Boeken over droom en dromen: Olette Luitwieler, Antonio Zadra, Robert Stickgold, André Nusselder en Carl Jung

1 De levensdroom, over de grap van het ik – Olette Luitwieler
We dromen ons leven, we leven in een droom die we werkelijkheid noemen. Maar als we wakker worden: wow! Het is eigenlijk met geen pen te beschrijven. En wees gewaarschuwd: dit boek zal je verstand frustreren, je ik bedreigen, weerstand en ontkenning oproepen. Toch is het een ode aan wie je werkelijk bent. Een ode van Olette Luitwieler aan het wonder van leven, aan Liefde die elk begrip te boven gaat… Ik daag je uit voor een leesavontuur vol paradoxen!

LEES HET BEGIN VAN DE LEVENSDROOM

BESTEL DE LEVENSDROOM

2 Als we dromen, de wetenschap en mysteries rondom slaap – Antonio Zadra en Robert Stickgold
Waarom dromen we? Hebben dromen een psychologische betekenis of zijn het slechts willekeurige signalen van ons brein? En waar komen dromen eigenlijk vandaan?
In ‘Als we dromen’ verkennen wetenschappers Antonio Zadra en Robert Stickgold de wondere wereld van dromen. Op basis van de meest recente wetenschappelijke doorbraken ontkrachten ze hardnekkige mythes en ontrafelen ze eeuwenoude mysteries rondom dromen. Ze nemen ons mee naar de eerste droomwetenschap in de negentiende eeuw, geven een nieuwe kijk op het werk van Freud en Jung, onderzoeken de dromen van het dierenrijk en duiken dieper in allerlei soorten dromen; van terugkerende en telepathische dromen tot nachtmerries en lucide dromen.

BESTEL ALS WE DROMEN

3 Grootste dromen, Identiteit gemeenschap en het verlangen naar vrijheid – André Nusselder
Alle mensen dromen van vrijheid en vervulling. Iedereen wil de gebreken van het bestaan opheffen, wegdromen, uitdoven, verdoven … wat dan ook om er maar aan te ontsnappen. In ‘Grootse dromen’ onderzoekt André Nusselder de onbewuste drijfveren van de mens. De Duitse filosoof G.W.F. Hegel en de Franse psychoanalyticus Jacques Lacan zijn daarbij zijn belangrijkste gesprekspartners. In zijn fundamentele beschouwing van het ego, de betekenis van de ander, rivaliteit en verbondenheid stuit Nusselder op de grote kwesties van deze tijd: identiteit, gemeenschap en het verlangen naar vrijheid.

LEES MEER OVER GROOTSE DROMEN

BESTEL GROOTSE DROMEN

4 Dromen, de aard van dromen en de praktische bruikbaarheid van droomanalyse – C.G. Jung
Vijf verhandelingen die de ontwikkeling van het denken van C.G. Jung over de droomproblematiek volgen, vanaf de tijd dat hij met Freud samenwerkte. De beide eerste hoofdstukken, ‘De Droomanalyse’ en ‘Dromen en getallensymboliek’ (resp. uit 1909 en 1910) sluiten dan ook geheel aan op de ideeën van Freud. In de drie andere (1928-1945) komen Jungs eigen inzichten duidelijk naar voren. In ‘Algemene gezichtspunten over de psychologie van de droom’ staat het doel van de droom centraal. In ‘Over het wezen van dromen’ het belang van de droomcontext, de herkomst van de droom uit het persoonlijke onbewuste, dan wel uit het collectieve onbewuste, de oergrond van onze ziel. ‘De praktische bruikbaarheid van de droomanalyse’ tenslotte geeft sprekende voorbeelden uit de praktijk van de psychotherapie, met name de functie van dromen bij de behandeling van neurosen.

BESTEL ‘DROMEN’ VAN .C.G. JUNG

5 Herinneringen dromen gedachten, een autobiografie – C.G. Jung
Jungs levensverhaal is geen autobiografie in de gebruikelijke zin van het woord. Vóór alles is het een beschrijving van zijn innerlijke groei. Alles wat hij als doorslaggevend of bepalend voor zijn verdere leven voelde, krijgt ruime aandacht. Door de persoonlijke, eigenzinnige aanpak is het een boek geworden waarin de lezer de mens Jung tegenkomt.

BESTEL HERINNERINGEN DROMEN GEDACHTEN