Robin Wood maakt muziekdoosjes van hout van oude stadsbomen – symposion ‘Meer dan een melodie’

LEES OVER HET SYMPOSION ‘MEER DAN EEN MELODIE’ OP 19 NOVEMBER 2023

Deelnemers aan het symposion Meer dan een melodie op zondag 19 november 2023 op het konden op die dag kennismaken met Robin Wood en zijn producten op het conferentiecentrum Renova. Hij toonde vele muziekdoosjes die hij heeft gemaakt en liet ze klinken. In de bovenstaande video vertelt hij over zijn werk. Hieronder volgt de transcriptie.

Ik maak hier muziekdoosjes. Niet zomaar muziekdoosjes, maar daar gebruik ik voor: houd van oude stadsbomen. Er is hier geen anoniem hout in de werkplaats. Ik weet van elk stuk precies waar de boom stond. Er worden elk jaar duizenden bomen gekapt, bomen die stonden in de stad. Soms honderd jaar of nog langer. Als bomen ziek zijn, als er een weg moet worden omgelegd, moet er heel vaak een boom weg. Heel vaak wordt zo’n boom gewoon versnipperd: deze verdwijnt gewoon.

Ik zou zeggen: je kunt het toch ook duurzaam gebruiken. En dat gebeurt dus ook. Dit hout heeft gewoon veel meer waarde dan exotisch hout uit de tropen, ook al is dat financieel veel duurder. Dit heeft veel meer gevoelswaarde.

Het is leuk om muziek te geven. In muziek zit zoveel gevoel voor iedereen. Veel mensen hebben wel zo’n mechaniek thuis. Af en toe pak je het even en zet je het op de tafel.

Ik was gefascineerd door de resonantie. Als je het in de lucht houdt, hoor je eigenlijk niets. En als je het ergens op zet, hoor je de klank. Het tweede stuk is iets van hout. Ik ken bijna niemand die niet van hout houdt. Mensen houden natuurijk ook van boom. Dat maakt het toch gewoon een leuk cadeau.

Vanaf het begin heb ik de doosjes een beetje geassocieerd met de vogels. Het is een ode aan de vogels. De musici zaten op de takken van de bomen waar het doosje van is gemaakt. Dus als je de bomen weghaalt, haal je eigenlijk ook het podium van de zangvogels weg, waaronder het roodborstje. Ik heb het dan ook Robin Wood genoemd. In het Engels wordt een roodborstje robin genoemd, ik heet Rob en ik werk in wood.

Van alles wat ik maak hebben mensen zelf het hout gekozen, de boom, de melodie en het soort muziekdoosje. Heel vaak doe ik daar ook een gravering in, bijvoorbeeld naam en geboortedatum. Onder het doosje staat het nummer en de maand waarin ik het heb gemaakt, van welke boom en in welke straat en welke stad. Van sommigen hoor ik later dat ze onder het doosje kijken en dan via Google Streetview of Google Maps gaan kijken waar de boom stond.

Vorige week kreeg ik een mailtje van stadshout: Rob we hebben nog voor je apart gehouden: kersenhout van de Mozartkade, de iep van de Beethovenstraat. Dan denk je misschien: dat wordt een doosje met Die Zauberflöte van Mozart of een muziekdoosje met Ode an die Freude van Beethoven of Für Elise, misschien wel voor een Elise die is geboren.