11 Oorsprong nu ! – De drievoudige mensheid

 

OORSPRONG NU!WEEK 1WEEK 2 – WEEK 3 – WEEK 4 – WEEK 5 – WEEK 6 – WEEK 7 – WEEK 8 – – WEEK 9WEEK 10 – WEEK 11

BESTEL DE NAG HAMMADI-GESCHRIFTEN

Het drievoud is in wijsheid taal een belangrijk gegeven, welbekend als geest, ziel en stof. Naar aanleiding hiervan zouden volgens de Drievoudige verhandeling drie typen mensen zijn ontstaan. Je zult ze alle drie in je zelf herkennen. Zo staat er: 

De mensheid verdeelde zich in wezen in drie ‘typen’: het geestelijke, het psychische en het stoffelijke. Het geestelijke is als licht uit licht en als geest uit geest. Het ontving terstond de kennis door de openbaring.

Het psychische is als licht uit vuur en aarzelde om kennis te nemen van hem die aan hen verscheen. Het is eerder door een stem dat het wordt onderwezen. Dat voldeed voor hen. Toch zijn ook de psychische niet ver verwijderd van de hoop die geboren werd uit de belofte.

Het stoffelijke echter is vreemd in alle opzichten. Want het is duisternis en het mijdt de straling van het licht.

Uit: Drievoudige verhandeling

BESTEL DE NAG HAMMADI-GESCHRIFTEN

Het tekstgedeelte  dat wij nu willen onderzoeken, gaat over drie mensentypen. De Drievoudige Verhandeling spreekt over het geestelijke, het psychische en het stoffelijke type. Het is goed om hierbij de zo bekende uitspraak uit het Mattheüs evangelie in gedachten te houden: Oordeelt niet, opdat gij niet geoordeeld wordt (Mattheus 7:1). 

Oordelen is nooit goed, omdat je een ander mens, en daarmee ook direct jezelf, vastlegt in een bepaald kader. Is dat kader, dat beeld, eenmaal gevormd, dan is het heel moeilijk daar weer afstand van te nemen. In dit verband is het ook van groot belang om niet over jezelf te oordelen.

De bedoeling van de tekst is meer dat je gaat proberen je eigen denk- en gevoelsprocessen waar te nemen. Je gaat proberen in jezelf de lichtzoekende en de lichtvermijdende krachten waar te nemen, de drie mensentypen, zonder daarover een oordeel te vellen. Want een oordeel doet meteen een bepaalde emotie toestromen, een denk- en gevoelsenergie, waardoor de waarneming vast komt te zitten en als het ware onveranderbaar wordt. Er is dan wel een waarneming, en misschien nog wel een juiste waarneming ook, maar er kan geen nieuwe ontwikkeling op gang komen, er komt geen inspiratie meer vrij.

In de Drievoudige Verhandeling wordt gesproken over de Logos. Ieder mens, zo hebben wij eerder overwogen, kent ook in zijn of haar eigen wezen een Logos. Noem het ‘het hoogste menselijke begrip’, noem het ‘de eerste uitstroming of emanatie van de Geestvonk,’ die in ieder mens rust. 

In de Drievoudige Verhandeling wordt geschetst hoe iedere verandering begint met de Logos. Deze Logos herinnert zich de Lichtwereld waarin hij thuishoort. Anders gezegd: in mijn hoogste begripsvermogen kan een verlangen naar verandering ontstaan, naar fundamentele levensverandering. Vanuit dat nieuwe begripsvermogen probeer ik de wereld en mijzelf te onderzoeken. Het is vergelijkbaar met het woe-wei, het ‘niet-doen’, van Lao Zi. Ik neem wel waar, maar stap niet gelijk in de tredmolen van gedachten en emoties. Zo zie ik dan drie mensentypen in mijzelf. Ze zijn scherp te zien, ik kan ze waarnemen en bestuderen en toch kan ik net zo makkelijk weer overgaan naar de orde van de dag. Want elke dag is weer een wonderlijk geheel van ervaringen en nieuwe inzichten.

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN OVER DE NAG-HAMMADI GESCHRIFTEN