Carolien Croon bij Marleen Stelling in het televisieprogramma ‘De nachtzoen’

BEKIJK DE TELEVISIE-UITZENDING

INSCHRIJVEN VOOR HET SYMPOSION

DOWNLOAD FOLDER OVER HET SYMPOSION OVER TIJD EN EEUWIGHEID (PDF)

Op zondag 17 oktober 2021 organiseert Stichting Rozenkruis in samenwerking met het Bijbels Museum het symposion De mens als kruispunt tussen tijd en eeuwigheid op het conferentiecentrum Renova in Bilthoven. Carolien Croon is dan moderator. Op 3 december 2019 was zij in het programma ‘De nachtzoen’. Hieronder volgt de transcriptie van het gesprek dat zij daarvoor had met Marleen Stelling.

Marleen: Je weg vinden als mens is niet iets wat de meesten lukt in een dag of drie. Deze directeur van het Bijbels Museum zoekt voortdurend naar haar bestemming, door de moeilijkheden heen. De Bijbelse Jozef is haar steun en toeverlaat. Een tweede nachtzoen van Carolien Croon. Carolien, jij hebt iets met Jozef hè, uit de Bijbel?

Carolien: Ja dat klopt. Eigenlijk gaat een Bijbels personage een tijdje met mij mee of ik met hem of haar. En dat is nu: Jozef.

Marleen: En voor wie Jozef helemaal helemaal niks zegt, hun je heel kort zijn levensloop omschrijven?

Carolien: Jozef was een zoon uit een groot gezin en het lievelingetje van zijn vader. Hij had elf oudere broers en eigenlijk waren die jaloers op hem. Door toedoen van zijn zijn broers belandde hij in de slavernij uiteindelijk in Egypte. En daar wist hij ook weer uit te komen door zijn talenten. Hij belandde in de gevangenis, maar uiteindelijk kwam hij op een hele hoge positie en mopcht hij de graanschuren van Egypte gaan bestieren. Zijn broers kwamen uiteindelijk allemaal met hangende pootjes bij hem terug, want toen de hongersnood kwam, had hij te eten, in overvloed.

Marleen: Dus Jozef wordt uiteindelijk enorm door de mangel gehaald door het leven …

Carolien: En komt toch terecht op de plek met zijn talenten en zijn profetische gaven waar hij terecht moet komen.

Marleen: Wat haal jij daaruit voor jezelf?

Carolien: Wij kunnen ons daaraan spiegelen. Niet dat wij allemaal Jozef zijn en over die gaven beschikken. Ieder mens heeft talenten en ieder mens moet eigenlijk van binnenuit aanvoelen hoe hij die talenten het best benut, dat hij op de juiste plek terecht komt in het leven.

Marleen: Is dat voor jou een uitdaging?

Carolien: Ja, dat is het wel.

Marleen: Waar ligt jouw talent?

Carolien: Ik hoop dat ik verhalen kan vertellen. Dat doe ik nu bij het Bijbels Museum in tentoonstellingen die voor mensen nu van belang zijn en waar ze nu inspiratie aan kunnen ontlenen.

Marleen: En waar zit dat moeilijke in?

Carolien: Nou dat het niet vanzelfsprekend is dat je hje talenten zomaar lan leven. Daar moet je naar op zoek. Je loopt ook vast in je leven op verschillende momenten of je denkt ‘Is dit het echt?’ of ‘Wat staat mij te doen?’

Marleen: Zijn dat vragen die iets zeggen over de de vragen die jij stelt? Of zegt dat ook iets over de plek waar je op dat moment zit?

Carolien: Dat is natuurlijk een wisselwerking. Op dit moment heb ik het gevoel dat ik heel goed op mijn plek zit. Er is hiervoor natuurlijk ook een tijd geweest dat ik aan het zoeken was. Ik heb heel leuk werk, maar toch is er iets dat mist of dat niet helemaal uit de verf komt. Dat meer.

Marleen: Wat heb je voor tip aan mensen die ook op een plek zitten waar ze niet op hun plek zijn? Wat kan Jozef je dan leren?

Carolien: Sowieso vertrouwen houden. En je overgeven aan wat er moet gebeuren in je leven. Daar niet tegen vechten, want dat zie ik ook vaak. Er gebeurt iets in he werk of in je privé-leven waardoor je leven overhoop gaat. Als je daar heel hard tegen gaat vechten, dan komt het nog harder terug. Dan ga je kijken: waarom gebeurt dit? Wat betekent dat voor mijn leven en voor waar ik naartoe moet? Je laat je eigenlijk leiden door je innerlijk kompas door te voelen en te onderzoeken wat een goede volgende stap zou zijn. Vaak hoef je die dan niet echt zelf te zetten want dan wijst het zich.

Marleen: Wow, hoopvol! Dank je wel.

BEKIJK DE TELEVISIE-UITZENDING

INSCHRIJVEN VOOR HET SYMPOSION

DOWNLOAD FOLDER OVER HET SYMPOSION OVER TIJD EN EEUWIGHEID (PDF)