Vijf boeken van of over de filosoof Arthur Schopenhauer: levenswijsheid, gelijk krijgen, gelukkig zijn, wil en voorstelling

1 Bespiegelingen over levenswijsheid
‘Laten we er nu eens van uitgaan dat het leven de moeite waard is. Hoe moeten we het dan inrichten om er zo veel mogelijk geluk uit te halen?’  Zo formuleerde Arthur Schopenhauer in 1850 het thema van zijn boek. Een hoogst actuele vraag, gezien de talloze zelfhulpboeken die over ons worden uitgestort. Maar zelden kan een moderne publicatie tippen aan de diepte van Schopenhauers inzichten en de kwaliteit van zijn proza.  Ons geluk, zegt Schopenhauer is afhankelijk van wie je bent, wat je hebt, wat je voorstelt. Maar bezit en aanzien zijn onzeker. De zekerste pijler is onze persoonlijkheid, want die kan ons niet worden afgenomen. En die persoonlijkheid kunnen we ontwikkelen. Hoe? Door de drieënvijftig leefregels van Schopenhauer te volgen. Wat je ook van Schopenhauers raadgevingen vindt, één ding blijft recht overeind staan: hier is een taalkunstenaar aan het werk die zijn vaak niet al te vleiende opvattingen over de mens in een schitterende vorm weet te gieten, ze met ironie kruidt en ze bovendien illustreert met het beste dat de wereldliteratuur te bieden heeft.

LEES MEER OVER BESPIEGELINGEN OVER LEVENSWIJSHEID

BESTEL BESPIEGELINGEN OVER LEVENSWIJSHEID

2 De kunst van het gelijk krijgen
Een amusante verzameling van streken, trucs en chicanes om het eigen ongelijk te maskeren en de tegenstander neer te halen. De menselijke ijdelheid staat ons namelijk niet toe om ons ongelijk te bekennen.

BESTEL DE KUNST VAN HET GELIJK KRIJGEN

3 Arthur Schopenhauer
Met zijn scepsis en nuchtere mystiek vond Arthur Schopenhauer (1788-1860) in zijn dagen weinig weerklank. Later veranderde dat: vele grote namen, van Nietzsche tot Richard Wagner en Samuel Beckett, vonden bij Schopenhauer wat ze zochten. En nog steeds is Schopenhauer actueel. Rüdiger Safranski beschrijft hoe Arthur Schopenhauer tot zijn filosofie is gekomen en wat ze voor hem heeft betekend. Bovendien schetst hij in dit boek een levendig tijdsbeeld als achtergrond voor het leven en denken van deze belangrijke filosoof, die ook nu nog voor velen een bron van inspiratie is.

BESTEL ARTHUR SCHOPENHAUER, DE WOELIGE JAREN VAN DE FILOSOFIE

LEES OVER BIOGRAFIËN VAN DUITSE DENKERS DOOR RÜDIGER SAFRANSKI

4 De kunst om gelukkig te zijn
Een verzameling leefregels die aangeven hoe je zo gelukkig mogelijk kunt leven in een wereld waarin ‘geluk en genot louter hersenschimmen zijn, terwijl daarentegen het lijden en de pijn reëel zijn en zichzelf direct kenbaar maken zonder de illusie en de hoop nodig te hebben’.

BESTEL DE KUNST OM GELUKKIG TE ZIJN

5 De wereld als wil en voorstelling
Arthur Schopenhauer aan zijn uitgever, 28 maart 1818: ‘Mijn boek bevat niets minder dan een nieuw filosofisch systeem, nieuw in de volle zin van het woord. Het is geen nieuwe weergave van wat er al was, maar een in de hoogste mate samenhangende reeks gedachten die tot dusverre nog nooit in een menselijk brein is opgekomen. Het boek, waarin ik de zware taak heb volbracht deze gedachtereeks op een begrijpelijke wijze aan anderen mee te delen, zal naar mijn vaste overtuiging een van die werken zijn, die later bron en aanleiding tot tientallen andere boeken worden. Deze reeks gedachten was in essentie reeds vier jaar geleden in mijn hoofd aanwezig, maar om haar te ontwikkelen en met behulp van ontelbare opstellen en studies voor mezelf helder te krijgen, heb ik vier lange jaren nodig gehad waarin ik me uitsluitend hiermee en met de noodzakelijke bestudering van andere werken heb beziggehouden. Een jaar geleden ben ik begonnen een en ander in een samenhangend betoog voor anderen duidelijk te maken; hiermee ben ik zojuist klaargekomen. De waarde die ik aan mijn werk hecht is zeer groot: ik beschouw het namelijk als de vrucht van mijn bestaan.’

BESTEL DE WERELD ALS WIL EN VOORSTELLING