12 Oorsprong nu! – Behoefte aan een school

 

OORSPRONG NU!WEEK 1WEEK 2 – WEEK 3 – WEEK 4 – WEEK 5 – WEEK 6 – WEEK 7 – WEEK 8 – – WEEK 9WEEK 10 – WEEK 11 – WEEK 12

BESTEL DE NAG HAMMADI-GESCHRIFTEN

De weg terug gaan tot de eenheid is een weg die je met en voor elkaar gaat. Waar je tezamen gericht bent op het Ene, op de bron van alle leven, daar zal het ‘licht’ toestromen waarin de beelden vervat zijn hoe de weg omhoog te bewandelen is. Dat is de waarde van een school. 

Nadat de verlossing was verkondigd, ontving de volmaakte mens meteen aldus de kennis dat hij snel terug kon keren naar zijn staat van eenheid, naar de plaats waaruit hij is voortgekomen en waarheen hij vol vreugde weerkeert, de plaats waaruit hij emaneerde.

Zijn leden evenwel hadden behoefte aan een school die op de aangewezen plaats is, zodat ze de vormen die een afspiegeling zijn van beelden en archetypen konden ontvangen. Namelijk de vormen die ze als een spiegel gebruiken konden, totdat alle leden van het lichaam van de gemeenschap herenigd werden en tezamen de genezing ontvingen na hun manifestatie in het ganse lichaam, dat wil zeggen het herstel in het Pleroma.

Uit: Drievoudige verhandeling

BESTEL DE NAG HAMMADI-GESCHRIFTEN

Wij bespraken vorige week hoe de Logos zich opnieuw de Lichtwereld herinnert waarin hij thuishoort. Wij mensen, zoekers naar Licht, worden door deze Logos, deze Geest der Waarheid, aangeraakt. De vraag is nu: als wij iets van deze Logos, die ons de Lichtwereld brengt, ondergaan, hoe gaan wij dan verder?

Het gaat om een weg, maar het is tegelijkertijd een proces van ontwikkeling. Eerst voegen mensen zich samen, in een gemeenschappelijk zoeken. Zij bestuderen onderwerpen van diverse aard, alles wat niet direct past in het gewone dagelijkse patroon kan interessant zijn en aan de orde komen. Dan, ten tweede, door volgehouden gerichtheid op het werkelijk ‘hoge’ doel, ontstaat langzaam een notie welke beelden en gedachten ‘verder’ reiken, buiten de grenzen van het gewone leven. Er ontstaat onderscheidingsvermogen. Langzaam gaat zich een scheiding voltrekken tussen ‘interessant’ en misschien zelfs wel ‘sensationeel’ aan de ene kant, en werkelijk diepgaand, spiritueel aan de andere kant. 

Dan worden, ten derde, de werkelijke lichtzoekers geraakt door het Licht van de vernieuwde Logos, zij krijgen heel langzaam een beeld van hun werkelijke levenssituatie en de mogelijkheden om hun leven fundamenteel te veranderen en te vernieuwen. Lichtkrachten van de Logos gaan zich verbinden met deze groep. 

Vervolgens, ten vierde, ontstaat een proces van assimilatie van deze Lichtkrachten. Het nieuwe Beeld is zodanig helder geworden, dat het om reactie vraagt, een reactie kan niet uitblijven. De levenshouding van de deelnemers aan de groep dient de signatuur te gaan krijgen van werkelijke vernieuwing. Slaagt het proces van omzetten en assimileren van de Lichtkrachten, dan gaat de ontwikkeling voorwaarts, blijft het bij beschouwen dan zakt de groep weer terug tot het niveau van ‘interessante’ en ‘bijzondere’ beschouwingen.

Ten vijfde volgt dan de doorbraak tot vernieuwing, het Licht kan zich werkelijk manifesteren en wordt, zo goed als mogelijk, begrepen en nagevolgd. De Waarheid wordt steeds helderder zichtbaar voor het begripsvermogen van de groep. 

Ten zesde ontstaat dan een beweging omhoog, tot een werkelijk nieuw beleven en bewustzijn, ten zevende een volledig bereiken, een ’thuiskomst’ in het Pleroma.

In principe is één enkele mens in staat om deze weg te gaan. In de praktijk van de afgelopen eeuwen zijn het vaak groepen mensen geweest die zich verenigden, om hun inzichten en krachten samen te voegen. Denk aan Jacob Boehme, die het middelpunt was van een levendige vriendengroep. Denk aan de klassieke Rozenkruisers en de kring rondom Tobias Hess. Denk ook aan de verschillende filosofen en denkers uit de Renaissance met mensen als Marsilio Ficino. 

De Geestesschool van het Gouden Rozenkruis wil zich voegen in deze traditie van hoge menselijke samenwerking. Haar leerlingengroep is zeer divers wat betreft persoonlijke achtergrond, afkomst, sociale positie enzovoort, maar vormt zich tot een eenheid op basis van het zonet beschreven proces. Op deze wijze heeft de Geestesschool de zeven stappen van ontwikkeling gevolgd, een trap met zeven treden is bestegen.

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN OVER DE NAG-HAMMADI GESCHRIFTEN