De universele wijsheid – video 15

rozenkruis.nl

De universele wijsheid. In deze video zouden we graag winnen ingaan op het universele pad volgens de universele wijsheid. In de geestesschool van het Gouden Rozenkruis zien we dit universele pad als drie spiralen. Drie spiralen die in het verleden werden aangeduid met drie rozen: de witte roos, de rode roos en de gouden roos. 

In moderne aanduidingen kunnen we deze drie spiralen begrijpen als:

  1. de geboorte van een nieuw bewustzijn
  2. de eenwording van dit nieuwe bewustzijn met de geest, de universele ideatiekracht
  3. de transformatie van het gehele wezen

De geboorte van het nieuwe bewustzijn is gebaseerd op de geestvonk, het universele principe, het centrum van het universum, het middelpunt van de microkosmos, dat we in het dieste van onze harten dragen. Wanneer iemand na talloze ervaringen de uiterste grenzen heeft bereikt van zijn of haar bewustzijn, kan het menselijke bewustzijn worden aangeraakt door dat principe, door die vonk ontwaken, alsof het in ons een vuur ontsteekt. Dat vuur transformeert ieder van ons tot een zoeker naar waarheid, een zoeker naar ons eigen werkelijke Zelf. 

Dus op basis van dit ontwaken begint de mens het universele pad, het pad van de universele wijsheid. Het eerste aspect van dit pad dat zich dient te manifesteren in de mens is een ander soort kennis, een werkelijke zelfkennis, dat ontwaakt en ontluikt en gaat bloeien als een roos vanuit het hart in het hoofd. Organisch gezien doet de impuls van de geestvonk verschillende centra in ons brein. Het ontwaakt in ons een herinnering die er al was voordat wij er waren. Een herinnering van onszelf alsof we naar onszelf kijken van buitenaf, naar de gevangenis van onze zelfgerichte en egocentrische bewustzijn. Dus onszelf zien zoals we werkelijk zijn, binnenin de gevangenis van onze gedachten, onze gevoelens en onze reacties. 

Dit nieuwe vermogen van het bewustzijn is het allereerste principe van dit nieuwe bewustzijn dat begint te bloeien, te ontwaken. Op vanuit dit nieuwe begrijpen, deze nieuwe visie, die nieuwe zelfkennis over onszelf, kunnen we in de diepte van onze harten duiken en de gevangenis van onze emoties ontsluieren en de astrale spanningen zien waarin we altijd betrokken, verstrengeld en opgesloten zijn. Met deze visie kunnen we een beslissing nemen om ons bewustzijn geleidelijk niet meer te verbinden met die stromen, van de ene ervaring naar de andere.

Deze zelfkennis en nieuwe ruimte van perceptie in ons bewustzijn, kunnen werkelijk het functioneren van ons bewustzijn transformeren, waarbij we in staat worden gesteld te kiezen naar welke stem er geluisterd wordt: naar de oude stem van het egocentrische bewustzijn of naar de de nieuwe, subtiele, in kracht toenemende stem van het nieuwe bewustzijn: de stem van de roos, de stem van de geestvonk, de stem van de stilte. 

Eén gedachte op “De universele wijsheid – video 15

  1. Carlo

    Mooie en heldere uitleg. Fijn dat dit soort video’s worden opgenomen. Alleen erg jammer dat de geluidskwaliteit vaak zo slecht is. Hierdoor gaat een deel van de inhoud verloren.

Reacties zijn gesloten.