Friedrich Schiller boeken

1 Goethe – Schiller, briefwisseling
Een intensieve uitwisseling van ervaringen en ideeën van twee volstrekt tegengesteld geaarde genieën. De schrijver en natuurwetenschapper Goethe (1749 1832) leeft in zijn waarnemingen van de zintuiglijke werkelijkheid, de dichter-filosoof Schiller (1759 1805) in de begrippen welke hij ontleent aan de ideële wereld. De fenomenologische empirist en de idealistische rationalist vinden elkaar in hun streven naar waarheid en schoonheid. Hun wederzijdse commentaar, aanmoediging en kritiek bevruchten aantoonbaar hun kunstzinnige en wetenschappelijke productie. In de periode van hun vriendschap en samenwerking (1794 1805) schreef Schiller

zijn belangrijkste werken, waaronder het filosofische essay Über die aesthetische Erziehung des Menschen en de dramatische trilogie Wallenstein. Goethe schreef zijn Balladen, Wilhelm Meisters Lehrjahre en Hermann und Dorothea, hij nam Faust opnieuw ter hand, en werkte aan zijn Farbenlehre. Samen verrichtten zij de redactie van het door Schiller opgerichte tijdschrift Die Horen en de jaarlijkse Musenalmanach, waarvoor zij de roemruchte polemische distichons Xenien schreven.

BESTEL GOETHE SCHILLER, BRIEFWISSELING

2 Goethe en Schiller, het verhaal van een vriendschap – Rüdinger Safranski
In ‘Goethe en Schiller’ vertelt meesterbiograaf Rüdiger Safranski het verhaal van een uitzonderlijke vriendschap, maar ook van een groots moment in de Duitse geschiedenis: het gouden tijdperk van de geest. Goethe (fakkeldrager van het Rozenkruis 11) en Schiller zeiden beiden over elkaar dat de andere de belangrijkste persoon in zijn leven was geweest. De uitersten raakten elkaar: intuïtie en gevoel bij Goethe, intellect en wilskracht bij Schiller. Hun vriendschap, met al zijn conflicten en spanningen, heeft hen beide tot topprestaties aangespoord. Schiller schreef zijn klassieke drama’s en kreeg ze, met hulp van Goethe, daadwerkelijk opgevoerd. Goethe beleefde dankzij Schiller een tweede creatieve jeugd. Schiller heeft Goethe tegelijk bewonderd, benijd en gehaat. Goethe ervoer de komeetachtige opkomst van Schiller als bedreiging.

LEES MEER OVER GOETHE EN SCHILLER, HET VERHAAL VAN EEN VRIENDSCHAP

BESTEL GOETHE EN SCHILLER

3 Brieven over de esthetische opvoeding van de mens – Friedrich Schiller
‘Brieven over de esthetische opvoeding van de mens’ – het opus magnum van van Friedrich Schiller – behoort tot de belangrijkste filosofische werken van de Duitse Romantiek. Met de zijns inziens catastrofale gevolgen van de Franse Revolutie voor ogen, komt Schiller ertoe geen heil meer te verwachten van politieke middelen en alleen het niet-politieke middel van de kunst in staat te achten de moderne maatschappij te humaniseren. Het spel van de kunst zou de mens pas echt vrij maken. Schillers gedurfde verhandeling is tot op de dag van vandaag van grote invloed. Zijn analyse van de maatschappij, interpretatie van de geschiedenis en opvatting van kunst zijn een bron van inspiratie geweest voor pedagogisch onderzoek naar het spel, en voor historici en filosofen als Johan Huizinga (vooral bekend door Herfsttij der middeleeuwen), Jürgen Habermas, Richard Rorty, Jean-Luc Nancy en Jacques Rancière.

LEES MEER OVER BRIEVEN OVER DE ESTHETISCHE OPVOEDING VAN DE MENS

BESTEL BRIEVEN OVER DE ESTHETISCHE OPVOEDING VAN DE MENS