Meer dan een melodie – symposion boordevol muziek op 19 november 2023 in Bilthoven – Stichting Rozenkruis

 

AANMELDEN VOOR HET SYMPOSION ‘MEER DAN EEN MELODIE’ OP 19 NOVEMBER 2023

Na het voorjaarssymposion 2023 Ode aan het verlangen van Stichting Rozenkruis is een symposion boordevol muziek een logisch vervolg. Muziek immers weet ons verlangend hart altijd te vinden. Muziek is in staat onze diepste hunkering te beantwoorden. Wat is dat toch met muziek?

Muziek herinnert ons aan de stem van de ziel. Muziek brengt het beste in ons naar boven. Muziek geeft glans en beweging aan ons leven. Muziek vervoert, ontroert, inspireert en verzoent. Muziek verzinnebeeldt de samenhang in het universum, de harmonie der sferen. Ja, wat is muziek eigenlijk? Plato lijkt muziek wel te beschouwen als een goddelijk geschenk, nee meer nog: als het goddelijke zelf.

Over muziek is zo veel te zeggen. Van de helende invloed van muziek op ons lichamelijk en geestelijk welzijn, tot de verbindende werking van muziek. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de figuur van de musicus met haar of zijn instrument. Wat gebeurt daar? En: kunnen wij aan haar of hem een voorbeeld nemen?

Muziek is gelaagd. Abstract en dichtbij. Ongrijpbaar en overal aanwezig. Aan muziek valt oneindig veel te beleven. Hoe doet muziek dat?

‘Meer dan een melodie’ is de titel van het najaarssymposion dat de werking van muziek in al haar facetten belicht. Van de klanken, de tonen, de akkoorden, de talen en de stiltes daartussen. Op zondag 19 november 2023 kunt u uw hart ophalen aan muziek en uw denken laten voeden door ware muziekminnaars.

PROGRAMMA

We starten de dag luid en feestelijk met….. muziek. Gevolgd door meer (koor-)muziek en voordrachten van onder andere:

  • Jos Kessels, filosoof en schrijver. In september komt zijn nieuwe boek uit: ‘Taal geven aan muziek. Een nieuwe harmonieleer.’ Hij zal er ons over vertellen.
  • Saskia Törnqvist, musicoloog en docent, voorziet ons van een mini-college muziekgeschiedenis, waarbij zij niet alleen westerse maar ook niet-westerse muziekculturen ten tonele voert.
  • Merlijn Twaalfhoven is componist en er vast van overtuigd dat de wereld van nu de mindset van een kunstenaar nodig heeft. Hij verlost publiek graag uit diens passieve rol.
  • Margareth Iping, mezzosopraan en docent aan de kathedrale koorschool in Utrecht trakteert ons op haar favoriete liederen en op zang van een jongerenkoor.
  • Menno Tummers, groot muziekliefhebber en al jarenlang werkzaam in de culturele sector, laat ons delen in zijn enthousiasme.

Musici zullen stukken ten gehore brengen die belangrijk waren in hun leven. Op verschillende momenten zal Merlijn Twaalfhoven u verleiden uw eigen stem te laten klinken. Pianostemmer André Oorebeek deelt zijn kennis van en kunde in het vinden van de juiste toon en klank.

PRAKTISCHE GEGEVENS

  • Datum: zondag 19 november 2023
  • Tijd: U bent welkom vanaf 9.30 uur voor koffie en thee. De zaal gaat om 10.00 uur open en het programma start om 10.30 uur. Rond 16.00 uur eindigen we met thee en taart.
  • Locatie: Landgoed Renova, Maartensdijkseweg 1 – Bilthoven.
  • Aanmelden: via de link naar het aanmeldformulier op stichtingrozenkruis.nl die hier binnenkort wordt geplaatst. 

AANMELDEN VOOR HET SYMPOSION ‘MEER DAN EEN MELODIE’ OP 19 NOVEMBER 2023