1 Archetypen
Het begrip ‘archetypen’ is onlosmakelijk verbonden met de naam van Carl Gustav Jung. Het heeft zich inmiddels een vaste plaats veroverd in ons spraakgebruik. In dit boek gaat Jung in op het wezen en de betekenis van de archetypen en het collectieve onbewuste. Via de archetypen kunnen wij individuele, collectieve en historische symbolen beter leren begrijpen. Dit begrip kan ons inzicht op het terrein van bijvoorbeeld kunst, religie, mystiek en droomanalyse aanmerkelijk verdiepen.
2 Synchroniciteit
Telkens weer kan men waarnemen dat in het bewustzijn een droom, inval of vermoeden opduikt en zich vrijwel gelijktijdig een objectief feit voordoet dat daarop betrekking heeft. C.G. Jung noemt dit synchroniciteit.
LEES MEER OVER SYNCHRONICITEIT
3 Herinneringen dromen gedachten, een autobiografie
Jungs levensverhaal is geen autobiografie in de gebruikelijke zin van het woord. Vóór alles is het een beschrijving van zijn innerlijke groei. Alles wat hij als doorslaggevend of bepalend voor zijn verdere leven voelde, krijgt ruime aandacht. Door de persoonlijke, eigenzinnige aanpak is het een boek geworden waarin de lezer de mens Jung tegenkomt.
BESTEL HERINNERINGEN DROMEN GEDACHTEN
4 Westers bewustzijn, oosters inzicht
Jung zag het als een verrijking voor de westerse mens om de geest van het Oosten te begrijpen en ervan te leren. Zijn pionierswerk – hij bezorgde onder meer commentaren bij de I Tjing en het Tibetaanse dodenboek – heeft bij de verspreiding van het oosterse gedachtegoed in het Westen een grote rol gespeeld. In de hier samengebrachte geschriften bespreekt Jung de belangrijke stromingen en ideeën van het Oosten met het oog op hun waarde en toepasbaarheid voor de westerse mens. Daarbij waarschuwt hij de westerling de oosterse gebruiken niet klakkeloos over te nemen.
LEES MEER OVER WESTERS BEWUSTZIJN, OOSTERS INZICHT
BESTEL WESTERS BEWUSTZIJN, OOSTERS INZICHT
5 De scheppende mens
Jung is altijd gefascineerd geweest door de grote geesten van zijn tijd op het gebied van kunst en wetenschap. Wat bewoog hen? Hoe viel te verklaren dat deze mensen zoveel creativiteit aan de dag legden? In dit boek doet hij een poging de persoonlijkheid van een aantal van hen te analyseren. Hij begeeft zich daarbij op zeer uiteenlopende gebieden van kunst en wetenschap. Zo bespreekt hij onder andere Paracelsus, Friedrich Nietzsche, Sigmund Freud, Richard Wilhelm, James Joyce en Pablo Picasso.