Burgemeester Wienen opende in Haarlem het 100-jarig jubileum van de rozenkruisers

HET ONDERSTAANDE ARTIKEL KOMT UIT HAARLEM.NIEUWS.NL

De burgemeester van Haarlem, Jos Wienen, opende op zaterdag 24 augustus 2024 het eeuwfeest van het Gouden Rozenkruis in de recent gerenoveerde grote tempel van het gebouwencomplex van de rozenkruisers op de hoek van de Bakenessergracht en de Zakstraat. Hij noemde deze locatie de veiligste plek omdat het hoofdbureau van de politie Haarlem, tot 1960 het Diaconiehuis, ernaast ligt. 

Wienen vertelde de ruim vijfhonderd aanwezigen uit heel Nederland – en zelfs ook uit het buitenland – dat hij zelf op de Bakenessergracht woont, en dat hij blij is dat de Haarlemse schrijver Godfried Bomans gelukt is om met een ‘schertsgenootschap’ te voorkomen dat de Bakenessergracht gedempt zou worden. Bijna dagelijks loopt hij langs het centrum van het Rozenkruis aan de gracht, ziet dan in de etalage van Pentagram boekwinkel steeds andere boeken met intrigerende titels, en gaat er ook wel een enkele keer naar binnen.

De burgemeester nam zijn gehoor mee naar het Haarlem van de jaren twintig van de vorige eeuw – ook bekend als de roaring twenties – het decennium waarin de broers Wim en Jan Leene op de Bakenessergracht de grondslagen legden voor het Rozenkruisers Genootschap, dat later is uitgegroeid tot de Internationale School van het Gouden Rozenkruis.

Wienen noemde onder andere de Bavo-kerk waar de broers naartoe gingen en waar zij geïnspireerd werden door de bevlogen predikant De Hartog, de vader van de bekende schrijver Jan de Hartog. Hij raadde zijn toehoorders aan die prachtige kerk zeker eens te gaan bezoeken.

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN VAN GILLES QUISPEL

De deelnemers aan de feestdag waren aangenaam verrast toen Jos Wienen onthulde dat hij theologie had gestudeerd in Utrecht en colleges had gevolgd bij professor Gilles Quispel, de nestor van het wetenschappelijke onderzoek naar gnosis in de oudheid. Gnosis of innerlijk weten is namelijk een essentieel aspect van de wijsbegeerte van het Rozenkruis. Dat komt ook tot uitdrukking in de titel van de 9-delige cursus die elk jaar vanaf september op 14 plekken in Nederland wordt gegeven, ook in Haarlem: Rozenkruis en gnosis, een innerlijke verkenning.

Wienen: ‘Als je om het gebouwencomplex van het Gouden Rozenkruis in Haarlem loopt, heb je er geen idee van wat er zich allemaal achter de gevels bevindt, waaronder deze grote tempel. Dat is misschien wel een weerspiegeling van wat de School van het Rozenkruis is. Het gaat primair om wat in het innerlijk verborgen ligt.’

Foto: Arjaan Hamel

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN OVER DE ROZENKRUISERS