Artikel van Paul Steenhuis in cultureel supplement van NRC over de tentoonstelling ‘De Rozenkruisers Revolutie’

LEES OF BELUISTER HET HELE ARTIKEL OP DE WEBSITE VAN NRC

Hieronder volgt het begin van een artikel uit het dagblad NRC over de tentoonstelling De Rozenkruisers Revolutie – traditie en vernieuwing. Paul Steenhuis schreef het voor het cultureel supplement van donderdag 30 juni 2022.

DE ROZENKRUISERS: CHRISTENDOM MET EEN FLINKE SCHEUT EGYPTISCHE MYSTIEK

Het zijn religieuze vrijdenkers, de Rozenkruisers, met een sterk geloof in de goddelijke natuur, toont een expositie in Amsterdam.

Het idee dat God een kracht is – zoiets als de ‘The Force’ in de Star Wars-films – die alles doordrenkt en schept en dus ook in alles in de natuur is, inclusief onszelf, is in het Westen verloren geraakt. Dat komt doordat de christelijke God, anders dan bij andere, niet-Westerse religies, in plaats van een kracht een gestalte is geworden, ver van de wereld.

‘De focus ligt niet bij de natuur. En dat heeft ons in staat gesteld om te doen wat we hebben gedaan met de natuur’, zei godsdienstwetenschapper Karen Armstrong onlangs in NRC over dat moderne, Westerse wereldbeeld. De groeiende klimaatcrisis (webredactie: die overigens door veel wetenschappers niet als zodanig wordt erkend) is wat haar betreft mede een gevolg daarvan, legt ze uit in haar nieuwe boek Heilige Natuur.

Maar is dat zo? Zijn alle christenen het mythische idee kwijt dat alles doordrongen is van een goddelijke kracht, zoals in andere oude religies? Nee. Tenminste één groep westerse, religieuze vrijdenkers probeert al eeuwen dapper het mystieke idee te verkondigen dat alles in de natuur wél doordrongen is van een universele, goddelijke kracht. Dat zijn de Rozenkruisers.

Wie zij zijn, wat ze denken en wat hun invloed is, ook op kunstenaars van Mozart tot Mondriaan, is nu te zien in museum Embassy of the Free Mind (EFM) in Amsterdam op een …

LEES OF BELUISTER HET HELE ARTIKEL OP DE WEBSITE VAN NRC

BESTEL DE ROZENKRUISERS REVOLUTIE

LINKS NAAR ONDERWERPEN DIE VERDER IN HET ARTIKEL WORDEN GENOEMD:

LEES OF BELUISTER HET HELE ARTIKEL OP DE WEBSITE VAN NRC

KORTING OP ZEVEN BOEKEN OVER DE ROZENKRUISERS  VAN 1 JULI T/M 30 SEPTEMBER 2022