Wandellust, de mooiste wandelplekken in Nederland – boek van Cynthia Schultz over wandelen in de natuur

BESTEL WANDELLUST – DE MOOISTE WANDELPLEKKEN IN NEDERLAND

Nu de schitteren kleuren van de herfst nog maar even te aanschouwen zijn, is het een aanrader om de natuur in te gaan. Lifestyleblogger Cynthia Schultz beschrijft en toont in haar nieuwe boek ’Wandellust – de mooiste wandelplekken in Nederland’ 22 natuurgebieden die ze prachtig vindt en aanraadt als wandelplek. Het prachtig uitgevoerde boek met vele foto’s bevat algemene wandeltips, geen concrete wandelroutes.

Lijkt wandelen je saai of denk je bij wandelen aan wandelschoenen, windjacks en stokken? Wandelen is zoveel meer! Lifestyleblogger Cynthia Schultz laat je zien waarom wandelen een van haar passies is. Na een periode van teveel stress ontdekte Cynthia hoe heerlijk het is om door bossen en velden te struinen. Niet alleen kun je je hoofd helemaal leegmaken, maar je komt ook nog eens op goede ideeën! 

In ‘Wandellust’ deelt Cynthia haar mooiste wandelplekken: sprookjesachtige bossen, prachtige heidevelden, woeste zandvlaktes en bruisende steden. Ze vertelt je wat je er allemaal kunt zien en hoe je wandelen kunt combineren met dieren spotten en vogels kijken. Ook geeft ze tips voor waar je bijzonder kunt overnachten. Wandelen kun je integreren in je dagelijks leven en de mooiste natuur vind je gewoon om de hoek, overal in Nederland! 

BESTEL WANDELLUST – DE MOOISTE WANDELPLEKKEN IN NEDERLAND

WANDELEN = LEVEN

Toen ik een jaar of 22 was, ontdekte ik hoe heerlijk het is om te wandelen. Hoeveel rust het in je hoofd oplevert als je meer te voet doet en hoe ontspannend het is om urenlang rond te dwalen in een natuurgebied. Wandelen heeft mij immens veel gebracht. Van het ontdekken van de mooiste plekken tot minder stress en veel goede ideeën.

Ik ben Cynthia Schultz en ik wandel elke dag. Zonder uitzondering. Waar ter wereld ik ook ben, ik trek mijn schoenen aan en ga een ‘blokje om’. Ik wandel 8 tot 10 kilometer per dag, het liefst in de natuur, maar te voet een nieuwe stad verkennen vind ik ook leuk. Ik ben gaan wandelen toen ik merkte dat ik veel stress had, veel te druk was in mijn hoofd en het lastig vond om te ontspannen. En ik was zo lui! Daar wilde ik ook wat aan doen. Ik ben nooit echt een sporter geweest, maar dacht wel: wandelen, dat kan ik. En dus besloot ik, van de een op de andere dag, tienduizend stappen te gaan zetten. Elke dag opnieuw. En dat doe ik nu, jaren later, nog steeds.

Wandelen is iets wat ik heb verweven in mijn dagelijks leven. Ik loop naar afspraken, naar het station, naar de supermarkt. De benenwagen is mijn vaste vervoersmiddel.

Sinds mijn negentiende ben ik internetondernemer en in het dagelijks leven waarin ik een bedrijf run, een blog bijhoud en veel contact heb met lezers en klanten via social media is wandelen voor mij een manier om tot mezelf te komen. Om mijn hoofd leeg te maken en alles weer op een rijtje te zetten. Om even helemaal los te komen van werk, prikkels en al die dingen die ‘moeten’.

Ik ben geen wandelaar die je voorbij ziet benen in een afritsbroek en op wandelschoenen met wandelstokken en een rugzak. Ik ga niet op wandelvakantie en loop in een weekend ook geen 50 kilometer. Wandelen is voor mij eerder een manier van leven.

