De weg van het hart – hoofdstuk 7 van ‘De mystiek van het Rozenkruis’ in 40 heilige emblemen

BESTEL MYSTIEK VAN HET ROZENKRUIS

LEZING OVER MYSTIEK VAN HET ROZENKRUIS OP ZONDAGMIDDAG 3 NOVEMBER IN HAARLEM

In hoofdstuk 7 van het nieuwste (posthuum verschenen) boek van Daniël van Egmond (1948 – 2018) – Mystiek van het rozenkruis – wordt de weg van het hart getoond en beschreven aan de hand van veertig heilige emblemen. Hieronder volgen de inleiding van dat hoofdstuk, de namen en de bijbelteksten waarop de emblemen zijn geïnspireerd. Op zondagmiddag 3 november 2024 komt Vera de Ley (eindredacteur van het het genoemde boek) een lezing geven over ‘Mystiek van het rozenkruis’   in Pentagram boekwinkel in Haarlem.  

De rozenkruisers vonden hun oorsprong binnen een christelijke traditie, waar in de kern van het protestantisme een schat verborgen lag die zij aan het licht wilden brengen. Het is een leefwijze, en tegelijkertijd een weg die door de pelgrims en zoekers gevonden kan worden.

Er wordt ons niet gevraagd wie of wat wij zijn, noch wat onze achtergrond is, iedereen kan deze weg onderzoeken, uitproberen en met enige begeleiding volgen.

Er zijn vele alchemistische teksten – en soms moeilijk te duiden platen – die allemaal een deel van de weg openbaren. Het boek van Daniël Cramer (Brandenburg 1568-1637) geeft een helder beeld van de verschillende stadia van de weg. Het is een toegang tot de mystieke weg van de rozenkruisers. Het boek bestaat uit veertig emblemen (in zwart-wit) waarin het hart centraal staat. Het hart correspondeert met de zielen, correspondeert met onze levensloop, maar ook met Adams verstoting uit én terugkeer naar het Paradijs.

In het schema van de verschillende niveaus van het hart hebben we gezien dat het hart uit verschillende lagen bestaat. Dit correspondeert met de veertig emblemen die verdeeld zijn over de vier tientallen die telkens een ander niveau van het hart en dus van de weg bespreken en onthullen. Ze lijken op tekens in een boek waarvan de letters en de taal van deze symbolen te leren en de vele lagen daarvan te begrijpen.

We vinden ter ondersteuning een aantal schema’s dat met elkaar correspondent en dat deze complexe materie verduidelijkt. Laten we voor ogen houden dat de bewegingen niet in de horizontale tijd plaatsvinden, maar op het snijpunt van horizontale en verticale dimensie. Als wij lezen met ons hart, in meditatie en gebed, mogen we op dit snijpunt staan en gaan de platen en de tekst voor ons leven.

Geboorte en dood van de mens vinden in tijd en ruimte plaats, maar de zuivering en de geboorte van zielen speelt zich af buiten ruimte en tijd op het niveau van de Mundus Imaginalis. Daar wordt in de innerlijke mens de ziel op één moment én gezuiverd én geboren. Daar sterft de onware persoonlijkheid, terwijl de ware zich in dienst stelt van de ziel.

Hieronder volgen de namen (in het Latijn en het Nederlands) van de veertig emblemen die verdeeld zijn over vier tientallen en de veertig teksten uit de Bijbel waarop deze zijn geïnspireerd.

I DE EERSTE FASE

De eerste fase geeft de weg van de onware persoonlijkheid aan die zal moeten sterven. Daartoe ondergaat de hele persoonlijkheid een zuivering waardoor de zwarte persoonlijkheid verlost wordt van wereldse aanklevingen. 

1 Molleco – ‘In wordt zacht.’
Is niet Mijn woord zó, als het vuur, spreekt de Heer, of als een hamer die een rots verplettert?
Jeremia 3:29

2 Cresco – ‘Ik neem toe.’
En waar het zaad in de goede aarde valt, dat zijn zij die het Woord horen, het in een oprecht en goed hart vasthouden, en in volharding vruchten voortbrengen.
Lukas 8:15

3 Alta peto – ‘Ik zoek de hoogten.’
Maak mij de weg bekend die ik te gaan heb, want tot U hef ik mijn ziel op. Red mij van mijn vijanden, Heer, bij U schuil ik.
Psalm 143 8-9

4 Amo – ‘Ik heb lief.’
Ontwaak, noordenwind, en kom, zuidenwind, waai door mijn tuin, zodat de geur van zijn specerijen zich verspreidt. Laat mijn Liefste in Zijn tuin komen en eten van zijn beste vruchten!
Hooglied 4:16

5 Lateo – ‘Ik ben verborgen.’
Och, verstopte U mij maar verstopte U mij in het graf, verborg U mij maar totdat Uw toorn zich afkeert; stelde U maar een grens voor mij vast en dacht U maar aan mij!
Job 14:13

