Vijf boeken over het boeddhisme: Paul van der Velde, Steve Hagen, Yeshe Losal Rinpocher en Daisetz Teitaro Suzuki

1 In de huid van de Boeddha, Paul van der Velde
Boeddhisme is al jaren zeer populair in het Westen. De Boeddha is te vinden in interieurs en tuinen, woorden als ‘mindfulness’ en ‘zen’ zijn volkomen ingeburgerd en cursussen voor meditatie bestaan in talloze varianten, van intensieve retraiteweekenden tot ‘buddhism light’ in wellnesscentra. Wat zoeken moderne westerlingen – die zichzelf zo vaak als ‘niet-religieus’ beschouwen – eigenlijk in het boeddhisme? Een ding is zeker: de ideeën die wij erover hebben, kloppen vaker niet dan wel. Het boeddhisme is niet zonder meer de ‘antistressreligie’ die het Westen er graag van maakt. Hoewel de Boeddha vaak met een subtiele glimlach wordt afgebeeld was hij bepaald geen vrolijk mens. In dit boek keert Paul van der Velde terug naar de bronnen en neemt de lezer mee op zoek naar de veelkleurigheid van de leer en de uitwassen ervan.

LEES MEER OVER IN DE HUID VAN DE BOEDDHA

BESTEL IN DE HUID VAN DE BOEDDHA

2 Boeddhisme in alle eenvoud – ontwaak en ontdek wat nooit verandert, Steve Hagen
Het boeddhisme spreekt een brede groep geïnteresseerden aan. Maar wat houdt boeddhisme eigenlijk precies in? Met ‘Boeddhisme in alle eenvoud’ schreef zenpriester Steve Hagen een korte, zeer toegankelijke en inspirerende tekst, waarin hij Boeddha’s observaties en inzichten kort, bondig en ontdaan van hinderlijk jargon heeft verwerkt. Dit veelgeprezen boek over boeddhisme is een inspirerende gids voor iedereen die de kern van het boeddhisme wil doorgronden en deze levensvisie wil integreren in zijn bestaan.

LEES MEER OVER BOEDDHISME IN ALLE EENVOUD

BESTEL BOEDDHISME IN ALLE EENVOUD

3 Alle verandering komt tot rust in Boeddha, de geest van het universum, Symposionreeks 28
Het derde symposion in de zevendelige reeks over de bronnen van de grote wijsheidsstromingen en hun tegenwoordige betekenis ging over de drie juwelen van het pad: Boeddha is de ontsteker van het Licht, Dharma is de leer, de gids, Sangha (broederschap) is het voertuig dat alles in beweging zet. De lezingen gebundeld in dit boekje behandelden de volgende onderwerpen: Boeddha, geest van het universum; Dharma, de bevrijdende leer van de wijsheid voorbij alle wijsheid; Sangha, de drie juwelen van het Pad.

LEES MEER OVER ALLE VERANDERING KOMT TOT RUST IN BOEDDHA

BESTEL ALLE VERANDERING KOMT TOT RUST IN BOEDDHA

4 Boeddhisme in het dagelijks leven, Yeshe Losal Rinpocher
Hoe kun je de boeddhistische levenswijze praktisch toepassen in het dagelijks leven? In zijn directe, nuchtere ‘down-to-earth’-stijl slaagt Lama Yeshe erin om deze diepzinnige onderrichtingen te ontdoen van hun mystiek en ze toe te lichten op een zodanig manier dat ook de meeste verstokte geest deze gemakkelijk kan begrijpen en toegang verkrijgt tot de onderrichtingen. Met zijn inzicht, zijn humor en zijn kennis van een breed spectrum van mensen zowel uit het Oosten als uit het Westen onderricht Lama Yeshe vanuit het boeddhistisch perspectief op het leven en geeft hij praktische raad – op een eenvoudige doch inspirerende manier – met gedetailleerde instructies voor meditatie.  

LEES MEER OVER BOEDDHISME IN HET DAGELIJKS LEVEN

BESTEL BOEDDHISME IN HET DAGELIJKS LEVEN

5 Inleiding tot het zenboeddhisme, Daisetz Teitaro Suzuki
D.T. Suzuki licht in ‘Inleiding tot het zenboeddhisme’ de oorsprong, grondbeginselen en inhoud van zen toe. Zen onderscheidt zich van iedere andere vorm van boeddhisme, zelfs van elke andere vorm van religie. Zen is vrij van religieuze dogma’s en lasten. Dat is een van de redenen waardoor mensen gefascineerd raken door zen, zo laat D.T. Suzuki zien in ‘Inleiding tot het zenboeddhisme’. Zen legt sterk de nadruk op aandachtig zijn en is vooral een persoonlijke ervaring. Geen grote hoeveelheden intellectuele kennis, geen langdurige contemplatie zullen je ooit tot een ‘zenmeester’ maken. Het leven zelf moet in zijn beweging worden gevat en begrepen. Het leven zelf moet in zijn beweging worden gevat en begrepen. Hiermee krijg je inzicht en open je de weg naar verlichting. Het voorwoord is geschreven door Carl Gustav Jung.

LEES MEER OVER INLEIDING TOT HET ZENBOEDDHISME

BESTEL INLEIDING TOT HET ZEN-BOEDDHISME