Boeken van en over Hildegard van Bingen

1 Brandend licht, zeven visioenen – Hildegard von Bingen
In de visioenen van de twaalfde-eeuwse abdis en mystica Hildegard van Bingen (1098-1179) smelten goddelijke inspiratie en menselijk intellect samen. Het vergaren van wijsheid is volgens haar een van de belangrijkste taken in het leven, omdat je zo God kunt vinden, deugdelijk kunt leven en zowel het persoonlijke als gemeenschappelijke voortbestaan kunt garanderen. Het leven op aarde is een pelgrimstocht. Verwarring, pijn en weerstand komen op ons pad, maar de sterke ziel volhardt en vindt kracht in blijdschap, standvastigheid, rechtvaardigheid en compassie. Hildegards visioenen leggen hier rekenschap van af en wijzen ons de weg, zodat wij ook volledige, bezielde personen kunnen worden. Brandend licht bevat zeven van Hildegards visioenen. Uit deze bloemlezing blijkt dat Hildegards zinnenprikkelende spiritualiteit en wijsheid nog altijd tot de verbeelding spreekt en ons, bijna duizend jaar later, nog steeds weet te inspireren.

LEES MEER OVER BRANDEND LICHT

BESTEL BRANDEND LICHT HARDBACK

BESTEL BRANDEND LICHT EBOOK

2 Drie spirituele werken: de Bijbel, de regel, de deugden – Hildegard van Bingen 
Hildegard van Bingen (1098-1179), een Duitse benedictijner abdis, is vooral bekend door haar visionaire en wetenschappelijke werken en door haar muziek. In ‘De Bijbel, de Regel en de Deugden’ zijn drie van haar kleinere aansprekende spirituele werken opgenomen. De teksten ‘Antwoorden op 38 vragen’ en ‘Verklaring van de Regel van de H. Benedictus’ zijn tot stand gekomen nadat monniken haar herhaaldelijk als visionaire en exegetische autoriteit raadpleegden. Zij zijn voor het eerst in het Nederlands vertaald en geven een fascinerend beeld van Hildegards interpretaties en uitleg. ‘Het Spel van de Deugden’ is een allegorische moraliteit. Het (muziek)stuk is een concrete voorstelling van het dilemma van elk mens die moet kiezen tussen de verlokkingen van de wereld en God.

BESTEL DRIE SPIRITUELE WERKEN

3 De geheimen van Hildegard von Bingen – Gerrit Jan Keizer
In de miniatuur ‘Die Seele und ihr Zelt’ van Hildegard von Bingen (1098-1179) stopt een diabolische figuur een bruine paddenstoel in een schaal met kazen. Volgens de Duitse kunsthistorica Müller-Ebeling verwijst dit naar de mycofobie of angst voor alles wat met paddenstoelen te maken heeft, die naar haar zeggen in de middeleeuwen opkwam. Zij gaat echter volledig voorbij aan de werkelijke betekenis van deze bruine paddenstoel en van alle andere symbolen in Hildegards miniaturen die te maken hebben met het ceremonieel gebruik en de verering van de vliegenzwam. Gerrit Jan Keizer heeft een uitgebreide studie gemaakt van de symbolen en verwijzingen die zij in haar teksten en miniaturen gebruikt. Zijn analyse maakt het aannemelijk, dat haar inspiratie mede voortkomt uit de hallucinaties of ‘visioenen’ en mystieke ervaringen of ‘openbaringen’ die zij met entheogenen opriep.

BESTEL DE GEHEIMEN VAN HILDEGARD VAN BINGEN

4 Leven en werken van Hildegard van Bingen – Hans Wilbrink
Hans Wilbrink Leven en werk van Hildegard van Bingen Hildegard van Bingen mag, meer dan achthonderd jaar na haar dood, rekenen op een grote belangstelling voor haar persoon en haar werk. Omdat zij zo veelzijdig was, komt die aandacht van verschillende kanten: van de paus in Rome, kerkhistorici, mediëvisten, herbaristen en, zeker ook, van hen die belangstelling hebben voor zingeving en spiritualiteit. In tal van teksten legt Hildegard getuigenis af van haar relatie met God, van haar contact met het Levende Licht, zoals zij dat noemt. En van daaruit geeft ze ook antwoorden op vragen van de zoekende mens van vandaag. Daarom blijft deze mystieke vrouw uit de twaalfde eeuw zo sterk in de belangstelling staan. In de heruitgave van deze veelgeprezen inleiding in het leven en werk van Hildegard wordt vooral veel gebruik gemaakt van haar teksten, om dichtbij het denken en de ervaringen van de mystica te blijven. Alle thema’s van deze veelzijdige vrouw komen aan bod: haar leven, de visioenen en de afbeeldingen daarvan, briefwisselingen, haar reizen en geneeskunst.

BESTEL LEVEN EN WERKEN VAN HILDEGARD VAN BINGEN

5 Symposia gezangen – Hildegard van Bingen
Al een paar decennia wordt de muziek van Hildegard van Bingen (1098-1179) wereldwijd beluisterd. Antifonen en responsories, hymnen en sequenties uit ‘Symphonia armonie celestium revelationum’ weerklinken in allerlei uitvoeringen. Maar net als bij de cantates van Bach kan men zich afvragen in hoeverre de abdis van de benedictinessen van Rupertsberg echt begrepen wordt. Wat bedoelde deze mystica en theologe uit de Middeleeuwen in wezen met haar verzen en composities, die fungeerden binnen een liturgische context? Deze eerste volledige vertaling van de Latijnse Symphonia van Hildegard van Bingen wil een sleutel zijn om de wereld van de ‘Sibille van de Rijn’, zieneres en theologe, wetenschapsvrouw en kunstenares, ook via haar poëzie toegankelijk te maken.

LEES MEER OVER SYMPHONIA GEZANGEN

BESTEL SYMPHONIA GEZANGEN