Boeken over bossen: bomen, natuur, landschap, boswachter en wandelingen

1 Het verborgen leven van bomen, Peter Wohlleben

In het bos gebeuren verbazingwekkende dingen: bomen communiceren met elkaar. Bomen die niet alleen liefdevol voor hun nageslacht zorgen, maar ook voor hun oude en zieke buren. Bomen met emoties, gevoelens en een geheugen. Moeilijk te geloven? Misschien, maar het is waar!
Boswachter Peter Wohlleben vertelt fascinerende verhalen over de onverwachte en ongelooflijke vaardigheden van bomen. Hij combineert de laatste wetenschappelijke inzichten met zijn eigen ervaringen uit het bos, en creëert zo een opwindende nieuwe kennismaking met levende wezens die we dachten te kennen, maar nu pas echt leren begrijpen. En zo betreden we een compleet nieuwe wereld…

LEES MEER OVER HET VERBORGEN LEVEN VAN BOMEN

BESTEL HET VERBORGEN LEVEN VAN BOMEN

2 Het bedwongen bos – Nederlanders en hun natuur, Dik van der Meulen

Niets is veranderlijker dan de menselijke kijk op de natuur. Eeuwenlang gold de Nederlandse wildernis als een wijkplaats voor rovers en roofdieren, maar ook als een vindplaats van voedsel, brandhout en bouwmateriaal. Pas sinds de Verlichting is de natuur iets geworden waarvan we, los van nut en gevaar, zijn gaan houden. Het bedwongen bos beschrijft deze fascinerende ontwikkeling. Aan deze ingrijpend gewijzigde heruitgave is een hoofdstuk toegevoegd over de donkere dagen sinds het eerste kabinet-Rutte, en de alarmerende staat waarin de Nederlandse natuur zich bevindt. 

LEES MEER OVER HET BEDWONGEN BOS

BESTEL HET BEDWONGEN BOS

3 Het innige landschap – een kleine geschiedenis van de plek, Marcel van Ool

De Aarde redden? Het is de hoogste tijd. Maar Aarde is nogal veel. De meeste mensen hebben buiten, in de natuur, niet eens meer een plek waar ze zich bijzonder mee verbonden voelen. Steeds minder kinderen komen in de natuur en iedereen brengt meer tijd door achter schermen. Als we ons contact met de Aarde willen herstellen, dan gaat dat via de Plek, beoogt Marcel van Ool.
De Plek is waar je altijd naar terugkeert, een plaats waar je eventueel alleen kunt zijn en waar respect voor de niet-menselijke natuur vanzelfsprekend is. Wie geluk heeft, kent zo’n Plek een leven lang. Anderen kunnen haar nog ontdekken. Wat vooral afhangt van hoe ze zich ervoor openstellen.
Van Ool neemt de lezer mee langs de plekken van beroemde schrijvers, dichters en natuurbeschermers. Maar er is ook aandacht voor de grootschalige veranderingen in het Nederlandse landschap die verlies van de Plek betekenen. Tot slot draagt de auteur hier oplossingen voor aan. 

LEES MEER OVER HET INNIGE LANDSCHAP

BESTEL HET INNIGE LANDSCHAP

4 Het pad van de boswachter – wandelgesprekken over een droombaan, Wim Huijser

Inspirerende gesprekken met boswachters en 24 wandelroutes verspreid over Nederland. Voor veel mensen is het een onvervulde droom die zij als kind hadden: boswachter worden. Lekker vogels kijken, alle bomen uit je hoofd leren. Maar hoe romantisch is dat beroep anno 2021 nog? Over die vraag heeft Wim Huijser het boek ‘Het pad van de boswachter’ geschreven. Hij ging met een dertigtal boswachters mee op pad.
Over boswachters bestaat de misvatting dat ze de hele dag rondstruinen in de natuur. Veel Nederlanders zouden daarom graag hun ‘gewone’ kantoorbaan inruilen voor het ultieme buitenberoep. Natuurlijk ligt de werkelijkheid genuanceerder. Boswachters hebben ook gewoon een baan met vergaderingen en papierwerk. En vanzelfsprekend heb je er een passende opleiding en ervaring voor nodig. 

LEES MEER OVER HET PAD VAN DE BOSWACHTER

BESTEL HET PAD VAN DE BOSWACHTER