Liefde overwint alles – webinar met bezinning van het Gouden Rozenkruis – januari 2021

EVERYTHING ELSE HAS FAILED DON’T YOU THINK IT IS TIME FOR LOVE?

Hannie: Goedenavond allemaal. Fijn dat u er bent. Ik ben Hannie te Grotenhuis. Samen met Bram verzorgen wij dit webinar van het Rozenkruis, de Internationale School van het Gouden Rozenkruis. Ik dacht: misschien is het wel leuk om u te vertellen dat ik al lang aangesloten ben bij de rozenkruisers, bij het Lectorium Rosicrucianum, sinds mijn 22ste. Daar valt natuurlijk heel veel over te vertellen, maar daar is dit moment niet voor.

Ik dacht: misschien is het wel goed om u te vertellen wat voor mij de essentie is rozenkruisfilosofie is, en dat is de roos van liefde. Dan moet ik even vertellen wat het symbool van het rozenkruis is, u kent dat misschien wel, een gouden kruis met daar waar de horizontale en de verticale balk elkaar kruisen een openbloeiende roos, de roos van liefde. Voor ons staat die roos van liefde, zou je kunnen zeggen, het Christusbewustzijn of de Christuskracht of de liefdekracht die in een mens zich spreiden gaat – die roos gaat openbloeien en haar geuren verspreiden – op het moment dat je als mens je hart open stelt voor het licht van de geestelijke zon. Dat is ook hoe ik probeer mijn spirituele weg te gaan: door dat proces mogelijk te maken.

Bram: Ik ben Bram Hes en ben ooit jeugdlid (van het Rozenkruis) geweest. Dat ben ik al een tijdje niet meer. Ik ben nu leerling van het Rozenkruis en net als Hannie gevraagd om vanavond dit webinar te verzorgen. Ik zal proberen de techniek-kant te doen en ook met Hannie in gesprek te gaan over uw vragen. Hannie, jij hebt deze tekst geschreven. Zou je iets kunnen vertellen over hoe je hiertoe gekomen bent?

Hannie: ‘Ik was een poos geleden, toen het nog kon, in Stockholm voor een lang weekend, en terwijl we door de stad slenterden werd ik ineens getrokken naar een billboard, gemaakt door een kunstenaar zo bleek, en op dat billboard stond te tekst: ‘Everything else has failed, don’t you think it is time for love?’ Dus: ‘Al het andere heeft gefaald, denkt u ook niet dat het de hoogste tijd is voor liefde?’ Die tekst trof mij gewoon omdat hij zo eenvoudig en zo direct is. Maar ik vond de toon ook zo uitnodigend. Tegelijkertijd zit er ook urgentie in natuurlijk. Ik werd er gewoon even heel vrolijk van toen ik hem zag en voor mij was het billboard, en ik denk dat het mij daardoor ook zo trof, een uiting van liefde zelf. In ieder geval is die tekst mij bijgebleven en heeft mij geïnspireerd tot het schrijven van de tekst die wij zometeen gaan beluisteren.

TEKST VAN DE BEZINNING ‘LIEFDE OVERWINT ALLES’

EEN SELECTIE VAN DE VRAGEN DIE WERDEN GESTELD EN BESPROKEN:

  • Hoe doe je dat ik de praktijk van het in het dagelijkse leven? Is het neutraliteit of objectiviteit?
  • Hoe houd je de vlam van de liefde in jezelf brandende?
  • De natuur is soms heel gruwelijk, bijvoorbeeld een roofdier dat een ander dier verslindt. Hoe verbinden we dat met het idee van de kosmische liefde?
  • Is zonder oordeel naar je beperkingen kijken ook een vorm van liefde?
  • Komt ‘heb God lief’ in de buurt van ‘heb jezelf lief’ of staan die twee juist lijnrecht tegenover elkaar?
  • Het vermogen om een ander in te voelen, empathie, is dat de ander in je?
  • Is seksualiteit een ultieme ode aan de goddelijke liefde?
  • Als je jezelf waardeert en respecteert, kun je dat dan ook een ander bieden?

DOWNLOAD HET BOEKJE ‘WEG VAN LIEFDE’ (GRATIS PDF)