Bart Cornelissen in radio-interview over ‘De gnosis in actuele openbaring’ door J. van Rijckenborgh

DOWNLOAD THE GNOSIS IN PRESENT DAY MANIFESTATION (FREE PDF)

BESTEL DE GNOSIS IN ACTUELE OPENBARING

Op zaterdag 12 februari  2022 was Bart Cornelissen in de uitzending van Hello Radio Spirituality. Hij ging in op vragen over het boek De Gnosis in actuele openbaring van Jan van Rijckenborgh , medeoprichter van de Internationale School van het Gouden Rozenkruis. Bart maakte op 12-jarige leeftijd kennis met het jeugdwerk van het Rozenkruis op het conferentiecentrum Noverosa. Hij werd leerling van de geestesschool en is dat altijd gebleven. In het interview draagt hij de een gedeelte voor uit  De Gnosis in actuele openbaring, en vertelt waarom die tekst hem zo aanspreekt.

De eerste druk van het boek De Gnosis is actuele openbaring verscheen in 1955. Het is samengesteld uit bewerkte toespraken die Jan van Rijckenborgh (fakkeldrager van het Rozenkruis 21) heeft gehouden voor de toenmalige leerlingen van de School van het Rozenkruis tijdens tempeldiensten op conferentiecentrum Renova in Bilthoven in 1953 en 1954. Wat hij toen voorzag, is nu voor een belangrijk deel gerealiseerd en voltrekt zich nu. ‘De Gnosis in actuele openbaring’ is deel 2 van de 6-delige Renova-bibliotheek.

Een gedeelte uit hoofdstuk 4 van deel 5 (voorgedragen in het vraaggesprek)

Stelt u zich voor dat u het heerlijkste kerstgeschenk dat de mens ooit geschonken kan worden binnenkort zult ontvangen: de lichtgeboorte Gods. Uw zielestaat is dan fundamenteel veranderd. U staat dan in het serene lichtveld van de geestesschool en een onzegbare vrijheid en vrede is in u gedaald. De oude ziel is verdwenen en de nieuwe ziel is in de oude staat van zijn geboren. Dan is dat nog pas het begin van het proces van transfiguratie. Op basis hiervan volgt de schepping op een hoger plan, de realisatie van de geestziel, de Alchemische Bruiloft.

Maar in overeenstemming met de ziel moet ook nog een nieuwe persoonlijkheid worden opgebouwd. De nieuwe ziel moet hierin kunnen wonen, zich hierin kunnen uitdrukken. En dit zouden we kunnen aanduiden als het gebruik van de nieuwe scheppingskracht op een lager plan. Het gaat immers uiteindelijk om een volledige vernieuwing naar geest, ziel en lichaam.

Nog steeds opgenomen in onze gezamenlijke voorstelling van de lichtgeboorte Gods in u, bent u natuurlijk volledig en van harte bereid eraan mee te werken dat uw oude lichamelijkheid wordt opgeheven. U werkt er bewust aan mee, zeer intelligent en met grote blijdschap. Niet om dat oude gewaad aan de kant te zetten zodra het nieuwe persoonlijkheidsvoertuig er is. Nee, zeker niet, want wij weten dat op de weg naar bevrijding de zelfofferande in mensheidsdienst van het grootste belang is.

Niet ik-bevrijding, maar mensheidsbevrijding is het doel. Zo lang mogelijk en tot de laatste snik zal het nieuwe zielewezen het lichaam in stand houden om de mensheid, de zoekers naar bevrijding, te kunnen dienen.

De nieuwe ziel zan dan ook bewoner zijn van twee werelden, ook al verlangt zij er nog zo hevig naar voortdurend in haar nieuwe gestalte in het nieuwe levensveld te zijn. Zolang het mogelijk is zal zij blijven arbeiden in de uitdrukkingsvorm van de oude ziel in dienst van wereld en mensheid.

DOWNLOAD THE GNOSIS IN PRESENT DAY MANIFESTATION (FREE PDF)

BESTEL DE GNOSIS IN ACTUELE OPENBARING