkennen. Waarom doe je wat je doet? Heb je zin in je werk? Ben Tiggelaar behandelt praktische onderwerpen met aandacht voor persoonlijk leiderschap en bewust management helpen spiritualiteit en zingeving ons aan zin in werk.
2017 – Heb uw vijanden lief – essay van de maand van de spiritualiteit 2017, Rosita Steenbeek
In Heb uw vijanden lief buigt Rosita Steenbeek zich over het begrip compassie. Wat houdt compassie in? Mededogen, barmhartigheid, meevoelen met een ander – eigenschappen die van wezenlijk belang zijn in religies, in het humanisme en in sommige filosofieën. Kunnen we leren om compassie te hebben? Op welke manier speelt het een rol in Steenbeeks eigen leven en wat ziet ze ervan in de wereld om haar heen? Ze gaat ook te rade bij mensen als Nelson Mandela en de Vietnamese boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh, bij de Israëlische professor wier dochter omkwam bij een busexplosie en de Siciliaanse arts die op Lampedusa al vijfentwintig jaar vluchtelingen opvangt. Pas wanneer je je werkelijk in een ander kunt verplaatsen, wordt het mogelijk mededogen te voelen. Kunnen we zo ver gaan dat we dat ook opbrengen voor ‘onze vijanden’?
2018 – Sterrenstof – essay van de maand van de spiritualiteit 2018, Daphne Deckers
In Sterrenstof beschrijft Daphne Deckers openhartig hoe zij de verschillende fases van haar moederschap heeft beleefd. Samen met haar man Richard Krajicek heeft ze twee kinderen: Emma (1998) en Alex (2000). Vanaf zwangerschap en geboorte tot puberteit en het lege nest: fases die elk een nieuw begin betekenen waarin de moeder en haar kinderen centraal staan. In een humoristische vogelvlucht analyseert Deckers de ups-and-downs van het moederschap: ‘Het is één grote werkstage’, schrijft zij, ‘die iedere dag opnieuw begint.’
Daphe Deckers (1968) is schrijfster, presentatrice en één van de meest gelezen columnisten van Nederland. Deckers publiceerde een reeks succesvolle columnbundels en schreef ook enkele opvoedboeken, waarvan De geboorte van een gezin werd genomineerd voor de NS Publieksprijs. Naast kinderboeken zoals Het vliegende schaap heeft Deckers ook comedyseries geschreven en toneelstukken vertaald. Alles is zoals het zou moeten zijn was haar eerste roman, Deckers heeft inmiddels méér dan 1.3 miljoen boeken verkocht. In 2018 verscheen haar roman Dubbelzes.
2019 – Eerste liefde – essay van de maand van de spiritualiteit 2019, Stine Jensen
Eerste liefde is een filosofische, persoonlijke en spirituele mijmering over liefde en de rol die aandacht daarin heeft. Het kat- en muisspel is in het begin van de liefde een van de meest verfijnde aandachtsspelen. Als de liefde langer duurt, wordt gebrek aan aandacht de oorzaak van het probleem én het medicijn voor herstel: ‘we moeten elkaar meer aandacht geven’. Dit essay gaat over de taal en verbeelding van eerste liefde, en de lessen over de kunst van het aandacht geven. Stine Jensen (1972) is filosoof, schrijver en programmamaker. Ze werd geboren in Denemarken maar groeide op in Nederland. Stine schreef diverse boeken, over mannelijkheid en vrouwelijkheid, liegen, liefde tussen Turken en Europeanen, Scandinavië, opvoeden, emoties en identiteit. In 2015 werd haar kinderboek Lieve Stine, weet jij het? bekroond met een Zilveren Griffel. In dat jaar publiceerde ze ook het boek Go East. Een filosoof reist door de wereld van yoga, mindfulness en spiritualiteit, dat genomineerd werd voor het Beste Spirituele Boek 2015.
2021 – Kurukuru – essay van de maand van de spiritualiteit 2021, Giel Beelen
Speciaal voor de Maand van de Spiritualiteit schreeft Giel Beelen het essay Kukuru – de 10 grootste levenslessen tot nu toe. In ‘Kukuru’ vertelt radio-dj Giel Beelen openhartig over de 10 grootste lessen op het gebied van zingeving die hij tot nu toe heeft geleerd van onder andere de gasten die hij ontving voor zijn podcast. In een periode waarin het niet zo lekker ging, ontdekte Giel Beelen dat je niet alleen je lichaam maar ook je geest kunt trainen. Hij begon zelfhulpboeken te lezen en startte Kukuru, een platform met podcasts waarin hij zijn zoektocht deelt. Wekelijks gaat Giel in gesprek met inspirerende sprekers over zelfontwikkeling en spiritualiteit, waaronder Jelle Hermus, Wim Hof, Tabe Ydo en Merel Teunis. De 10 grootste lessen die hij heeft geleerd, beschrijft hij in dit essay. Niet om te vertellen wat je moet maar kán doen om het optimale uit het leven te halen.