BEGINNEN MET WANDELEN

Wandelen is fantastisch, en als je een beetje op mij lijkt, gaat wandelen je oneindig veel geluk brengen. Een aantal tips als je net begint:

  • Maak de eerste wandelingen niet te lang. Begin met wandelingen van 3 tot 4 kilometer, of van een halfuur tot drie kwartier.
  • Probeer zoveel mogelijk te wandelen. Niet alleen in de natuur, maar ook naar het station of de supermarkt. Train je wandelspieren!
  • Maak de drempel om te wandelen zo klein mogelijk. Maak het jezelf zeker niet te moeilijk met een hele wandeloutfit en gadgets. Je kunt gewoon beginnen met wandelen in je spijkerbroek en op je sneakers. Sterker nog, zo wandel ik eigenlijk nog steeds.
  • Ik wandel het liefst alleen, maar krijg van beginnende wandelaars vaak te horen dat ze het lastig vinden om alleen met hun gedachten te zijn en daarom onderweg muziek of een luisterboek opzetten. Dat mag natuurlijk, maar dan mis je wel veel moois. Het gefluit van de vogels, bijvoorbeeld, of het geruis van de bomen. Het gekraak van takjes onder je voeten. Het geroffel van een specht. De wind die door het riet waait… Probeer daar actief naar te luisteren. Uiteindelijk zal je geen muziek of luisterboek meer nodig hebben. De natuur geeft zoveel mooiere geluiden. Zie ook de wandelmeditatie op pagina 146.

FRIESLAND: TERSCHELLING, DE BOSCHPLAAT

In Friesland, op Terschelling, vind je de Boschplaat. Dit gebied voelt voor mij echt als het einde van de wereld. Ver weg van alles. Ook van de zorgen en stress van het gewone leven. Op Terschelling voelt het lichter. Ondanks het feit dat het – voor mij althans – een van de mooiste natuurgebieden van Nederland (en misschien zelfs van de wereld) is, is het hier altijd rustig – op het gekwetter van de vele vogels na dan. Tijdens mijn wandelingen hier kom ik bijna nooit mensen tegen. Met zijn 4400 hectare is het dan ook behoorlijk groot. Ik loop van duinen en kwelders zo het strand op of een bos in. Een wandeling hier is nooit hetzelfde. Ik vergeet ook altijd welk paadje ik de vorige keer nam. Als het einde van de zomer nadert en de herfst lang- zaam zijn intrede doet, ga ik graag met bevriende chef-kok Sander paddenstoelen plukken, waar we later mee gaan koken. Op het wad gaan we ook nog op zoek naar zeekraal en zeevenkel.

strand, bos, duinen, slenken, wad & kwelders

De Boschplaat beslaat eenderde van Terschelling, maar was vroeger een los eiland. Tussen 1931 en 1937 werd de zandplaat verbonden met Terschelling doordat er een kunstmatige duinenrij werd aangelegd. Inmiddels is de Boschplaat een Europees natuurreservaat en daarmee een van de belangrijkste natuurgebieden van Europa. Je vindt er een breed strand, het grootste natuurlijke bos van de Waddenzee, duinen, slenken, wad en kwelders. Kwelders zijn vegetatiegebieden op de grens van zoet en zout water. In de kwelders op de Boschplaat groeien vele verschillende soorten planten en het zijn belangrijke broedplaatsen voor vogels. Er leven hier meer dan 65 vogelsoorten en er broeden er duizenden. Vandaar ook dat je sommige kwelders en stukken duin in bepaalde tijden van het jaar niet mag betreden.

de wierschuur

Aan de zuidkant van het eiland op de Boschplaat staat sinds 1906 de Wierschuur. In deze schuur werd vroeger zeegras gedroogd, dat daarna kon worden gebruikt als kussen- of matrasvulling. Voor de boeren was dit een leuke bijverdienste. Maar in de jaren dertig spoelde er door de bouw van de Afsluitdijk veel minder zeewier aan, waardoor het werk niet meer genoeg geld opleverde. Sindsdien is de schuur een groepsaccommodatie. De Wierschuur staat buiten de dijk en staat dus regelmatig onder water. Daarom wordt de kampeerboerderij alleen van half april tot half oktober gebruikt. Rondom de Wierschuur, iets meer richting het wad, kun je goed wildplukken. Je vindt er veel zilte groenten, zoals zeekraal, zeevenkel en lamsoor.

