De mens als kruispunt tussen tijd en eeuwigheid – symposion op zondag 17 oktober 2021 in Bilthoven

Als mens zijn we onderhevig aan tijd en verandering – we weten er alles van. Maar in de universele wijsheid wordt ons voorgehouden dat wij het eeuwige leven kunnen ‘winnen’. Wat wordt daarmee bedoeld? Die vraag stond centraal op het symposion De mens als kruispunt tussen tijd en eeuwigheid dat Stichting Rozenkruis in samenwerking met het Bijbels Museum organiseerde op zondag 17 oktober 2021 op het landgoed Renova in Bilthoven. Download folder (pdf) 

In de Bijbel en in andere Heilige boeken en geschriften uit alle tijden en culturen wordt de weg van sterfelijkheid naar eeuwigheid in verhalen, gedichten en gelijkenissen verbeeld, overgedragen en daarmee voorbereid.

Filosofen uit de oudheid ontwikkelden er ideeën en theorieën over die nog steeds doorwerken. We zien het beeld oprijzen van de mens als ‘kruispunt’ tussen tijd en eeuwigheid. Herkennen we hierin onszelf of het leven? Kunnen we er iets voor doen of juist laten? Moeten we wachten op iets dat in de toekomst komen gaat, of vinden we de eeuwigheid in het hier en nu? Sprekers en dichters met verschillende achtergronden stonden stil bij deze vragen.

De dag werd geleid door Carolien Croon, directeur van het Bijbels Museum en initiatiefnemer van de tentoonstelling ‘Tijd en Eeuwigheid. Poëzie in beeld en woord’, die op dit moment het land doorgaat. Musici verklankten, zoals op elk symposion, de inspiratie die in de verschillende voordrachten aanwezig is. Het harpduo Carla Bos en Wendy Rijken verzorgden sublieme optredens.

Deelnemers waren harte welkom vanaf 9.30 uur. Om 10.00 uur startte het programma en rond 15.15 werd de dag besloten met thee en wat lekkers. Tussendoor werd een vegetarische lunch geserveerd en was er gelegenheid voor een wandeling over het landgoed en een bezoek aan de boekwinkel.

PRAKTISCHE INFORMATIE

  • Datum: zondag 17 oktober 2021
  • Tijd: van 09.30 tot 15.15 uur
  • Locatie: Landgoed Renova
  • Adres: Maartensdijkseweg 1, Bilthoven
  • Openbaar vervoer: Van NS-station Bilthoven reed een taxi voor € 2,50; bellen: 035-6668241
  • Geen QR-code nodig
  • Pentagram boekwinkel is de hele dag geopend
  • Parkeren: gratis
  • Toegang: € 50,- incl. vegetarische lunch; voor studenten: € 15,-
  • Inschrijven en betalen: via Eventbrite

CITATEN OP DE PANELEN IN DE HAL

De oplossing van het raadsel van het leven in ruimte en tijd ligt buiten ruimte en tijd.
Ludwig Wittgenstein 

Wie in zich alle opzichten bewust is van de dood en de wedergeboorte van alle wezens, wie volslagen onthecht is, wie gezegend is en verlicht, die noem ik een ware meester.
Boeddha

Te weten wat eeuwigdurend is heet verlicht zijn. Niet weten wat eeuwigdurend is heet eigen ellende bewerken.
Lao Zi

De mens kan alleen werkelijk gelukkig zijn wanneer hij zijn ziel verbindt met de sferen van de hemel.
Hazrath Inayat Khan

Van alle schepselen in de natuur is alleen de mens tweevoudig: sterfelijk naar het lichaam en onsterfelijk naar de wezenlijk mens.
Hermes Trismegistus

Wie drinkt van het water dat ik hem zal geven, zal in eeuwigheid geen dorst meer krijgen. Maar het water dat ik hem zal geven, zal in hem een bron worden van water dat opwelt tot het eeuwige leven.
Jezus