Boeken over de olifant, letterlijk of figuurlijk

1 Dromen van een witte olifant, in navolging van de Boeddha – Paul van der Velde 
Centraal in alle scholen van het boeddhisme staat zonder meer de carrière van de Boeddha. Hij belichaamt waar iedere boeddhist uiteindelijk naar zou moeten streven. Echter helemaal uniek is de Boeddha ook niet, in het boeddhisme gaat men er meestal vanuit dat er talloze Boeddha’s voor hem leefden en dat er ook nog velen zullen volgen. Het boek ‘Dromen van een witte olifant’, volgt de spirituele loopbaan van Siddhartha Gautama. Allereerst is er een voorgeschiedenis die leidde tot zijn geboorte op aarde. Deze geboorte is het gevolg van talloze eerdere daden, intenties en beslissingen. Bovendien was de aarde toebereid op zijn geboorte waarin hij tot zijn ultieme inzicht zou komen. Hij leeft zijn leven op aarde, bereikt de verlichting en onderricht het pad aan vele anderen die daarmee zijn ervaring delen. Uiteindelijk betreedt hij het nirvana, de ‘uitdoving’ in Kushinagara. Het voorbeeld van de Boeddha kent zeer veel navolging in gedragingen, meditaties, rituelen, levensverhalen enzovoorts. Uiteindelijk zal er zelfs een volgende Boeddha opstaan die weer de dharma in het universum kenbaar zal maken. Zijn moeder zal dromen over een witte olifant…

BESTEL DROMEN VAN EEN WITTE OLIFANT

2 Het wezen van de olifant – Toon Tellegen
De olifant kan en wil niets anders dan in een boom klimmen en van daaruit naar de verte kijken, ook al blijft hij keer op keer naar beneden vallen. Het is iets in hem waar hij zelf niets over te zeggen lijkt te hebben. Hij blijft het onbereikbare nastreven, maar is hij daarmee hardleers, dom of heeft hij juist een groot doorzettingsvermogen?
Wat zouden de andere dieren eigenlijk doen als ze de olifant waren? ‘Als ik jou was, olifant,’ zei de krekel, ‘dan zou ik mij willen zijn en als jij mij was zou jij mij willen blijven, dat weet ik zeker.’

BESTEL HET WEZEN VAN DE OLIFANT

3 De hele olifant in beeld – Marja de Vries
Marja de Vries biedt met De hele olifant in beeld inzicht in het bestaan en de werking van universele wetten en de gulden snede. Het boek is een synthese van de gemeenschappelijke inzichten van vele verschillende wijsheidstradities en recente baanbrekende wetenschappelijke ontdekkingen die met deze eeuwenoude inzichten overeenstemmen. De titel is gebaseerd op een oud soefi-verhaal: de blinde mannen en de olifant. De Vries maakt in feite een geheel nieuw wereldbeeld zichtbaar. Het wordt mogelijk om te begrijpen wat er nodig is om de balans in zowel onszelf als de wereld te herstellen. Omdat deze wetmatigheden een universeel karakter hebben, zijn ze van toepassing op alle aspecten van ons individuele en maatschappelijke leven. De wetmatigheden kunnen dan ook gebruikt worden als uitgangspunt bij alle persoonlijke en maatschappelijke vernieuwingen, die tot doel hebben meer in harmonie te zijn met onszelf en met het grotere geheel.

LEES OVER DE HELE OLIFANT IN BEELD

BESTEL DE HELE OLIFANT IN BEELD

4 Hoe maak ik van een olifant weer een mug ? – Theo IJzermans en Roderik Bender
In ‘Hoe maak ik van een olifant weer een mug?’ bouwen IJzermans en Bender voort op Beren op de weg, spinsels in je hoofd. Ze herhalen kort de uitgangspunten van de RET (Rationele Effectiviteitstraining) – waardoor het boek ook voor beginners goed te volgen is – en bespreken de functies van verschillende emoties en de irrationele gedachten die daar vaak de oorzaak van zijn. Daarna gaan ze dieper in op veelvoorkomende problemen als uitstelgedrag, weerstand tegen verandering, schuldgevoel en onzekerheid. De vele voorbeelden, de prettig leesbare stijl en de herkenbare problematiek maken dit boek onmisbaar voor mensen die bewust willen werken.

BESTEL HOE MAAK IK VAN EEN OLIFANT WEER EEN MUG ?

5 Zaai de wind, verteller! – Natascha Zwaal
Het boek ‘Zaai de wind, verteller!’ van Natascha Zwaal was jarenlang uitverkocht, maar is sinds kort weer nieuw verkrijgbaar. De auteur beschrijft het verhaal van Maliki, een jongetje dat opgroeit als oudste zoon van een verhalenverteller in een dorpje in Kameroen, West-Afrika. Volgens de traditie moet hij zijn vader opvolgen maar als deze plotseling en veel te vroeg overlijdt, heeft de jonge Maliki het gevoel dat hij nog helemaal niet klaar is om zijn plaats als verteller te kunnen innemen. Hij heeft het onbestemde gevoel het werkelijke verhaal nog niet te kennen, al weet hij dan ook niet precies wat dat betekent. Tegen alle regels in,  verlaat hij zijn dorp en zijn geliefde op zoek naar het verhaal achter de verhalen. Hij maakt een jarenlange reis van het noorden naar het zuiden van zijn land en onderweg doet hij tientallen verhalen op. Ten slotte komt hij in aanraking met een oude man die een van de laatste bewaarders is van de Mvet, een traditie van mysterieuze oerverhalen die zijn oorsprong kent in het oude Egypte.

LEES MEER OVER ZAAI DE WIND, VERTELLER!

BESTEL ZAAI DE WIND, VERTELLER!