Vijf boeken van Rüdiger Safranski: de tijd, het kwaad, eenling zijn, hoeveel waarheid en romantiek

1 Tijd, hoe tijd en mens elkaar beïnvloeden
Rüdiger Safranski houdt in ‘Tijd‘ een filosofisch pleidooi voor aandacht en bezinning. Hoewel de tijdbeleving van de religie – die tot in de eeuwigheid doorgaat – voor veel mensen niet meer is weggelegd, hoeven we de tijd niet door onze vingers te laten glippen. Virtuoos en met grote kennis van filosofie en literatuur laat Rudiger Safranski zien dat dit tijdloze thema met de dag relevanter wordt.

BESTEL TIJD

2 Het kwaad
‘Het kwaad’ is geen begrip schrijft Rüdiger Safranski, maar een naam voor het bedreigende: het barbaarse, de chaos, de entropie, het geweld en de beangstigende leegte, zowel buiten in het wereldruim als binnen in de mens. Safranski beschrijft het kwaad als een mogelijkheid van de menselijke vrijheid. We leven niet alleen in een maatschappij vol risico’s, maar iedereen is voor zichzelf een risicofactor. Dit boek is een avontuurlijke reis naar het hart der duisternis. Halteplaatsen die tot nadenken stemmen zijn achtereenvolgens: de grote mythen, de zondeval, Kaïn en Abel, Job, Prometheus. Safranski beschrijft onder meer de verholen en onverholen aantrekkingskracht van het kwaad op de kunst, in de Griekse tragedie, bij de Sade, Baudelaire, Joseph Conrad en bij Nietzsche in zijn experimenten met het nihilisme, en ten slotte bij Hitler, in wie de duistere waanvoorstellingen van de eeuw bloedige ernst werden.

BESTEL HET KWAAD

3 Eenling zijn
Een filosofische ontdekking over hoe de mens als individu zichzelf beweegt tussen de twee polen van eenling en gemeenschap. In ‘Eenling zijn’ meent Rüdiger Safranski dat ieder mens in de eerste plaats een individu is. De een zoekt liever aansluiting bij de groep, de ander heeft de ambitie om de eigenheid te cultiveren. Tussen de twee polen van eenling en gemeenschap zijn er indrukwekkende pogingen geweest om individueel te zijn. Hij begint bij Michel de Montaigne en gaat via Rousseau, Diderot, Kierkegaard, Stirner en Thoreau verder naar de existentialistische filosofie van de twintigste eeuw. Daarbij benadert hij de vraag hoe ver we kunnen gaan om eenling te zijn, steeds vanuit verschillende invalshoeken. In een tijd waarin iedereen naar zichzelf op zoek is en van die zoektocht verslag doet, blijkt die vraag verrassend actueel.

LEES MEER OVER EENLING ZIJN

BESTEL EENLING ZIJN

4 Hoeveel waarheid heeft de mens nodig?
In een beroemd Chinees sprookje verdwijnt de schilder in zijn eigen schilderij. Dat is de utopie van de waarheid: het samenvallen van het zelf met de wereld. Eeuwenlang hebben filosofen deze utopie onderzocht en geprobeerd tot werkelijkheid te maken, waarbij niet zelden geprobeerd werd de ‘verkeerde’ werkelijkheid door een zelfbedachte ‘ware’ te vervangen. In de meeste gevallen liepen die pogingen uit op geweld en ellende. De vraag die Rüdiger Safranski daarom in dit boek stelt, is: hoe kun je leven in een wereld die niet van jezelf is, met een vrijheid waarvan je niet precies weet of ze een vloek is of een zegen?

BESTEL HOEVEEL WAARHEID HEEFT EEN MENS NODIG

5 Romantiek
In dit veelgeprezen boek richt Rüdiger Safranski zich op de grote geestelijke stroming rond 1800: de Romantiek. Aan de Romantiek kwam onvermijdelijk een einde, maar het romantische leeft voort. In dit veelgeprezen boek richt Rüdiger Safranski zich op de grote geestelijke stroming rond 1800: de Romantiek. Hij beschrijft het tijdperk van Schlegel, Tieck, Novalis, Fichte, Schelling, Eichendorff en E.T.A. Hoffmann, een tijdperk van losgeslagen genieën die vol verlangen en met de nodige ironie op weg gaan naar het grenzeloze en het geheimzinnige. De Romantiek was een voortzetting van de religie met esthetische middelen. Aan de Romantiek kwam onvermijdelijk een einde. Maar het romantische leeft voort: als geesteshouding in de poëzie, in de muziek, in de filosofie, in het alledaagse leven en niet in de laatste plaats ook in de politiek.

LEES MEER OVER ROMANTIEK

BESTEL ROMANTIEK

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BIOGRAFIEËN GESCHREVEN DOOR RÜDIGER SAFRANSKI