Boeken over Gent

1 De Groene Reisgids Weekend – Gent
Met extra aandacht voor de must sees en must do’s in Gent, waaronder Het Lam Gods, dat wordt besproken in het gratis online-programma Het nieuwe Jeruzalem in jezelf. Gent in 3 dagen: met een uitgewerkt reisplan. Meer dan 100 adressen om gezellig te tafelen, een glaasje te drinken, uit te gaan of te shoppen. De hoogtepunten van Gent, met de handige Michelin sterrenbeoordeling. Overzichtelijke stadsplattegronden op basis van de beproefde Michelincartografie.

BESTEL DE GROENE REISGIDS WEEKEND GENT

2 Wandelen in Gent – Robert Declerck
Gent in zes wandelingen Gent groeit en verandert. En er zijn nog zoveel plekken die je nog niet hebt ontdekt. In deze gids vind je zes verrassende indrukwekkende monumenten, aangename musea, middeleeuwse straten, gezellige pleinen, levendige cafés en uitstekende restaurants. Maar er valt ook veel natuur te ontdekken. De Leie en de Schelde maken een grote boog door het centrum en bieden fraaie stadsgezichten. Gent is ook de stad van de festivals. De Gentse Feesten, een tiendaags cultureel volksfeest met muziek en theater, zijn bekend tot ver over de grenzen. Waar deze gids je ook brengt, overal zijn er verhalen die boeien en verbazen.

BESTEL WANDELEN IN GENT

3 Rebellie in de Gentse letteren – Literaire stroppendragers van de middeleeuwen tot nu
Gent is rebels, anti-autoritair, tegendraads. In dit boek onderzoeken letterkundigen hoe literatuur bijdraagt tot dat imago. Zo zijn met Gent wel wat tegendraadse schrijvers verbonden, gaande van Alijt Bake tot Virginie Loveling en Louis Paul Boon. Bovendien geven typisch Gentse personages zoals de Maagd van Gent, Pierke of Jacob van Artevelde de literaire rebellie een geheel eigen kleur. Ook specifieke genres, zoals het volkslied of de satire, blijken uitstekende vertolkers van stedelijke weerspannigheid. Rebellie in de Gentse letteren gaat in toegankelijke essays dieper in op een aantal sprekende gevallen, sommige heel bekend, zoals Van den Vos Reynaerde, andere compleet onderbelicht, van de middeleeuwen tot de tegencultuur van de lange jaren zestig en hedendaagse werken van Stefan Hertmans en Dominique De Groen.

BESTEL REBELLIE IN DE GENTSE LETTEREN

4 Het geheim van Gent
Het wereldberoemde schilderij Het Lam Gods van Hubert en Jan van Eyck is in de loop der eeuwen dertien keer vernield, ontmanteld of gestolen. Waarom? Welke geheimen herbergt het? Onderzoeker Nick Lee reist naar België en komt bij toeval een van de verdwenen panelen van het kunstwerk op het spoor. Zijn zoektocht is een gevaarlijke race tegen de klok, met gevaar voor eigen leven, waarin hij van meerdere kanten gedwarsboomd wordt…

LEES HET BEGIN VAN HET GEHEIM VAN GENT

BESTEL HET GEHEIM VAN GENT

5 Gent, stad van opstand, biografie van een stad – Lut De Paepe
Lut De Paepe gidst al vele jaren toeristen, belangstellenden en jongeren doorheen haar stad, Gent. Ze is een vat vol kennis én anekdotiek. Wat ze weet en wat ze te vertellen heeft over Gent, deelt ze nu met het publiek. De essentie van Gent is voor haar dat het een stad van opstand is. De weerbarstige, rebellerende, eigenzinnige, stijfkoppige, tegendraadse Gentenaars hebben de voorbije 1000 jaar steeds weer gerevolteerd tegen koningen en keizers, wereldlijke en religieuze machthebbers. Omdat die hun rechten onderdrukten, hun vrijheid beknotten om handel te drijven zoals zij dat wilden of al of niet belastingen te betalen zoals zij dat wilden of het leven te leiden en de gedachten uit te spreken zoals zij dat wilden. Van de volksmennerij van Jacob van Artevelde tot de opstand tegen Keizer Karel, van de Beeldenstorm tot het orangisme, van de arbeidersopstanden tot de hippies. Die opstandigheid heeft Gent vaak vooruit gestuwd, maar ze heeft ook bloed en leed en tranen gekost…

BESTEL GENT, STAD VAN OPSTAND

De geboorte van het licht in jezelf en in de samenleving
De innerlijke weg herkennen in ‘Het Lam Gods’

Jan van Eyck voltooide in 1432 zijn wereldberoemde veelluik dat zich bevindt in Gent. Hij was een ingewijde in de christelijke mysteriën die de impuls van de klassieke rozenkruisers in de zeventiende eeuw mede heeft voorbereid. Auteur André de Boer legt uit en laat zien hoe we ons kunnen laten inspireren door dit fenomenale meesterwerk, dat vooral gebaseerd is op de Openbaring van Johannes.