Spirituele Kerst: De heilige nachten en dagen tussen Kerstmis en Driekoningen bewust beleven

BESTEL SPIRITUELE KERST

In onze tijd zoeken veel mensen naar een spirituele verdieping. Dit geldt ook met betrekking tot de tijd van de Heilige Nachten tussen Kerstmis en Driekoningen. Juist in deze bijzondere tijd van het jaar kan op een nieuwe manier ontdekt worden. […]

Lang geleden maakte Olav Åsteson in de donkere wintertijd tussen Kerstmis en Driekoningen een heel bijzondere ervaring door, die als een inwijding in de grote geheimen van het bestaan kan worden gezien. Olav was na deze ervaring spiritueel sterker geworden en voelde zich meer voorbereid op zijn verantwoordelijke taak. Zo geldt het voor een ieder van ons. Het leven in onze tijd vraagt veel aan visie en besluitvaardigheid. Het concreet werken met de Heilige Nachten schenkt een inspirerende mogelijkheid om meer bewust en bevlogen het nieuwe jaar binnen te gaan.

De zogenaamde ‘Heilige nachten’ beginnen met de kerstnacht (24/25 december) en eindigen na de nacht van 5 op 6 januari op de ochtend van Driekoningen. De Heilige Nachten omvatten twaalf nachten volgen op de kerstnacht. Het gaat dus uiteindelijk om 1+ 12 = 13 nachten.

Van oudsher staat de tijd tussen Kerstmis en Driekoningen bekend als een tijd waarin dromen beter onthouden kunnen worden. Het lijkt alsof we in deze tijd van het jaar intenser bij onze dromen kunnen blijven en ze daardoor beter kunnen duiden. Deze tijd werd vroeger, in de noordelijke landen van Europa, ook wel de tijd ‘tussen de jaren’ genoemd.

Het was ook letterlijk een ‘tijd tussen de jaren’ . Men rekende toen een maand op 29,5 dagen, de periode van nieuwe maan tot nieuwe maan. Deze periode wordt tegenwoordig de synodische maanmaand genoemd. 12 keer 29,5 – 354. Er bleven dus ruim elf dagen (twaalf nachten) over om gelijk met het zonnejaar van ongeveer 365 dagen te komen. Men hield tijd over in de kalender.

De twaalf nachten na Kerstmis waren dus geen tijd, maar ruimte. In een oude runenkalender is deze tijd aangegeven als het moment tussen de jaren’ waarin ontmoeting, handwerk, gezelligheid slaap en zo nu en dan een flinke pul honingmede alle ruimte hadden.

In onze tijd wordt de tijd tussen Kerstmis en Driekoningen nog steeds als een bijzondere tijd van het jaar ervaren. Veel mensen hebben behoefte elkaar te bezoeken en gezellige dingen met de familie te doen. Een concert wordt bezocht of het kerstcircus. Er wordt een wandeling in ‘witte kerstsfeer’ door het bos gemaakt en ga zo maar door.

Maar daarnaast is er ook veel verlangen naar innerlijke verdieping en meditatieve momenten. Muziek, een verhaal of een goede gesprek kunnen dan helemaal op zijn plaats zijn. Meer en meer mensen gebruiken de tijd tussen Kerstmis en Driekoningen voor bezinning en verdieping.

Bron: Frans Lutters in De 12 heilige nachten – het droomlied van Olav Åsteson

BESTEL DE TWAALF HEILIGE NACHTEN

Tijdens de dertien heilige nachten, van 24 december tot 6 januari, is er sprake van een wereldrust of innerlijke stilte van de aarde zelf. Het is precies het verschil tussen de maancyclus van twaalf maandmaanden en de cyclus van de zon van twaalf zonnemaanden. Het aantal dagen dat je zou moeten aanvullen om van de jaarlijkse maancyclus (354 dagen) een jaarlijkse zonnecyclus (365 dagen) te manken, bedraagt precies 12 dagen. Ook de Germanen kenden deze wereldrust. 

Rudolf Steiner heeft gemoend dat gedurende de dertien heilige nachten de zaden van de aarde worden bevrucht door de geestelijke krachten van de sterren, waardoor in de lente de planten uit de aarde kunnen ontkiemen. De eigenlijke bevruchting is neit de versmelting van de stuifmeelkorrel in het vruchtbeginsel vande stamper – dat is alleen nog zaadvorming – maar de bevruchting van de aarde door de hemel gedurende de dertien heilige nachten. Die geestelijke krachten heeft de aardeziel opgenomen tijdens haar uitademing met midzomer. Met midwinter, als de ziel van de aarde ingeademd is, bevruchten deze geestelijke krachten van de planeten de zaadkrachen in de aarde.[…]

Er is altijd gezegd dat de twaalf heilige nachten tot en met 5 januari staan voor de twaalf maanden van het jaar De eerste heilige nacht representeert januari voor het komende jaar en de twaalfde heilige nacht representeert december voor het komend jaar. De laatste heilige nacht is dan een synthese voor het hele jaar.[…] 

De dromen die je in de dertien heilige nachten hebt, kunnen in dezelfde volgorde een voorspellend karakter hebben ten aanzien van de volgende twaalf maanden van de zodiak. De eerste heilige nacht komt mijns inziens overeen met de eerste heilige maand: 21 december tot en met 20 januari. De op één na laatste macht is te vergelijken met de laatste maand: 21 november tot en met 20 december De laatste heilige nacht is dan weer een synthese van alle voorgaande heilige nachten. 