6 Illuminor ‘Ik word verlicht.’
Want bij U is de bron van het leven; in Uw licht zien wij het licht.
Psalm 36:10

7 Sum Constans – ‘Ik ben standvastig.’
Maar mijn lijden werd heviger, mijn hart werd heet in mijn binnenste. Een vuur ontbrandde bij mijn zuchten.
Psalm 39:4

8 Suspiro – ‘Ik adem.’
Want wij zijn voor God een aangename geur van Christus, onder hen die zalig worden.
2 Korinthe 2:15

9 Liberor – ‘Ik ben bevrijd.’
Niet dat ik het al verkregen heb of al volmaakt ben, maar ik jaag ernaar om het ook te grijpen. Daartoe ben ik ook door Christus Jezus gegrepen.
Filippenzen 3:12

10 Revivisco – ‘Ik kom weer tot leven.’
En het licht schijnt in de duisternis, en de duisternis heeft het niet begrepen.
Johannes 1:5

II DE TWEEDE FASE

De tweede fase geeft de weg aan die de bevrijde ware persoonlijkheid moet gaan. Ook hier vindt een grondige zuivering plaats. Van nature is deze actief op de wereld gericht ; nu zal zij ontvankelijk en transparant moeten worden. Alleen dan is er ruimte voor de ziel om zich in de wereld uit te drukken, om haar taak op zich te nemen.

11 Vivo – ‘Ik leef.’
Want het leven is voor mij Christus en het sterven is voor mij winst.
Filippenzen 1:21

12 Sanor – ‘Ik ben genezen.’
Kom, laten wij terugkeren naar de Heer, want Hij heeft verscheurd, maar Hij zal ons genezen; Hij heeft geslagen, maar Hij zal ons verbinden.
Hosea 6:1

13 Periclitor – Ik ben in gevaar
Watervloed roept tot watervloed, terwijl Uw waterkolken bruisen; al Uw baren en Uw golven zijn over mij heen gegaan.
Psalm 42:8

14 Crucifigor – Ik ben gekruisigd
Want ik ben door de wet voor de wet gestorven, opdat ik voor God zou leven. Ik ben met Christus gekruisigd; en niet meer ik leef, maar Christus leeft in mij.
Galaten 2:19-20

15 Meditor – Ik mediteer
En laten wij niet moe worden goed te doen, want te zijner tijd zullen wij oogsten, als wij het niet opgeven.
Galaten 6:9

16 Redimor – Ik ben verlost
Vertrouw niet op onderdrukking, stel geen ijdele hoop op roof. Als het vermogen toeneemt, zet er het hart niet op.[/caption]
Psalm 62:11

17 Mellifico – Ik word zoet
Want wij zijn voor God een aangename geur van Christus, onder hen die zalig worden een levensgeur, die leidt tot het leven.
2 Korinthe 2:16

18 Nîl sum – Ik ben niets
Want wij weten dat de wet geestelijk is, maar ik ben vleselijk, verkocht onder de zonde. Wat ik namelijk teweegbreng, doorzie ik niet, want niet wat ik wil, dat doe ik, maar wat ik haat, dat doe ik.
Romeinen 7:14-15

19 Praepondero – Ik weeg zwaarder
Want de zonde zal over u niet heersen. U bent namelijk niet onder de wet, maar onder de genade.
Romeinen 6:14

20 Superaedificor – Ik bouw mijzelf op’
Ieder die deze woorden van Mij hoort en ze doet, die zal Ik vergelijken met een verstandig man, die zijn huis op de rots gebouwd heeft.
Mattheüs 7:24

III DE DERDE FASE:

De derde fase geeft de weg van de ziel aan. Zij opent zich voor de symbolische werkelijkheid, waar zij als spiegel fungeert voor de hemelse mens Adam. Nu kan zij volwassen worden.

21 Absolvor – ‘Ik ben vergeven.’
Het handschrift dat tegen ons getuigde heeft Hij uitgewist. Dit handschrift was met zijn bepalingen tegen ons gericht, en Hij heeft dat uit het midden weggenomen door het aan het kruis te nagelen.
Kolossenzen 2:14

22 Non laeder – Ik ben niet gewond
Als een lelie tussen de distels, zo is Mijn vriendin tussen de meisjes.
Hooglied 2:2

23 Predestinor – Ik ben voorbeschikt
De Heer zei tegen mij: Mensenkind, sla er acht op (letterlijk: zet er uw hart op), zie met uw ogen en hoor met uw oren alles wat Ik met u spreken zal aangaande alle verordeningen van het huis van de Heer en aangaande alle wetten ervan. Sla acht op hen die het huis binnengaan, en op al wie van het heiligdom uitgesloten wordt.
Ezechiël 44:5

