Musici op het symposion ‘Meer dan een melodie’ op zondag 19 november 2023 op het conferentiecentrum Renova

Op het symposion Meer dan een melodie van Stichting Rozenkruis op zondag 19 november 2023 op het conferentiecentrum Renova in Bilthoven traden de volgende musici op: Magrareth Iping (sopraan), André Daemen (piano), Maarten Mestrom (klarinet), Liesbeth Meurer (cello), Marit Berends, Manfred Kloens (altviool), Jeroen van Bommel (gitaar) en Arie Koppelaar (doedelzak). Hieronder volgt nadere informatie over drie van hen. 

Margaret Iping

Margareth Iping studeerde zang in Amsterdam en Londen. Ze zong in concerten en opera’s, daarnaast trad ze gedurende enkele jaren op met pianist/entertainer Hans Liberg. Margareth richtte zich later op het onderwijs, deed de PABO, haalde een master Muziek Educatie en werkt alweer geruime tijd als leerkracht en muziekdocent op de Kathedrale Koorschool in Utrecht. Ook maakt ze deel uit van het ensemble Carminis Consort, gespecialiseerd in muziek uit de vroeg-barok.

André Daemen

Mijn Conservatorium-studie heeft me laten zien dat muziek architectuur is, zorgvuldig geconstrueerde lijnen, in afgewogen verhoudingen. Dat is de vorm, waarin een bijzondere inspiratie tot uitdrukking gebracht kan worden, een inhoud die ik als jong kind als betoverend ervaarde. Maar met de betovering ervaarde ik ook harmonie, passie en bestemming, vrede. 

Op mijn muzikale reis zijn Bach, Mozart, Schubert , Chopin en Rachmaninov mijn dierbaarste piano componisten. Als ik naar een onbewoond eiland zou gaan, dan neem ik de preludes en fuga’s van het Wohltemperierte Klavier van J.S.Bach met me mee.

Voor mij is muziek de verklanking van een heimwee naar een diepere levensbestemming. Zowel actief gespeeld als passief ondergaan verbind het mij met een ideale wereld die verscholen gaat in een ver verleden, een verre toekomst , in een andere dimensie, maar die in het NU manifest wordt.

De taal die zij spreekt is:  verlangen. Als ik me overgeef aan vorm en inhoud van de muziek ben ik het intermediair door wie dat verlangen hoorbaar en voelbaar wordt. Die muziek verbindt mensen met elkaar, en verenigd hen in een groter verlangen naar Levensbestemming, Liefde, Wijsheid, Stilte.

Maarten Mestrom

Maarten Mestrom studeerde klarinet bij Ferenc Szabo en Frans de Jong op de Hogeschool voor de Kunsten Constantijn Huijgens te Zwolle. Hij is geïnteresseerd in klassieke muziek, klezmer en jazz. Hij maakte onder meer een programma over de relatie tussen Oost-Europese volksmuziek en jazz. Mestrom werkte jarenlang als klarinet/saxofoondocent en ensembleleider op diverse muziekscholen en als muziekjournalist.

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN VAN SPREKERS OP HET MUZIEK-SYMPOSION