BESTEL DE MYSTERIËN ROND DE DRUÏDENVALLEI
Hieronder volgen de tekst van het zevende hoofdstuk en de inhoudsopgave van het bovenstaande, recent verschenen boek Mysteriën rond de Druïdenvallei – Een vergeten geschiedenis van de Kelten door Rob ter Steege.
NATUURLIJKE KRACHTEN
Voor een volk dat zo dicht bij de natuur leefde waren de natuurkrachten van levensbelang. De cyclus van de maan bepaalde de feest- en rustdagen. Men leefde in een ritme van twee weken, met rustmomenten bij nieuwe maan en bij volle maan. Veel goden en godinnen hadden te maken met de overvloedige groeikracht van de natuur. Vooral aan bomen werden belangrijke energieën toegeschreven. We hebben de boom al gezien als een middelaar tussen hemel en aarde in het centrum van de Druïdenvallei (in Noord-Oost Frankrijk), waar nu de kapel staat.
En natuurlijk het stromende van het water en van de bronnen. Water geeft leven aan alles, en zo zien we ook in de Druïdenvallei de bronnen en het stromende water vereerd worden, evenals de grote stenen schaal die water kan opvangen, de Cuveau des Fées. Die is weliswaar uit latere tijd, wanneer de Kelten als volk niet meer in de vallei aanwezig zijn, maar daarmee is het gedachtegoed niet zomaar verdwenen. En we zien dat in de streken rond de vallei sommige ideeën tot in onze tijd levend zijn gebleven.
KELTEN EN DE HEMELLICHAMEN
Boven ons, daar zijn de zon, de maan, de planeten en de sterren. Dat is de wereld waar de druïden verstand van hebben. Zij kennen de gecompliceerde loop van de hemellichamen. Dat is een draaiende machinerie waarin de dingen zich periodiek herhalen. Daardoor hebben de druïden begrip van verleden en toekomst. Want wat geweest is komt ooit weer terug. Wij 21ste eeuwse mensen hebben met ons kunstlicht en centrale verwarming daar alle zicht op verloren. Wij interesseren ons vooral voor de grondstoffen van de maan en de planeten we hebben belangstelling voor de technische ontwikkelingen in de ruimtevaart. Bij ons in de moderne wereld gaat het om dingen, objecten. Iets waar we wat aan hebben. De Kelten ging het om wat stroomt en beweegt. Om de magie van het leven.
EEN CONSTANTE EN ERKENDE TRADITIE
De dorpspastoor van Ecles, pater Voinnson, vertelt rond het jaar 1900 dat het Keltische verleden in deze streken deel uitmaakt van ‘een constante en erkende traditie’:
‘Wie zegt dat feeën dood zijn? Sommige dwazen, sommige beklad met latijn, andere met wiskunde, wiens harten ritselen van trots, horen niet langer de oproepen van de aarde die hen voedde. Feeën bevolken nog steeds onze bossen en beken, maar ze hebben geleerd ons te ontvluchten; ze behouden echter hun macht en blijven meesters van onze bestemming. En vader Thanase, de laatste tovenaar van de Vogezen, keert zich naar mij toe met zijn lange, bebaarde gezicht waar de rimpels diepe littekens hebben, waar de ogen glanzen, nachtlichten die alleen de dood kan doven. Ik ga je een feit vertellen dat het hele land zich herinnert. Heb je gehoord van de groene vrouwen? Neen? Ze wonen niet ver van hier in het diepe ravijn dat langs de berg loopt, het pad dat leidt van de hoofdweg naar de stenen schaal van Epinal. De groene vrouwen zijn vreemde wezens van oogverblindende schoonheid’
Uit: ‘La Voge avant les Romain’ van Kapitein Larose (1929). Larose was kapitein in het Franse leger en wordt genoemd als degene die de naam Druïdenvallei te boek stelde.
BOMEN EN HUN KRACHTEN BIJ DE KELTEN
- Berk: Inspiratie. De Kelten vonden de transparante kroon en de witte bast van de berk heel bijzonder.
- Den: Moed, apart. De den ziet er niet uit al een sterke onverwoestbare boom, maar schijn bedriegt . De dennenmens is sterk en weet wat hij in huis heeft
- Es: Eerzucht, ambitieus. Een es is een breed uitgroeiende boom.
- Hazelaar: Charme, spiritueel. De hazelaar geeft hazelnoten die door de Kelten als noten van wijsheid werden gezien.
- Appelboom: Liefdevol. Appelbomen geven bloemen, appels en hout.
- Beuk: Kracht, creatief. De beuk is de hoogste boom van Europa en kan 600 jaar oud worden. Deen wonder dat de kelten respect voor de kracht en schoonheid van deze boom hadden.
- Eik: Doorzettingsvermogen, moedig. De eik is een bijzondere boom; voor zijn levenskracht hadden de Kelten een groot respect.
- Lijsterbes: Fijngevoeligheid, idealistisch. Een lijsterbes heeft in de herfst felgekleurde vruchten die meteen opvallen.
INHOUDSOPGAVE
Inleiding De geest van de vallei
- Entree
- Fontaine Le Boeuf
- De kapel
- De grot in de vallei
- De Cuveau des Fées
- De kelten, vroege gebruikers van de Druïdenvallei
- De Kelten, de vallei en de natuur
- Van Hallstatt tot La Tène – Keltische ontwikkelingen
- Druïden
- De krijgerkoningen
- Een mythische wereld
- Vechtende helden. De stier getemd
- Een nieuwe geest
- Alles wat bestaat, draagt twee tegengestelde polen in zich
- De politieke gevolgen
- La Tène
- Mysteriescholen
- Druïden en de mysteriescholen
- Kelten en de Stierendoder
- De Romeinen komen
- Pax Romana
- Mithras en de Romeinen
- Het mythische landschap
- Mithras, druïden en het christendom
- De Vallei van Sint Maarten
- In Ierland
- Terugkeer in Frankrijk. De Cuveau des Fées II
Bijlage a De grote slinger
Bijlage b Mithras, de cultus in Europa
Bijlage c De gatha’s van Zarathustra
Bijlage d De Keltische drie en de drie-plus verhalen
Bijlage e Over de kennis die verlicht
Bijlage f Tijdlijn
Literatuur
Keltische geschiedenis algemeen
Over astronomische kalenders
Over Mithras
Druïden en Keltische verhalen
Theologie, kunst , algemeen
BESTEL DE MYSTERIËN ROND DE DRUÏDENVALLEI
LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN OVER DE KELTEN EN DE DRUÏDEN