lekker donker

Sinds 2015 is de Boschplaat een zogenoemd Dark Sky Park, een van de honderd wereldwijd. Dat betekent dat hier zo weinig lichtvervuiling is dat je ’s nachts waanzinnig goed de sterren kan zien. Doordat er geen mensen wonen is het intens donker, maar ook doordat er ten noorden van Terschelling pas in Noorwegen – 600 kilometer Noordzee verderop – weer licht wordt gebruikt.

Ga dus zeker een keer ’s avonds laat of ’s ochtends heel vroeg de Boschplaat op. Je zult ademloos naar boven staan kijken, dat kan ik je beloven. En die geluiden… Je hoort vooral de vogels, en dat is ’s nachts een heel andere belevenis dan overdag.

Het beste moment om naar het Dark Sky Park te gaan is bij nieuwemaan. Dan heb je namelijk geen last van het maan licht. Check www.kalender-365.nl/maan/maanstanden.html om te kijken wanneer dit is. Elke maand is het een keer nieuwemaan, maar bij een andere maanstand zul je ook zeker van de wandeling genieten. Zo’n wandeling kun je ook bij Staatsbosbeheer boeken, dan ga je met een boswachter; maar alleen kan natuurlijk ook.

drenkelingenhuisje

Op de Noordzee was het vroeger niet altijd goed toeven: er waren veel schipbreuken en ongelukken. In 1863 vond een van de grootste scheepsrampen op de Noordzee plaats. Nadat het schip gekapseisd was, lag het strand bezaaid met lijken. Toen besloten de Terschellingers een drenkelingenhuisje op de Boschplaat – toen nog een los eiland – te zetten. Dit huisje bood bescherming tegen wind, water en zand, maar er zat ook een ‘sjouw’ in. Dat was een soort bol die de drenkeling omhoog kon hijsen, zodat de eilanders wisten dat iemand hulp nodig had.

Dit drenkelingenhuisje is door weer en wind omvergeblazen. Het huisje dat nu op het strand staat, is een replica. Het is nog steeds een plek waar je als wandelaar kunt schuilen voor het weer. Het huisje staat bij paal 24, wat vanaf de strandopgang bij Heartbreak Hotel in Oosterend nog zo’n 6 kilometer lopen is. Je kunt over het strand lopen, maar natuurlijk ook de duinen in gaan om zo meer van de Boschplaat te zien.

INHOUD

Inleiding
Wandelen = leven
Friesland: Terschelling, de Boschplaat
Friesland: Terschelling, de Noordsvaarder
Wandelen is gezond
Groningen: Noordlaarderbos
Groningen: Leinwijk
Wandelen en creativiteit
Gelderland: Zwolse Bos
Gelderland: Heerderstrand
Wandelgear
Drenthe: De Hondsrug, Gasselterveld
Off the grid met cabiner
Drenthe: De Strubben-Kniphorstbosch
Overijssel: Vechtdal
Tips om meer te wandelen
Overijssel: Weerribben
Overijssel: Buurserzand
Vogelen
Flevoland: Oostvaardersplassen
Utrecht: De Kromme Rijn
Wandeltips van boswachter Tim
Utrecht: De Soesterduinen
Noord-Holland: De Schoorlse Duinen
Wandelen met kinderen
Noord-Holland: Texel, De Slufter
Noord-Brabant: De Oude Warande
Wandelmeditatie
Zuid-Holland: De Slikken van Flakkee
Zeeland: Zoutelande
Weekend wandelen en wijn
Zeeland: Veere en het Veerse Meer
Zuid-Limburg: Maastricht en het Jekerdal
De Cariben: Saba, Mount Scenery
Fotoverantwoording
Dankwoord

Bron: ‘Wandellust, de mooiste wandelplekken in Nederland’ door Cynthia Schultz

BESTEL WANDELLUST – DE MOOISTE WANDELPLEKKEN IN NEDERLAND