1 Jeroen Bosch, de schilder van visioenen en nachtmerries (e-book)
Als we aan Jeroen Bosch denken, denken we aan een wirwar van griezelige, helse en vreemde beelden. Bosch’ raadselachtige schilderijen roepen voor de beschouwer vele vragen op. Hij ging de geschiedenis in als ‘den duvelmakere’ (de schepper van duivels) en als schilder van satirische voorstellingen, maar hij was ook een vernieuwer van de bestaande beeldtraditie. In Jeroen Bosch geeft kunsthistoricus Nils Büttner een mooi beeld van de carrière van Jeroen Bosch, die voor de aristocratie en hoogste hofkringen schilderde. Büttner geeft inzicht in zijn werk en zijn sociale positie, en plaatst hem tegen de achtergrond van de cultuur en de maatschappelijke werkelijkheid van zijn tijd. Deze vlot geschreven en inzichtelijke biografie maakt de bijzondere schilderijen van deze grootse schilder voor iedereen toegankelijk.
2 Breugel, de schilder van boeren en heiligen (e-book)
Pieter Bruegel de Oude is een fenomeen. Zijn werken zijn ruim 450 jaar oud, maar nog steeds meer dan indrukwekkend. Al tijdens zijn leven was hij beroemd en beroemd is hij gebleven. Terecht, volgens Büttner, die laat zien waarom Bruegel zo spannend is: de verborgen details in zijn schilderijen waarmee hij de waanzin van de mensheid laat zien. Büttner kijkt door de ogen van het toenmalige publiek naar de schilderijen van Breugel. Wat zagen zij? Wie kochten zijn werken? Hoe weerspiegelt het werk de maatschappij waarin hij leefde? Büttner vertelt prachtig over Bruegels tijdgenoten, de plaatsen waar hij woonde en over zijn reizen. Zo krijgen de meesterwerken als De toren van Babel, De kindermoord te Bethlehem en De boerenbruiloft een historische achtergrond. Met deze kennis worden de schilderijen van Bruegel nog fascinerender.
3 Rembrandt, de schilder van licht en schaduw (e-book)
In Rembrandt neemt de bekende kunsthistoricus Nils Büttner de lezer mee naar de Gouden Eeuw. Büttner presenteert aan de hand van bronnen uit Rembrandts tijd een genuanceerde kijk op diens leven en op de betekenis van zijn werk. Naast het fascinerende levensverhaal legt Büttner ook perfect uit wat het effect is van het bijzondere licht in Rembrandts schilderijen.
Hij laat bijvoorbeeld zien dat de kijker door het licht geattendeerd wordt op bepaalde emoties van afgebeelde personen. Ook misverstanden over Rembrandts leven die door de jaren heen hebben postgevat, worden door Büttner rechtgezet. Zo was Rembrandt aan het einde van zijn leven helemaal niet zo armlastig als vaak wordt beweerd. Rembrandt, de schilder van licht en schaduw is een vlot leesbaar en fascinerend levensverhaal van een wereldberoemd kunstenaar. Het geeft de lezer een inzicht in het leven en werk van Rembrandt.
4 Rubens, de schilder van mythen en goden (e-book)
Zijn tijdgenoten prezen Peter Paul Rubens als ‘God van de schilders’, en tot op de dag van vandaag wordt hij als de belichaming van de barokke schilderkunst beschouwd. Hij schiep portretten, landschappen en politieke allegorieën, maar wijdde zich vooral aan voorstellingen van mythologische taferelen en religieuze werken in de geest van de katholieke hervorming. Het oeuvre van Rubens, dat bestaat uit meer dan 1400 schilderijen en schetsen, is overweldigend. In Rubens schetst kunsthistoricus Nils Büttner het leven van de Vlaams-Nederlandse schilder en presenteert hij diens werk in al zijn diversiteit. Aan de hand van beelden en biografische context geeft Büttner inzicht in de maatschappelijke positie van Rubens, vanaf zijn beginjaren in Italië tot aan zijn tijd aan de Europese hoven, en hoe die zijn werk op meerdere fronten beïnvloedde. Rubens verkeerde in dezelfde kringen als de rijken, machtigen en intellectuelen van zijn tijd, maar dat was niet altijd zo geweest. Büttner brengt deze grootheid uit de schilderkunst op overtuigende wijze tot leven.
5 Vermeer, de schilder die de tijd stilzet
Büttner geeft een heldere analyse van Vermeers schilderkunst en schetst een rijk beeld van het zeventiende-eeuwse Delft waarin de schilder leefde. Een onmisbaar boek voor kunstliefhebbers – met afbeeldingen in kleur van alle schilderijen van Johannes Vermeer. Wie kent Het melkmeisje en Meisje met de parel niet? Johannes Vermeer (1632-1675) heeft als weinig andere kunstenaars onze visie op het zeventiende-eeuwse Nederland gevormd met zijn onvergetelijke portretten en prachtige interieurschilderijen. In Vermeer kijk je met de bekende kunstkenner Nils Büttner mee naar de fascinerende schilderijen van deze wereldberoemde schilder. Naast een heldere uitleg over diens schilderkunst geeft Büttner ook een veelzijdig beeld van de periode waarin Vermeer leefde. Tijdgenoten, onder andere Rembrandt, thematiek in de schilderkunst van de zeventiende eeuw, de politiek-economische situatie van Nederland en de rol van Delft komen kort en bondig aan bod. Ook vertelt Büttner over de verhalen die op de schilderijen worden verbeeld en die voor een kijker in de huidige tijd meestal moeilijk te doorgronden zijn. Daarmee worden de schilderijen nog mooier en wordt het genie van Vermeer nog groter.