24 Probor – Ik wordt door het vuur beproefd
Voor de volgende personen is het heilige hefoffer bestemd: Voor de priesters: naar het noorden een lengte van vijfentwintigduizend el, naar het westen een breedte van tienduizend el, naar het oosten een breedte van tienduizend el en naar het zuiden een lengte van vijfentwintigduizend el. En het heiligdom van de Heer moet in het midden ervan liggen.
Ezechiël 48:10

25 Refrigeror – Ik word gekoeld
Wat de vorst betreft, de vorst, alleen hij mag erin zitten om brood te eten voor het aangezicht van de Heer. Via de voorhal van de poort mag hij binnenkomen en via dezelfde weg naar buiten gaan.
Ezechiël 44:3

26 Protegor – Ik word beschermd
Wie in de schuilplaats van de Allerhoogste is gezeten, zal overnachten in de schaduw van de Almachtige.
Psalm 91:1

27 Sannas fero – Ik verdraag bespotting
Het juk van de tong is een ijzeren juk, en haar banden zijn meteen banden.
Ecclesiasticus (Jezus Sirach) 28:23

28 Fidelis sum – Ik ben trouw
Wees niet bevreesd voor wat u lijden zult. Zie, de duivel zal sommigen van u in de gevangenis werpen, opdat u verzocht wordt. En u zult een verdrukking hebben van tien dagen. Wees trouw tot in de dood, en Ik zal u de kroon van het leven geven.
Openbaring 2:10

29 Infernum timeo – Ik vrees de hel
Ezechiël 66:24

30 Refectionem spero – Ik hoop op vernieuwing
En hij wachtte nog eens zeven dagen; toen liet hij de duif weer los uit de ark.
Genesis 8:10

IV DE VIERDE FASE

De vierde fase brengt de ziel tot volwassenheid . Zij wordt tot een hemels mens. Zij is de herstelde Adam, brug tussen hemel en aarde. Bij iedere inademing incarneert zij en is zij werkzaam om anderen te verlossen, bij iedere uitademing wordt zij opgenomen in de hemelen om kracht te verzamelen. Nu valt de adem van de mens samen met de ademhaling van de Heilige.

31 Qui stift bibit – Hij die dorstig is, zal drinken
Wie drinkt van het water dat Ik hem zal geven, zal in eeuwigheid geen dorst meer krijgen. Maar het water dat Ik hem zal geven, zal in hem een bron worden van water dat opwelt tot in het eeuwige leven.
Johannes 4:14

32 Limus fixus – Vuil: smerigheid
Waar uw schat is, daar zal ook uw hart zijn.
Mattheus 6:21

33 Lijd en leer
De woorden van de Heer zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal.
Psalm 12:7

34 Nec titras nec ultra – Noch naar de ene, noch naar der andere zijde
Laat ons toch door uw land trekken. Wij zullen niet door akkers of wijngaarden trekken, en wij zullen geen water uit een put drinken. Wij zullen de koninklijke weg nemen, wij zullen niet naar rechts of naar links afwijken, totdat wij door uw gebied getrokken zijn.
Numeri 20:17

35 Samentia Simplex – Eenvoudige wijsheid
Zie, ik zend u als schapen te midden van de wolven; wees dus bedachtzaam als de slangen en oprecht als de duiven.
Mattheüs 10:16

36 O Vanitas – O ijdelheid
Maar de dingen die uit de mond komen, komen voort uit het hart, en die verontreinigen de mens.
Mattheüs 15:18

37 Emigrandum – Ik moet gaan
Laat de broederliefde blijven.
Hebreeën 13:1

38 Suspiro – Ik zucht
Kom naar Mij toe, allen die vermoeid en belast zijn, en Ik zal u rust geven.
Mattheus 11:28

39 Mors Lucrum – De dood is een voordeel
Want ik word door deze twee gedrongen: ik heb de begeerte om heen te gaan (letterlijk: losgemaakt te worden) en bij Christus te zijn, want dat is verreweg het beste, maar in het vlees te blijven is noodzakelijker voor u.
Filippenzen 1:23

40 Sic Alor – Aldus word ik gevoed
Want waar het dode lichaam is, daar zullen die gieren zich verzamelen.
Mattheüs 24:28

INHOUDSOPGAVE VAN ‘MYSTIEK VAN HET ROZENKRUIS’

Inleiding

  1. De roep van de rozenkruisers
  2. De kosmotheandrische werkelijkheid
  3. De val van de mens
  4. De denkwijze van de rozenkruisers
  5. De invloed van Descartes op ons denken
  6. Het mensbeeld van de rozenkruisers
  7. De weg van het hart
  8. De Fama als inwijdingsweg

Verantwoording

BESTEL MYSTIEK VAN HET ROZENKRUIS

LEZING OVER MYSTIEK VAN HET ROZENKRUIS OP ZONDAGMIDDAG 3 NOVEMBER IN HAARLEM

LEES OVER DE BOVENSTAANDE BOEKEN VAN DANIËL VAN EGMOND