Wat is het nirwana? Boeddha geeft antwoord

Tijdens zijn verblijf in de buurt van Savatthi riep de Boeddha zijn monniken tot zich en vertelde hen over het nirwana:  ‘Dit is de toestand waarin geen aarde is, geen water, geen vuur en geen lucht. Deze toestand is niet de plek van de oneindigheid van bewustzijn. Het is niet de plek van de oneindigheid van de nietigheid.

Het is niet de plek waar waarneming nog niet-waarneming is. Het is niet in deze wereld, noch in een andere wereld, noch in de zon, noch in de maan In deze toestand is er geen komen of gaan. Er is geen blijven of weggaan. Geen geboorte of sterven. In deze toestand is er noch stilstand noch beweging. In deze toestand eindigt alle lijden.

In deze toestand is geen zelf. Dat wat zonder zelf is, valt moeilijk te begrijpen. In deze toestand is geen leugen. Waar geen leugen is, valt de waarheid moeilijk te zien. Alleen wie afstand doet van alle verlangen, kan de afwezigheid van het zelf begrijpen.  Alleen wie zich van alles heeft onthecht, kan de waarheid zien.

1 Boeddha spreekt over het nirwana citaat spirituele teksten spreuk

In deze toestand is geen stabiliteit en ook niets dat stabiliteit biedt. In deze toestand is kalmte. Waar kalmte is, is geen komen en gaan. Waar geen komen en gaan is, is geen geboorte of dood. Waar geen geboorte of dood is, is niets. Noch hier, noch op een andere plek. In deze toestand houdt alle lijden op te bestaan.’

Bron:  Voorbij de woorden, boeddhistische verhalen en parabels van Erich en Leo Kaniok

LEES OVER BOEKEN OVER BOEDHHA EN HET BOEDDHISME