De dertien heilige nachten, sterrenbeelden en geestelijke hiërarchieën

 1. 24-25 december, Steenbok, Capricornicus, mineralenrijk
 2. 25-26 december, Waterman, Aquarius, plantenrijk
 3. 26-27 december, Vissen, Pisces, dierenrijk
 4. 27-28 december, Ram, Aries, mensen
 5. 28-29 december, Stier, Taurus, engelen
 6. 29-30 december, Tweelingen, Gemini, aartsengelen
 7. 30-31 december, Kreeft, Cancer, vorstendommen
 8. 31 december – 1 januari, Leeuw, Leo, krachten
 9. 1-2 januari, Maagd, Virgo, overheden
 10. 2-3 januari, Weegschaal, Libra, heerschappijen
 11. 3-4 januari, Schorpioen, Scorpio, tronen
 12. 4-5 januari, Boogschutter, Sagittarius, cherubijnen
 13. 5-6 januari, synthese, serafijnen

Bron: Roland van Vliet in ‘Wie denken de mensen dat ik ben – Christologie van de liefde’

De kerstperiode is ideaal om kennis te maken met en je verder te verdiepen in een weg van spirituele bewustwording en vernieuwing die je kunt gaan. Dat kun je doen aan de hand van het gratis online-programma Spirituele Kerst, dat ontwikkeld is voor de periode van 22 december tot en met 6 januari. Door de teksten die je dagelijks per e-mail ontvangt te lezen en/of te beluisteren, schep je een ontvankelijkheid voor een bijzonder spiritueel proces: de lichtgeboorte in jezelf. Dat kerstwonder is het ontwaken en werkzaam worden van het goddelijke in je. Dat is het begin van een volstrekt nieuwe spirituele weg die nooit eindigt.

De kerstvakantie heeft in de Engelse taal een betekenisvolle benaming: holidays. Dat betekent letterlijk ‘heilige dagen’, dagen die je kunt beschouwen als een geschenk om je te richten op heling in de meest uitgebreide zin van het woord. Het zijn dagen waarin je ‘leeg’ mag zijn van je gebruikelijke beslommeringen, zodat je vervuld kunt worden van helende krachten. Het woord vakantie is afgeleid van het woord ‘vacant’ dat ‘leeg’ betekent terwijl het woord ‘heilig’ verwant is aan ‘heel, heel zijn’.

Volgens meerdere tradities staan de kosmische poorten “tot het goddelijke” wijd open in de periode van 24 december tot en met 6 januari. Er wordt wel gesproken over de Kerstnacht en de twaalf heilige nachten die daarop volgen tot Driekoningen of Epifanie. Dit idee is niet gebaseerd op historische gebeurtenissen van ruim tweeduizend jaar geleden, maar op kosmische processen.

De dagteksten met de beschouwingen zijn geïnspireerd op geselecteerde hoofdstukken uit het Aquarius Evangelie. Dat is een boek dat Levi Dowling publiceerde in 1908, en dat nu niet meer in druk in de Nederlandse taal beschikbaar is. Het Aquarius Evangelie is gekozen omdat het de essentie van het innerlijke christendom bijzonder krachtig en zuiver weergeeft. Innerlijk christendom wordt ook wel oorspronkelijk christendom, esoterisch christendom of gnostiek christendom genoemd. Het gnostieke christendom plaatst het goddelijke in de mens, het uiterlijke christendom verklaart dat het goddelijke uitsluitend buiten de mens is. Bovendien is er in het Aquarius Evangelie aandacht voor andere wereldreligies, die allemaal aspecten tot uitdrukking brengen van wat we de ‘universele wijsheidsleer’ kunnen noemen.

We raden aan om de dagtekst uit het Aquarius Evangelie te lezen vlak voor het slapen gaan en bijbehorende toelichting de volgende dag vlak na het opstaan. Zo eindig en begin je iedere dag met gerichtheid en openheid. Je neemt het verhaal mee in je slaap, waar het onbewust bronnen van innerlijk weten kan openen. En de beschouwing kun je gedurende de dag meedragen in je hart.

Bron: Spirituele Kerst – Handreiking voor bezinning en bezieling rondom Kerstmis en Oud en Nieuw

BESTEL SPIRITUELE KERST