1 Oorspronkelijke geest – Sengtsan
Als je door zen getroffen bent is dit absoluut een must. De hele tekst is compact, van wonderlijke schoonheid, wijsheid en tijdloosheid! Deze beroemde tekst van Sengtsan, de Hsin Hsin Ming, hier vertaald als Oorspronkelijke Geest, is een van de vroegst bekende C’han (zen) teksten, maar al lezende wordt het duidelijk dat de tekst ook door het boeddhisme en taoïsme beïnvloed is. Dat een tekst zoveel eeuwen overleeft en dat de zeggingskracht nog even helder, eigentijds en vol van inspiratie is, zegt voldoende! Een tijdloos geschenkboekje! – Mooie uitvoering, ideaal geschenkboekje – Tijdloze wijsheid in pocketformaat
2 Het open geheim – Tony Parsons
Het open geheim is het eerste boek van Tony Parsons, reeds verschenen in 1995, dus al bijna 25 jaar in druk, maar nog altijd voor velen een eye opener! Nu in een nieuwe fraaie uitgave onder de noemer: Tijdloze wijsheid in een notendop! Parsons vertelt in dit pareltje over wat later de belangrijkste gebeurtenis in zijn leven bleek te zijn, een wandeling in een park waarin hij, als individu, ophield te bestaan. Er kwam een stilte en aanwezigheid over alles en iedereen en de persoon Tony Parsons was verdwenen. Dit alles gebeurde in een fractie van een seconde die eeuwig scheen te duren. Naar aanleiding van deze gebeurtenis is de auteur gaan spreken en duizenden mensen komen tegenwoordig naar zijn bijeenkomsten en retreats. De auteur is tweemaal per jaar in Nederland en van zijn hand verschenen bij Samsara inmiddels 6 boeken.
3 Wie ben ik – Ramana Maharshi
Het Zelf is dat waar absoluut geen enkele ‘ik’-gedachte is. Dat wordt Stilte genoemd. ~ Shri Ramana Maharshi (1879-1950) wordt door velen beschouwd als een van de grootste verlichten van de twintigste eeuw. Hij onderrichtte met grote helderheid en directheid over jnana yoga en Advaita Vedanta en trok daarmee veel zoekers naar India. Het onderricht van Ramana Maharshi keert steeds weer terug naar die ene centrale vraag: ‘Wie ben ik?’ Wat is de werkelijke aard van dat waarnaar wij verwijzen met het woordje ‘ik’? ‘Wie ben ik?’ functioneert als een geheugensteun en is daarmee een belangrijke inspiratiebron, die de richting wijst naar Inzicht en Bevrijding. Alles wat er meer gezegd of geschreven wordt dan in deze tekst is verwoord, leidt af en kan aanleiding zijn tot verwarring en misverstand. De compacte, directe en heldere taal brengt ons direct naar de essentie van het bestaan. In deze Tijdloze Klassieker-uitvoering staat elke vraag op een nieuwe pagina, en zijn de teksten aangevuld met beeldmateriaal van Shri Ramana Maharshi.
4 De hoofdeloze weg – Douglas E. Harding
Op een dag, begin jaren 1940, loopt een keurig sprekende Engelse architect met de naam Douglas Harding (1909-2007) over een bergpad in de Himalaya. Plotseling komt hij erachter dat hij geen hoofd heeft. ‘Dit is geen goeddoordachte openingszin, geen woordgrap alleen maar bedoeld om de aandacht te trekken,’ schrijft hij in dit prikkelende kleinood De hoofdloze weg, dat inmiddels meer dan zestig jaar oud is. De kern van zijn werk zijn de experimenten – bewustzijnsoefeningen die je uitnodigen om te zien wie je bent. Ze omzeilen woorden en verwijzen direct, non-verbaal, naar je ware natuur.
LEES MEER OVER DE HOOFDLOZE WEG
5 Zelfkennis en zelfrealisatie – Nisagadatta
Zelfkennis en Zelfrealisatie is een uniek werk: het is de autobiografie van Nisargadatta’s ontwaken. De tekst is een bijzondere vondst en niet eerder in het Westen uitgegeven. Het is geschreven door een van de meest invloedrijke en gewaardeerde spirituele leraren aller tijden en wordt gezien als van hoge spirituele orde. Zelfkennis en Zelfrealisatie, een liefdevol, devoot betoog waarin Nisargadatta verslag doet van zijn eigen spirituele pad en ervaringen, doet vriendelijker aan dan de messcherpe dialogen die we van Nisargadatta kennen en die veelal dateren uit zijn latere leven. Toch is het onmiskenbaar Nisargadatta. Voor veel lezers kan de warme toon een aangename verrassing zijn en een andere kant van hem laten zien. Maar vooral is dit een onmisbaar boek voor iedereen die geïnteresseerd is in spiritualiteit en zelfonderzoek. Uit het voorwoord: ‘Tijdens zijn laatste levensjaren ging Shri Nisargadatta Maharaj niet meer in op vragen over ervaringen in onze “droomwereld”.